Slimmer door muziek!
Terug naar Nieuwsoverzicht

Slimmer door muziek!

28-05-2015
Categorie: Muziek, RICK

Je hersenen werken op volle kracht als je zelf muziek maakt. Daardoor wordt je geheugen steeds beter. In feite wordt je dus slimmer als je een instrument kunt bespelen. Dat alleen al is reden genoeg om zelf muziek te willen kunnen maken, toch? Maar dit is nog niet alles! Wist je dat je ook gezonder wordt als je viool, harp, piano, trompet, gitaar, basklarinet, celesta, fagot, sousafoon of welk instrument dan ook bespeelt? Lees snel verder als je wilt weten wat 3 goede redenen zijn waarom je een instrument zou moeten bespelen.

Dit is onze top 3 waarom iedereen een instrument zou moeten leren bespelen, zodat heel Nederland slimmer en gezonder wordt.

1. Slimmer door muziek

Als je zelf muziek maakt, dan werken je hersenen op volle toeren. Zodra je je accordeon, je triangel, je berimbau of je saxofoon in de hand neemt of achter je xylofoon, orgel, keyboard of je conga’s gaat zitten, worden allebei je hersenhelften aan het werk gezet. Dit geldt trouwens ook voor alle andere instrumenten. Als je linker en je rechter hersenhelft tegelijkertijd worden aangesproken, dan is je leervermogen op volle kracht actief. En daardoor wordt je geheugen beter.

Wat is nu eigenlijk dat geheugen van ons? Dat is je vermogen om oude en nieuwe informatie te onthouden; je hersenen vinden de juiste plek om die informatie op te slaan, te bewaren, maar ook terug te vinden op het moment dat jij het nodig hebt. Het proces waarbij nieuwe kennis en vaardigheden in je hersenen worden opgeslagen, noemen we leren.

Activiteiten die beide hersenhelften gelijktijdig inschakelen, zoals het bespelen van een instrument, zorgen ervoor dat je hersenen informatie veel beter kunnen verwerken (in de zin van vasthouden, bewaren en terugvinden). Als je op je instrument speelt, leer je om noten en akkoorden te onthouden; daardoor kunnen je hersenen ook andere informatie steeds beter opslaan. Je geheugen wordt dus beter en je hersenen kunnen beter presteren.

Trouwens, hoe jonger je begint met het leren bespelen van een instrument, hoe beter je geheugen voor de rest van je leven. Dus ook als je ouder wordt. Bovendien wordt beweerd dat je hersenen daardoor minder vatbaar zijn voor geheugenziektes als dementie.

2. Gezonder door muziek

Muziek zorgt voor een sterk afweersysteem. Als je aan het spelen of aan het zingen bent, kan dit ervoor zorgen dat je lichaam meer hormonen met immuunversterkende eigenschappen produceert en die maken je minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld een griepje.

Maar er is nog een groot gezondheidsvoordeel: muziek maken kan ook zorgen voor een afname van het stresshormoon cortisol in je lichaam. En je moet weten dat als je cortisol-gehalte hoog is, als je dus veel stress hebt, je weerstand juist afneemt. Muziek maken zorgt dus voor minder stress en een betere gezondheid. Je kunt de hele wereld aan!

3. Geduldiger door muziek

Als je al een of meer instrumenten kunt bespelen, dan weet je dat je best geduldig moet zijn om dit te leren. Bovendien moet je veel oefenen, want alleen daardoor kun je beter worden.

Ongeduldige mensen zullen sneller geneigd zijn om er helemaal niet aan te beginnen, omdat ze niet de tijd willen of kunnen nemen om hun instrument te leren snappen en te bespelen.

Als je een instrument wilt leren bespelen, dan moet je dus echt wel geduld hebben. Maar… dit kun je óók leren! Het is vooral een kwestie van doen. De aanhouder wint altijd en wordt een geduldiger mens en daar kun je ook op andere fronten je voordeel mee doen. Tot slot: het is gewoon té leuk!

Een instrument bespelen is vooral leuk! Of je nu muziek speelt van een bekende artiest of zelf muziek aan het maken bent, je hebt gegarandeerd veel plezier. En dat is misschien wel de allerbeste reden!

Welke instrument bespeel jij of zou je wel willen leren bespelen? Deel het met ons op Facebook!

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus