Met volle teugen genieten van een glimlach
Terug naar Nieuwsoverzicht

Met volle teugen genieten van een glimlach

18-06-2015
Categorie: Beeldend, Dans, Muziek, RICK, Theater, Zang

Rick verzorgt in samenwerking met Proteion De Wachtpost gedurende enkele maanden lessen in diverse vakgebieden. Zo werden rond de Paasperiode prachtige manden met eitjes vervaardigd en zijn er bijzonder mooie schilderijen gemaakt. Het allerleukste was het zingen met de mensen. Met name regionale liedjes zorgden voor blije gezichten, ontroering en oprecht plezier. Volgens de docenten is het dan ook absoluut een fantastisch project om aan mee te mogen werken.

Het hier en nu

Om een dergelijke cursus te kunnen geven is het belangrijk dat de docenten worden opgeleid om met deze doelgroep van dementerenden te werken. Enkel maanden geleden zijn 4 docenten speciaal opgeleid en gestart met de voorbereidingen.

Ellen ten Haken (dramadocente) vertelt: ‘Mijn persoonlijke doel lag en ligt nog steeds in het HIER EN NU zijn’. Dat is ook nodig als je met deze mensen werkt. Hun werkelijkheid speelt zich af in het hier en nu. Op het moment dat de cliënt terug is in zijn kindertijd, is dat zijn realiteit’.

Dansdocente Vera vult het aan: ‘Het was super om te doen, het levert zoveel plezier op als je deze mensen een leuke ochtend bezorgt en het mooiste is, dat je mensen écht ziet opbloeien. Ze worden positief gestimuleerd en dan verschijnt de persoon die ze zijn: spontaan, humoristisch, uitdagend en altijd heel lief. Het is bijzonder om te zien wat deze activiteiten teweeg brengen’

Van probleemgedrag naar samen dansen en zingen

Een bewoner die deelnam aan het project stond bekend om probleemgedrag. Iedere week bloeide meneer op, hij kreeg steeds meer plezier in het leven. Na een aantal weken zat meneer écht te genieten van de lessen. Hij heeft mee gedanst, gezongen en uit de glimlach op zijn gezicht bleek dat we de juiste snaar geraakt hebben.

Ook de verzorgers balen dat het project is afgelopen

Onze docenten Helmi, Ellen, Evita en Emmy vinden het allemaal jammer dat het project in de afrondende fase zit: je bouwt gedurende al die weken een band op met de mensen. Je voelt dat je iemand plezier bezorgt en de dankbare glimlach van de deelnemers zullen we nooit vergeten.

Eigenlijk waren de reacties van iedereen heel positief, het is gewoon jammer dat het project bijna is afgelopen. Door dit project Zorg met Ziel zitten de medewerkers van Proteion boordevol inspiratie voor verschillende activiteiten. En de inbreng van docenten van Rick heeft hen enorm gestimuleerd om op een andere manier om te gaan met dementie.

Het stokje ligt nu in handen van vrijwilligers en mantelzorgers en het zou mooi zijn als dit door hen wordt opgepakt. We hebben de resultaten gezien, het is zeker de moeite waard. De docenten van Rick kunnen in een vervolgtraject nog voor de nodige inspiratie zorgen.

Sfeer is de sleutel tot succes in de omgang met dementerenden

De docenten zijn het programma begonnen met verhalen en gedichten. Deze doelgroep is enorm gevoelig voor warmte en sfeer. Zelfs mensen die slecht ter been waren, stonden gedurende de lessen op de dansvloer! En niet omdat we vroegen of ze mee wilden doen, maar omdat ze intens genoten van de sfeer en de gezelligheid.

Via het museum naar het zwembad

Gedurende het project hebben we met een aantal bewoners een museum met huishoudelijke voorwerpen vanaf 1900 bezocht. Een van de mantelzorgers zag hier het nut niet van in, maar de bewoners vonden het erg leuk en de mantelzorger kwam ook terug op zijn vooroordeel.

Het leuke was dat er door het museumbezoek gesprekken loskwamen: een bewoner bleek vroeger een fanatiek zwemmer en door daarover te vertellen, wordt nu gekeken of begeleid zwemmen in een gespecialiseerd zwembad mogelijk is.

Samen mooie dingen ontdekken

Gezien de enorme levensvreugde die het project Zorg met Ziel heeft opgeleverd, zou er echt een vervolg moeten komen.

Het vervolg is onzeker omdat de concrete resultaten nog niet bekend zijn. Alle betrokken partijen: bewoners, verzorgers, mantelzorgers en Rick docenten zien een vervolg wel zitten. “Ik was al enthousiast om met deze groep te werken en nu ik de bewoners van de Wachtpost in Venlo ken, ben ik nog enthousiaster”.

Het project heeft zoveel voldoening gebracht: de glimlach als je samen bezig bent, maar ook de blik van herkenning als je binnenkomt!

Voor meer informatie over Kunst- en Cultuureducatie kunt u contact opnemen met Jan van Dongen, telefoon 0495 – 533954.

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus