Onze cursisten vertellen

Bij ons krijgt je talent de volle ruimte en mag jij jezelf uitdrukken zoals jij dat wilt. Bij RICK kun je alles doen of maken. Individueel of in groepsverband. Lekker avonturieren. Bezig zijn. Even loskomen van de realiteit. Tot rust komen. Jezelf zijn. Je vaardigheden verbeteren. Jij bepaalt zelf wat bij jou past. Dit is voor iedereen anders. Onze cursisten vertellen over hun drijfveren.

Vanessa-pilates-RICK.jpgZonder overdrijven kunnen we stellen dat Pilates haar leven op alle mogelijke manieren heeft verrijkt. Voor Vanessa (48) uit Weert voelt de wekelijkse training Bodymotion Pilates bij RICK als een feest voor lichaam en geest. “Docent Sandra geeft ge-wel-dig les. In kleine groepjes, precies afgestemd op wat het lijf nodig heeft en aankan. Topkwaliteit, gecombineerd met veel warmte en gezelligheid.” Lees meer. 

Smile-09-11-2021484185.jpgMuziek brengt zóveel moois en is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van je kind. Daar kun je dus niet vroeg genoeg mee beginnen, dachten Harald en Annabelle uit Weert. Samen met dochter Jana (2) en zoon Pieter (8 maanden) nemen zij wekelijks deel aan Muziek op Schoot van RICK. Muziekonderwijs voor de allerkleinsten. Of zoals de ouders het noemen: “pure geluksmomentjes voor het hele gezin”. Lees meer.

Smile-13-07-2021453226.jpgMuziek verbindt en brengt het beste in mensen naar boven. Ook hier in het Weerterland leidt het tot prachtige initiatieven en dwarsverbanden. Muziekverenigingen, basisscholen, gemeente en RICK: ze gaan hand in hand voor hetzelfde doel: zoveel mogelijk kinderen laten proeven en genieten van cultuur. Coen van Diepen (30), bestuurslid van Harmonie St. Joseph in Nederweert: "Samen repeteren, ergens naar toe leven, de gemeenschap op iets moois trakteren. Dat gevoel is onbetaalbaar. Kijkend naar waar we als harmonie anno 2021 staan is ‘samen’ voor mij het toverwoord. Het is écht zo. Samen bereik je zóveel meer.” Lees meer. 

Smile-08-07-2021451485.jpgHet is prachtig om te zien wat kunst doet met jongvolwassenen die op zoek zijn naar zichzelf en naar meer controle over hun leven. In de projectpilot Kunstkracht 21 van RICK, in samenwerking met Kr8tig, ontdekken zij onder intensieve en professionele begeleiding wie zij zijn, waar hun talenten liggen en waar ze gelukkig van worden. Door de kennismaking met muziek, dans, beeldend en theater leren zij op een andere manier naar zichzelf te kijken en komen zij sterker in het leven te staan. Krachtiger door kunst dus. Laura, Simone en Maurice vertellen over hun ervaring. Lees meer.

Merlijn.jpgZeker als je jong bent, is de sky de limit. Merlijn (15) uit Budel droomt van een eigen theaterschool waar iedereen er mag zijn en de kans krijgt zijn talent te laten zien. De jonge Brabander, die zelf autisme heeft, ervaart nu bij RICK spelenderwijs welke kleuren er allemaal op zijn palet zitten.“Dat is het mooie van toneelspelen. Je ontsnapt even aan de werkelijkheid, wordt compleet iemand anders.” Lees meer. 

Rickraakt-Loes-Roost-Josine-Frankhuizen-Photography-1.jpgHet mooie aan dromen is dat álles mogelijk is. Singer-songwriter Loes Roost (18) wil beroemd worden. Met haar eigen liedjes. In de popkeyslessen bij RICK en thuis in haar homestudio in Nederweert speelt en zingt ze de sterren van de hemel. Een leven zonder muziek is voor Loes ondenkbaar. “Ik kan er al mijn emoties in kwijt. Achter de piano verlies ik de tijd helemaal uit het oog.” Lees meer.

