Cursus

Kunstgeschiedenis: de Middeleeuwen

Kunst weerspiegelt de tijd waarin ze ontstaat. Of dat nou lang geleden is of vers van de pers. Het laat zien wat mensen bezig houdt of belangrijk vinden. Ontdek tijdsgebonden thema’s die tot uitdrukking komen in specifieke stijlkenmerken. Merk ook gebeurtenissen en opvattingen op die toentertijd speelden, maar hedendaags nog steeds van betekenis zijn. Je leert écht kijken naar kunst en er betekenis aan te geven. Zo leer je jezelf beter kennen: het feit dat je door bepaalde kunst wel – of juist niet – wordt geraakt, zegt veel over je eigen (belevings)wereld.

Deze cursus behandelt specifiek de Middeleeuwen. Na de val van het Romeinse rijk en de tijd van de grote Volksverhuizingen had Europa een paar eeuwen nodig om zich te herpakken. Er werden kloosters gesticht die niet alleen als doel hadden de omwonenden te kerstenen, maar ook de woeste natuur te ontginnen. Zowat de enige plek waar men nog kon leren lezen en schrijven en waar het klassieke erfgoed in stoffige bibliotheken werd bewaard, was binnen de veilige bescherming van dikke kloostermuren. Tegen de tijd dat Karel de Grote de scepter zwaaide over uitgebreide gebieden had het Christendom zich al een belangrijke plaats weten te verwerven in de samenleving. De pionierstijd was voorbij en de maatschappelijke en economische rust keerde min of meer terug. Het werd dus tijd voor grotere projecten. Voor het eerst sinds eeuwen verrezen er weer stenen gebouwen van enige betekenis waar de betoverende werking van kostbaar verpakte relikwieën van heiligen de eerste pelgrims op de been brachten.

Kunstgeschiedenis - De middeleeuwen
Wat kun je verwachten?
Tips ter voorbereiding
Onze docent(en)
Vraag?

Wat kun je verwachten?

  • Je krijgt een beter begrip van oude kunst.
  • De beschouwing van kunstperiodes en stijlen komt tot leven door de interactieve lesvorm. Cursisten leren anders kijken naar kunst. Er wordt niet alleen besproken ‘wat er precies aan kunst te zien is’ maar ook welke (diepere) betekenis dit heeft. Zo wordt kunst meer begrijpelijk, toegankelijker en interessanter.
  • Met een excursie naar een stad en/of museum ga je kunst op een verrassende manier beleven.
  • Je krijgt regelmatig uitgebreide toelichtingen op bepaalde technieken, materialen of bouwkundige principes waarmee kunst wordt gemaakt.
  • Een 2-wekelijkse cursus, inclusief begeleiding door de docent tijdens een excursie (exclusief reis- en verblijfskosten en eventuele entreekaartjes).

Tips ter voorbereiding

  • Je hebt geen specifieke voorkennis of ervaring nodig.
  • Deze cursus leent zich uitstekend om in te stappen als je meer wilt met kunstbeschouwing.
  • Neem eventueel materiaal mee waarmee je aantekeningen kunt maken.

Onze docent(en)

Jan Bustin

Docent Jan Bustin weet als docent kunstgeschiedenis én beeldend kunstenaar moeiteloos het ‘waarom’ te combineren met het ‘hoe’. “Ik ben me er sterk van bewust dat een kunstwerk op enig moment is gemáákt. Een idee is met behulp van bepaalde materialen en noeste handarbeid omgezet in een concreet zichtbaar en tastbaar schilderij, beeldhouwwerk of gebouw. Welke materialen en technieken er nodig waren om iets te maken dat ons tot op de dag van vandaag boeit, vind ik ontzettend interessant. Door het kijken naar kunst – en het bestuderen van de context – ben ik beter gaan begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt.”  

Wil je nog wat vragen over deze cursus?

Cursus:

Kunstgeschiedenis - De middeleeuwen

Docent(en)
Jan Bustin
Locatie
Het Kwintet(locatie Odaschool) , Ehrenstein 10 , 6002 VJ Weert
Lesdag
Woensdag (20:00 - 22:00 uur)
Aantal
13 lessen incl excursie.2-wekelijkse cursus. Inclusief begeleiding door de docent tijdens een excursie
Doelgroep
vanaf 18 jaar, vanaf 21 jaar, vanaf 55 jaar
Startdatum
5 oktober 2022
Lesdata
5 oktober 2022
19 oktober 2022
2 november 2022
16 november 2022
30 november 2022
14 december 2022
11 januari 2023
25 januari 2023
8 februari 2023
1 maart 2023
22 maart 2023
5 april 2023
Lesduur
120 min.
Code
8801 22-23
Prijs
162,00 Je woont in Gemeente Weert
186,00 Je woont in Gemeente Nederweert, Gemeente Cranendonck
203,00 Je woont in Overige gemeenten
De prijs varieert vanwege gemeentelijke subsidies.
(Gezinnen met minimale financiële middelen kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie.)
Opmerkingen

excursie datum nader te bepalen

Ja, ik schrijf me in voor deze cursus!

Kunstbeschouwing Zoek een andere cursus