Première Coronamonologen in Cranendonck
Terug naar Nieuwsoverzicht

Première Coronamonologen in Cranendonck

29-09-2022
Categorie: RICK, Theater

In maart 2020 sloeg corona in Cranendonck in als een bom. Sommigen verloren iemand in de dood, enkelen lagen lange tijd in coma, anderen moesten hun eigen zaak sluiten,  zorgmedewerkers raakten overbelast en een grote groep voelde zich alleen en eenzaam. In de theatervoorstelling Coronamonologen, bestaande uit drie aktes, vertellen inwoners vanuit hun eigen perspectief hun persoonlijke ervaring en verhaal.

Corinne Heyrman, toneelschrijver en theatermaker, is tijdens het project op zoek gegaan naar de verhalen. Ellen ten Haken, regisseur en theatermaker bij RICK, maakte er een korte voorstellingen van. De aktes ‘9 maart 2020’, ‘Covidlover’, ‘Een hommage’ worden tijdens het theaterstuk gespeeld door de personen zelf en enkele acteurs.

Drie aktes

In de eerste akte ‘negen maart 2020’, de dag waarop door Corona voor verschillende mensen hun leven drastisch veranderde, krijgen twee koppels corona met langdurige, ernstige consequenties én moet  een verpleegkundige plotseling een triage- afdeling starten. Met het echtpaar Jan Vlassak en Gonny Goertz en spelers Ceciel van Himbergen en Bep van Buul.

De tweede akte ‘Covidlover’ vertelt met name over de zorg in tijden van corona. Hoe de pandemie ons heeft overweldigd en hoe je ook op een andere manier naar het virus kan kijken. Met beeldend kunstenaar Florence Husen en spelers Zoya Vranovsky, Ceciel van Himbergen en Bep van Buul.

Een Hommage, de laatste akte, is een eerbetoon aan alle mensen die iets of iemand zijn verloren door corona. Met uitvaartverzorger Martin Horst en Paula Kunnen wiens partner is overleden aan corona en spelers Dennis Roosenberg, Ceciel van Himbergen en Bep van Buul.

Hoe heeft u zelf de coronaperiode ervaren? Na afloop van de voorstelling is er de mogelijkheid om uw persoonlijke verhaal omtrent de pandemie te delen. Medewerkers van welzijnsorganisatie Cordaad leiden dit gesprek.

Data & locaties

Door de coronamaatregelen gedurende de lockdowns zijn wij helaas genoodzaakt geweest om de geplande theatervoorstellingen in 2021 uit te stellen. Nu zijn de voorstellingen opnieuw gepland. We zijn alweer volop aan het repeteren. Je kunt de voorstelling op de volgende data bezoeken:

  • De Reinder in Budel-Schoot op 24 november 2022, aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop aan de kassa en online via RICK.
  • De Borgh in Budel op 25 november 2022, aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop aan de kassa en online via www.deborghbudel.nl.
  • De Smeltkroes in Maarheeze op 27 november 2022, aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop aan de kassa en online via RICK.

Samenwerking

RICK werkt vanuit CAC (Community Art Cranendonck) bij de Coronamonologen samen met Cordaad en Cultuurcraan. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB-fonds, ZonMW en de Rabobank.De monologen zijn eerder gedeeld via een aantal podcast en een boekje dat huis-aan-huis is verspreid in gemeente Cranendonck.

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus