Regionaal instituut Cultuur- en kunsteducatie
Omschrijving

Niveau 1 Opleiding Assistent-dirigent

Werk je al met zingende kinderen of volwassenen en wil  je jouw vaardigheden voor het leiden van een koor uitbreiden? Wil je graag je eigen slagwerkensemble gaan leidingen Kun je tips gebruiken als beginnende dirigent?  Of wil je eerst eens ervaren  of dirigeren iets voor jou is?

Dan is de oriëntatie cursus een  goede, laagdrempelige cursus om hier achter te komen.  Ook heel geschikt voor leerkrachten  die werkzaam zijn in het onderwijs.

Algemeen:

In Limburg is een enorm tekort aan aankomende dirigenten voor (kinder)koren ,slagwerk ensembles en (jeugd)harmoniën/fanfares

Om in deze behoefte te voorzien verzorgt  RICK in samenwerking met het VNK en de LBT en LBM een deel van de opleiding tot Assistent-dirigent.

Hoe zit  de Provinciale  Opleiding Assistent-dirigent in elkaar?

De cursus is opgezet als drietrapsraket. Waarbij met name de begincursus laagdrempelig is, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen instromen.

Oriëntatiecursus  Dirigeren;

Inhoud cursus

Je maakt kennis met het dirigeren en wat daar zoal bij komt kijken. Vooral  bedoeld voor mensen die nog geen of weinig ervaring hebben met dirigeren. Je  gaat praktisch aan de slag met onderwerpen als repetitietechniek, stemvorming, slagtechniek en muziektheorie. Als je de eindoefening, een praktijkopdracht met een projectkoor of slagwerkensemble, goed afrondt ontvang je een officieel certificaat van het VNK of de LBT of LBM. Je bezit dan niveau 1 van de provinciale opleiding ‘Assistent Dirigent’.

Verdiepende modules

In de cursus behandelen we tijdens de eerste lessen een aantal algemene onderwerpen. Voor de laatste  lessen kies je van tevoren een verdiepende module. Wil je bijvoorbeeld aan de slag als dirigent voor een koor, een slagwerkensemble of (jeugd)harmonie? Wij zorgen ervoor dat je specifieke vaardigheden leert die passen bij jouw interessegebied.

Zo wordt er in de koormodule ook aandacht besteed aan het zingen met kinderen en in de slagwerkmodule komt o.a. instrumentkennis aan bod.

Iets voor jou?

Lijkt het je leuk om in de toekomst iets met dirigeren te gaan doen, of ben je al werkzaam als  beginnend dirigent en wil je jouw vaardigheden verder ontwikkelen ? Meld je dan snel aan!

Na je aanmelding krijg je eerst een proefles. Daarin leggen we uit wat de cursus precies inhoudt en kun je beslissen  of de deze cursus iets voor jou is.

Over onze docenten

Docent Leo Smeets is koor- en orkestdirigent. Hij dirigeert diverse koren in de regio Noord-Limburg en Midden-Brabant. Zijn kennis en ervaring deelt hij al vele jaren met dirigenten via deze cursus. Meer info: http://www.leo-smeets.nl/

 

 

Cursus:

Oriëntatiecursus ‘Dirigeren’

Docent(en)
Ad Triepels Leo Smeets
Locatie
RICK, Wilhelminasingel 12 Weert
Lesdag
Zaterdag (09:30 - 11:00 uur)
Aantal
10 lessen
Doelgroep
jongeren, volwassenen
Startdatum
15 februari 2020
Lesduur
90 min.
Code
848
Prijs
233,00 Je woont in Cranendonck, Nederweert, Weert
291,00 Je woont in Asten, Heeze-Leende, Someren, Overige gemeenten
(De prijs kan variëren vanwege gemeentelijke subsidies. Gezinnen met minimale financiële middelen kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie.)
Opmerkingen

Lesdata:

proefles 8 februari 2020

15-2-2020/ 7-3-2020/ 14-3-2020/ 28-3-2020/ 11-4-2020/ 18-4-2020/ 25-4-2020/ 30-5-2020/ 6-6-2020/27-6-2020 Practicum

Welke module wil je volgen:

* Koor
* Slagwerk
* Harmonie/fanfare

noteer het bij de bijzonderheden.

Na afronding komen cursisten t/m 25 jaar in aanmerking voor subsidie via de VNK (tot zelfs 90%!).

 

 

Ja, ik schrijf me in voor deze cursus!

Muziek, Zangplein Zoek een andere cursus