Rick-Dansend-in-Balans-Berry-Frankhuizen-Photography-5.jpgKunst heelt, zo leert het verhaal van Berry Sieben-Janssen (53). Ook al tekent een spierziekte haar leven en is de toekomst onzeker, gebroken is ze allerminst. Dankzij haar deelname aan het bewegingsprogramma Dansend in Balans van RICK voelt de Weertse zich gezond en vrij in het hoofd. “Als ik dans, dan weet ik weer waar mijn lijf voor gemaakt is. Eenmaal opgewarmd, begint de energie te stromen en voel ik me steeds gelukkiger worden. Door de adrenaline vergeet ik de pijn en voel ik me verlost van alle belemmeringen in het leven. Een zalig gevoel.” Lees verder. 

kind-klei-2.jpegVanwege een meervoudige beperking staan Elena (13) en Isus (10) uit Nederweert bij een reguliere vrijetijdsclub al snel aan de zijlijn. Maar gelukkig is er Club Extra. In een klein groepje met heel veel aandacht en persoonlijke begeleiding komen beide kinderen al knutselend en dansend onder begeleiding van RICK en PGZ helemaal tot bloei. Tot grote vreugde van hun ouders Bastiaan en Réanne. “Eindelijk horen ze nu ergens bij.” Lees meer. 

Henk-Knapen-1.jpgHenk Knapen (62) voelt zich het meest in zijn element als hij kan creëren. Bijna 25 jaar deed hij dat beroepsmatig, als eigenaar van een boekhandel en een kantoorinstallatiebedrijf. Na het overlijden van zijn moeder in 2013 verkocht de Weertenaar zijn onderneming en vond hij bij RICK een nieuwe bron van creatieve energie. Lees verder. 

DSC00435-bewerkt.jpgElke woensdag heeft Monique (41) uit Weert pianoles bij RICK. Samen met haar dochters Fae en Neve. “Behoorlijk intensief, maar vooral geweldig leuk”, vertelt Monique. “Omdat ik op hetzelfde moment les krijg, kan ik de kinderen thuis helpen als ze tijdens het oefenen vastlopen." Samen met de kinderen piano leren spelen. Moeder Monique noemt het een “verrijking in alle opzichten.” Lees verder. 

_DSF3678Lr.jpgZoë de Laat (13) danst al vanaf haar vierde bij RICK. Als ballerina laat ze haar ledematen sierlijk zweven, buiten de les staat de Weertse met beide benen op de grond. Ambities hoeven niet ingewikkeld te zijn. Zoë danst omdat dansen haar gelukkig maakt. “Het is een gevoel”, zegt Zoë. “Als ik aan het dansen ben, ga ik helemaal op in de muziek en doe ik mijn pasjes. Ik denk nergens aan, ben alleen dáár mee bezig. Ik word er blij van.” Lees verder.

Rick-Kaat-4.jpgThuis is Kaat (12) gewoon Kaat. Een goedlachse blondine die graag gamet, tennist, pianospeelt en met haar hond Tuur knuffelt. Eenmaal bij RICK transformeert ze in haar tegenpool. Bij voorkeur een gemene heks of een ander loeder. “Lekker schreeuwen en gemeen zijn. Mensen de stuipen op het lijf jagen.” Kaat, cursist theater, vertelt over hoe ze haar schaamte opzij zet. "Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is lef tonen. Ik ben het niet zelf. Het is toneel. Daarin kun je iedereen zijn.” Lees verder. 

Rick-Frank-Rademakers-Frankhuizen-Photography-8.jpgNa een afwezigheid van acht jaar is hij weer ‘thuis’. Een gesprek met Frank Rademakers (58), sinds 1 januari directeur-bestuurder van RICK. “Deze kans kon ik niet laten schieten." Frank wil RICK duidelijk neerzetten: “Er wordt nog wel eens vergeten hoe belangrijk kunst is in het leven. Kunst verrijkt en inspireert de geest, maakt de diepste emoties los en brengt mensen bij elkaar. Daarnaast helpt kunst om jonge mensen op te leiden tot de werknemers van de toekomst.” Lees meer. 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus