Cursus

Kunstgeschiedenis: De 16e Eeuw en Contra Reformatie

Kunst weerspiegelt de tijd waarin ze ontstaat. Of dat nou lang geleden is of vers van de pers. Het laat zien wat mensen bezig houdt of belangrijk vinden. Ontdek tijdsgebonden thema’s die tot uitdrukking komen in specifieke stijlkenmerken.

Kunst is een afspiegeling van wat er in de samenleving gaande is. De 16e eeuw was een periode van ingrijpende hervormingen, met veel onrust op religieus en maatschappelijk gebied. Denk b.v. aan de Reformatie. Op het raakvlak van al deze ontwikkelingen werd de basis gelegd voor de ‘Contra Reformatie’ en uiteindelijk de Barok. Dat maakt de beeldende kunst en de architectuur van die tijd juist zo interessant. In deze cursus gaan we het hebben over kunst met een verhaal, bizarre voorstellingen, of gewoon heel mooi om naar te kijken.

Je leert écht kijken naar kunst en er betekenis aan te geven. Zo leer je jezelf beter kennen: het feit dat je door bepaalde kunst wel – of juist niet – wordt geraakt, zegt veel over je eigen (belevings)wereld.

kunstgeschiedenis - De 16e Eeuw en Contra Reformatie
Wat kun je verwachten?
Tips ter voorbereiding
Onze docent(en)
Vraag?

Wat kun je verwachten?

  • Je krijgt een beter begrip van de Westerse kunst.
  • De beschouwing van kunstperiodes en stijlen komt tot leven door de interactieve lesvorm. Cursisten leren anders kijken naar kunst. Er wordt niet alleen besproken ‘wat er precies aan kunst te zien is’ maar ook welke (diepere) betekenis dit heeft. Zo wordt kunst meer begrijpelijk, toegankelijker en interessanter.
  • Je krijgt regelmatig uitgebreide toelichtingen op bepaalde technieken, materialen of bouwkundige principes waarmee kunst wordt gemaakt.

Tips ter voorbereiding

  • Je hebt geen specifieke voorkennis of ervaring nodig.

  •  

    Neem eventueel materiaal mee waarmee je aantekeningen kunt maken.

Onze docent(en)

Jan Bustin

Docent Jan Bustin weet als docent kunstgeschiedenis én beeldend kunstenaar moeiteloos het ‘waarom’ te combineren met het ‘hoe’. “Ik ben me er sterk van bewust dat een kunstwerk op enig moment is gemáákt. Een idee is met behulp van bepaalde materialen en noeste handarbeid omgezet in een concreet zichtbaar en tastbaar schilderij, beeldhouwwerk of gebouw. Welke materialen en technieken er nodig waren om iets te maken dat ons tot op de dag van vandaag boeit, vind ik ontzettend interessant. Door het kijken naar kunst – en het bestuderen van de context – ben ik beter gaan begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt.”  

Wil je nog wat vragen over deze cursus?

Cursus:

kunstgeschiedenis - De 16e Eeuw en Contra Reformatie

Docent(en)
Jan Bustin
Locatie
RICK, Wilhelminasingel 12 Weert
Lesdag
Dinsdag (13:30 - 15:30 uur)
Aantal
9 lessen maandelijkse cursus - 1e dinsdag van de maand
Doelgroep
vanaf 18 jaar, vanaf 21 jaar, vanaf 55 jaar
Startdatum
1 oktober 2024
Lesdata
1 oktober 2024
5 november 2024
3 december 2024
7 januari 2025
4 februari 2025
11 maart 2025
1 april 2025
6 mei 2025
3 juni 2025
Lesduur
120 min.
Code
8803 24-25
Prijs
111,00 Je woont in Gemeente Weert
128,00 Je woont in Gemeente Nederweert, Gemeente Cranendonck
139,00 Je woont in Overige gemeenten
De prijs varieert vanwege gemeentelijke subsidies.
(Gezinnen met minimale financiƫle middelen kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie.)

Ja, ik schrijf me in voor deze cursus!

Kunstbeschouwing Zoek een andere cursus