Omschrijving

De bijzondere techniek van tekenen met de zilverstift

Grote meesters als Da Vinci, Dürer en Rembrandt maakten in hun werken al gebruik van bijzondere edelmaterialen zoals zilver en goud. Ook hedendaagse kunstenaars experimenteren ermee. Ontdek tijdens deze cursus zelf de geschiedenis en mogelijkheden van één van de oudste tekenmaterialen. En ga aan de slag: met praktijklessen pas je de techniek van de  ‘zilverstift’ zelf toe. Je leert meer over het (klaar)maken van de stift en je ondergrond, de tekentechnieken en hoe je werkt met een juiste compositie, licht en schaduw. Van het zetten van de eerste streepjes - groei je tijdens de cursus stap voor stap - naar een verbeelding van jouw creativiteit in een sprekende wildlife- of portrettekening.

Deze cursus wordt volledig online gegeven zodat je je eigen tijd kunt indelen en al het materiaal kunt terugkijken.

Tekenen met zilverstift
Wat kun je verwachten?
Tips ter voorbereiding
Onze docent(en)
Vraag?

Wat kun je verwachten?

  • Een uitdagende combinatie van theorie en praktijk waardoor je anders leert kijken, denken en doen. Het resultaat: vanuit een brede kijk kun je het tekenen met zilver toepassen in eigen kunst en beeldende projecten.
  • Deze cursus is volledig online. Via het scherm worden interessante presentaties gedeeld met achtergrondinformatie over zilverstift en toepassingen door kunstenaars. Achter het scherm kijk je mee met (live) demonstraties in de praktijk. Via stap-voor-stap-instructievideo’s – alsof je over de schouder van de docent meekijkt - en regelmatige digitale feedback (mét extra uitleg over de technieken en extra demonstraties) op jouw persoonlijke werk en voortgang leer je de techniek zelf toepassen!
  • Binnen de groep staat individuele begeleiding centraal. De docenten helpen jou om jezelf verder te ontwikkelen. Door ook het werk van een ander te zien en de feedback daarop te horen, leer je van elkaar.
  • Door een uitstekende uitleg in het Nederlands, is de techniek van de Zilverstift nu in Nederland heel toegankelijk.  
  • Bij aanmelding voor de cursus zit een startersset met materialen, zoals een zilverstift en geprepareerd papier , inbegrepen in de cursusprijs. Meld je snel aan, de eerste 10 inschrijvingen ontvangen de startersset t.w.v. € 49.95 gratis (en ontvangen dit bedrag als korting op de cursusprijs)! 

Tips ter voorbereiding

  • Je hebt geen specifieke voorkennis of ervaring nodig. Affiniteit met realistisch tekenen is wel gewenst.
  • Plan zelf in wanneer je de lessen volgt en kijk het videomateriaal terug. De theorielessen zijn live te volgen op vastgestelde data en/of later volledig terug te kijken. De praktijklessen met instructievideo’s en bijbehorende opdrachten zijn zelf in te plannen.
  • De cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden door de verdiepende lessen en stap-voor-stap-aanpak.

Onze docent(en)

Jan Bustin
Linty de Bruijn

Docent Jan Bustin weet als docent kunstgeschiedenis én beeldend kunstenaar moeiteloos het ‘waarom’ te combineren met het ‘hoe’. “Ik ben me er sterk van bewust dat een kunstwerk op enig moment is gemáákt. Een idee is met behulp van bepaalde materialen en noeste handarbeid omgezet in een concreet zichtbaar en tastbaar schilderij, beeldhouwwerk of gebouw. Welke materialen en technieken er nodig waren om iets te maken dat ons tot op de dag van vandaag boeit, vind ik ontzettend interessant. Door het kijken naar kunst – en het bestuderen van de context – ben ik beter gaan begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt.”  

‘Iedereen kan tekenen en schilderen.’ Docente Linty de Bruijn helpt haar cursisten vanuit deze positieve overtuiging in hun individuele leerproces. “Mijn lessen bestaan vooral uit veel oefening en het tekenen en schilderen van prachtige dingen. Natuurlijk bespreek ik ook wel eens voorbeelden, maar we zijn vooral lekker bezig. Binnen een groep heb ik veel aandacht voor een persoon. Ik wil het beste uit iedere cursist halen. Het is ontzettend mooi om een cursist te zien tekenen en schilderen – daar een verrassend resultaat mee krijgt -  en daar  veel voldoening uit haalt.” Linty is gespecialiseerd in model, portret en dieren tekenen en schilderen in aquarelverf en met andere diverse technieken zoals potlood en pastel.

Wil je nog wat vragen over deze cursus?

Cursus:

Tekenen met zilverstift

Docent(en)
Jan Bustin Linty de Bruijn
Locatie
Volledig online
Lesdag
Maandag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag, Zaterdag, Zondag
Aantal
14 lessen | 3 lessen kunstgeschiedenis (120 min.) + 12 praktijklessen (60 min.)
Doelgroep
vanaf 16 jaar, vanaf 18 jaar, vanaf 21 jaar, vanaf 55 jaar
Startdatum
8 november 2021
Lesduur
120 min.
Code
8383 21-22
Prijs
334,00 Je woont in Overige gemeenten
(De prijs kan variƫren vanwege gemeentelijke subsidies. Gezinnen met minimale financiƫle middelen kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie.)
Opmerkingen

De cursus is geschikt voor alle Nederlandstalige geïnteresseerden, ongeacht je woonplaats of land. De vaste prijs van € 334 is inclusief een starterspakket met allerlei benodigde materialen ter waarde van € 49, 95. De eerste tien aanmeldingen ontvangen dit pakket gratis en krijgen een korting op de cursusprijs. Jongeren t/m 20 jaar betalen geen BTW en ontvangen 21% korting op de cursusprijs. Later instromen is mogelijk. Alle lessen zijn digitaal terug te kijken. 

Ja, ik schrijf me in voor deze cursus!

Beeldend, Kunstbeschouwing Zoek een andere cursus