Samenwerking met muziekverenigingen

Muziek verbindt. In onze regio leidt dit tot prachtige initiatieven en dwarsverbanden. Muziekverenigingen, basisscholen, gemeenten en RICK, ze gaan hand in hand voor hetzelfde doel: zoveel mogelijk kinderen laten proeven en genieten van muziek.

"Samen repeteren, ergens naar toe leven, de gemeenschap op iets moois trakteren. Dat gevoel is onbetaalbaar. Kijkend naar waar we als harmonie anno 2021 staan is ‘samen’ voor mij het toverwoord. Het is écht zo. Samen bereik je zóveel meer.”  - Coen van Diepen, bestuurslid Harmonie St. Joseph Nederweert. Lees meer. 

RICK leidt op

Al tientallen jaren verzorgen we de muzikale opleiding voor leden van harmonieën, fanfares, schutterijen, drumbands en percussiegroepen. Onze enthousiaste en conservatorium geschoolde docenten bereiden de leerlingen voor op het behalen van hun HaFa- of RICK-diploma. Dit doen we op basis van het landelijke ‘Raamleerplan voor Blazers en Slagwerkers’. We geven hiervoor theorie- en praktijklessen die beide worden afgesloten met een examen. Voor welk diploma de leerling examen doet, is afhankelijk van de wensen van de vereniging.

Muziekexamens
RICK is gecertificeerd om landelijke HaFa-examens af te nemen. Dit doen we voor zowel verenigingen die binnen als buiten ons werkgebied liggen. Ook als leerlingen geen muzieklessen bij RICK volgen, kunnen zij bij ons examen doen. Bekijk hier de mogelijkheden en tarieven.

RICK verbindt

Bij veel verenigingen speelt de vraag: hoe behouden we onze muzikanten en hoe werven we nieuwe leden? Om verenigingen te helpen bij deze uitdagingen, slaat RICK een brug tussen het basisonderwijs en muziekverenigingen. Naast het verzorgen van muzieklessen op basisscholen (muzieklessen in doorgaande leerlijn) brengen we kinderen naschools ook met diverse projecten in aanraking met muziek. Ze proberen verschillende muziekinstrumenten uit en maken kennis met het samenspelen in een orkest. Dit soort initiatieven verzorgt RICK, in het kader van de CMK-regeling (Cultuureducatie met kwaliteit), samen met de verenigingen in de regio. Voorbeelden zijn: Blaasmuziekwinkel, Blazersklas, raamconcerten, Muziekclub, IKC-orkest en proeflesochtenden.

Subsidie voor jeugdgroepen

Daarnaast stimuleren we samenspel en –werking tussen verenigingen. Door de krachten te bundelen maken we het spelen bij een vereniging laagdrempelig en aantrekkelijk. Jeugdorkesten en jeugdslagwerkgroepen in gemeenten Weert, Nederweert en Cranendonck komen bij RICK in aanmerking voor subsidie.  

RICK stimuleert samenspel

Hoe jong onze muziekleerlingen ook zijn, wij geloven dat samenspel ze helpt te groeien als muzikant. Daarom stimuleren wij onze muzikanten om zo snel mogelijk samen muziek te maken. Dit kan bij een beginnend samenspelgroepje van de eigen vereniging. Maar ook bij een (jeugd)orkest of (jeugd)slagwerkgroep, die bestaan uit leden van verschillende verenigingen. Een voorbeeld: het jeugdorkest en de jeugdslagwerkgroep in de gemeente Nederweert, waarin leden van harmonie St. Joseph Nederweert, Pro Musica Nederweert-eind en Melodie der Peel Ospel samenspelen, staan onder leiding van een docent van RICK. In 2021 start RICK in overleg met verenigingen, een jeugdslagwerkgroep voor leerlingen uit Weert. 

 

RICK ondersteunt

Op maat kunnen we verengingen ondersteunen bij specifieke behoeften. Zo coachen we bijvoorbeeld individuele muziekleerlingen bij de voorbereiding op een solistenconcours of voorspeelavond. Of we begeleiden groepsrepetities van een (jeugd)orkest. We zorgen voor een frisse blik tijdens een repetitiedag of – weekend. Wij stellen een op maat gemaakt programma samen met workshops o.a. dj-en, salsa percussie, djembé, dans, maken van een clip, in-the band project, en nog veel meer. Ook adviseren we bij de aanschaf van instrumenten en/of mondstukken. Daarnaast delen we graag onze kennis op het gebied van o.a. subsidies en regelingen en ondersteunen bij het aanvragen van bv de CMK-regeling of DOOR-regeling

Met deze verenigingen werken we al samen

Klik op het logo voor meer informatie over de vereniging.

Percussion-ensemble-Weert.png    harmonie-van-het-heilig-hart-altweerterheide.png     Sint-Oda.jpg     Sint-Antonius.jpg     De-heerlijkheid-Sterksel.jpg  Fanfare-Stramproy.jpg logo-sintsebastianus-def.jpg

Melodie-der-Peel.jpg Harmonie-EMM-Budel.png koninklijke-fanfare-philharmonie.png Schut-van-Buul.jpgSt-Joseph-Weert.png st-joseph-nederweert-2.png

concordia-leveroy.jpg    pro-musica-nederweert-eind.jpg    Tungelroysorkest.pngKerkelijke-harmonie-St-Joseph-Weert.jpg 

 

Samen bereik je meer!

"Samen repeteren, ergens naar toe leven, de gemeenschap op iets moois trakteren. Dat gevoel is onbetaalbaar. Kijkend naar waar we als harmonie anno 2021 staan is ‘samen’ voor mij het toverwoord. Het is écht zo. Samen bereik je zóveel meer.” - Coen van Diepen, bestuurslid van Harmonie St. Joseph in Nederweert. Lees meer over de samenwerking. 

Contact

Wil je meer weten over wat RICK jouw muziekvereniging kan bieden of ben je geïnteresseerd in een samenwerking? Neem contact op met Rita Scheffers, HaFa-coördinator bij RICK, via 0495 53 39 54 of r.scheffers@rickraakt.nl.

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus