Cursus

Kunstgeschiedenis: Moderne Kunst Deel I

Kunst weerspiegelt de tijd waarin ze ontstaat. Of dat nou lang geleden is of vers van de pers. Het laat zien wat mensen bezig houdt of belangrijk vinden. Ontdek tijdsgebonden thema’s die tot uitdrukking komen in specifieke stijlkenmerken.

De kiem voor de Moderne kunst was al aan het einde van de vorige eeuw gelegd door Postimpressionisten als Van Gogh, Gauguin en Cézanne. De periode tussen 1900 en 1940 was een tijd van revolutionaire veranderingen. Zowel maatschappelijk  als binnen de beeldende kunst. De ontwikkelingen in de samenleving brachten helaas niet alleen vooruitgang en voorspoed, maar ook veel ellende. Denk aan de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. In het Expressionisme ontstaat het idee dat kunst niet alleen ‘mooi’ moet zijn maar ook eerder een gevoel moet uitdrukken. En in een stroming als het Kubisme raakt de herkenbare voorstelling op de achtergrond en wordt de basis gelegd voor de abstracte kunst. Denk aan Picasso, Mondriaan en de Stijlbeweging. Maar ook de architectuur kende ontwikkelingen die het aanzien van onze woonomgeving volledig zouden veranderen. 

Je leert écht kijken naar kunst en er betekenis aan te geven. Zo leer je jezelf beter kennen: het feit dat je door bepaalde kunst wel – of juist niet – wordt geraakt, zegt veel over je eigen (belevings)wereld.

kunstgeschiedenis - Moderne Kunst Deel I
Wat kun je verwachten?
Tips ter voorbereiding
Onze docent(en)
Vraag?

Wat kun je verwachten?

  • Je krijgt een beter begrip van de grondleggingen van de moderne kunst.
  • De beschouwing van kunstperiodes en stijlen komt tot leven door de interactieve lesvorm. Cursisten leren anders kijken naar kunst. Er wordt niet alleen besproken ‘wat er precies aan kunst te zien is’ maar ook welke (diepere) betekenis dit heeft. Zo wordt kunst meer begrijpelijk, toegankelijker en interessanter.
  • Met een excursie naar een stad en/of museum ga je kunst op een verrassende manier beleven.
  • Je krijgt regelmatig uitgebreide toelichtingen op bepaalde technieken, materialen of bouwkundige principes waarmee kunst wordt gemaakt.

Tips ter voorbereiding

  • Je hebt geen specifieke voorkennis of ervaring nodig.

  •  

    Deze cursus leent zich uitstekend om in te stappen als je meer wilt met kunstbeschouwing en moderne kunst.
  • Neem eventueel materiaal mee waarmee je aantekeningen kunt maken.

Onze docent(en)

Jan Bustin

Docent Jan Bustin weet als docent kunstgeschiedenis én beeldend kunstenaar moeiteloos het ‘waarom’ te combineren met het ‘hoe’. “Ik ben me er sterk van bewust dat een kunstwerk op enig moment is gemáákt. Een idee is met behulp van bepaalde materialen en noeste handarbeid omgezet in een concreet zichtbaar en tastbaar schilderij, beeldhouwwerk of gebouw. Welke materialen en technieken er nodig waren om iets te maken dat ons tot op de dag van vandaag boeit, vind ik ontzettend interessant. Door het kijken naar kunst – en het bestuderen van de context – ben ik beter gaan begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt.”  

Wil je nog wat vragen over deze cursus?

Cursus:

kunstgeschiedenis - Moderne Kunst Deel I

Docent(en)
Jan Bustin
Locatie
Het Kwintet(locatie Odaschool) , Ehrenstein 10 , 6002 VJ Weert
Lesdag
Donderdag (20:00 - 22:00 uur)
Aantal
13 lessen incl. excursie
Doelgroep
vanaf 18 jaar, vanaf 21 jaar, vanaf 55 jaar
Startdatum
5 oktober 2023
Lesduur
120 min.
Code
8802 23-24
Prijs
164,00 Je woont in Gemeente Weert
189,00 Je woont in Gemeente Nederweert, Gemeente Cranendonck
205,00 Je woont in Overige gemeenten
De prijs varieert vanwege gemeentelijke subsidies.
(Gezinnen met minimale financiƫle middelen kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie.)
Opmerkingen

excursie datum nader te bepalen!

Ja, ik schrijf me in voor deze cursus!

Kunstbeschouwing Zoek een andere cursus