Wie dit seizoen meedoet met onze literaire ontdekkingsreis komt nog eens ergens. Eerst al in Venetië, dat volgens Ilja Leonard Pfeijffer slachtoffer wordt van het massatoerisme. Daarna waren we in het Londen van vér voor de Brexit. Zelfs de Koude oorlog moest nog beginnen in het geraffineerde verhaal Blindganger van M. Ondaatje.
Nu zijn we net terug uit het diepe zuiden van de VS. Het tienermeisje Frances, hoofdpersonage in Op jouw bruiloft , is erin geslaagd om alle obstakels op weg naar een puberaal gevoel van ‘verbondenheid’ op te ruimen.
Ook waren we in het naoorlogse Japan getuige van een heuse heiligverklaring. In een Rooms-katholieke roman slaagt een eenvoudig meisje, dat weinig succes heeft in de liefde, wel in haar leven door zich helemaal voor de medemensen op te offeren. Deze roman van Shusaku Endu Het meisje dat ik achterliet is al uit 1956, maar in een korte Japanse roman uit 2019, Buurtsupermens door Sayaka Murata, komen we ook een vrouwelijke hoofdpersoon tegen die een soort heilige wordt, niet in de kerk maar in de supermarkt.
En intussen bevinden we ons in Ierland, dat wel katholiek is maar allesbehalve heilig. In Normale mensen van Sally Rooney probeert een jong stel allerlei obstakels op te ruimen, die een blijvende relatie verhinderen. Vooral hun eigen ideeën over liefde en seks zitten danig in de weg.
Krijgen ze elkaar of niet, dat blijft de vraag. Kom kijken!
Binnenkort in deze reeks: schokkende beelden uit IJsland, in Jón Kalman Stefánsson Zomerlicht, en dan komt de nacht!