De 5 beste Kerstsongs aller tijden
Terug naar Nieuwsoverzicht

De 5 beste Kerstsongs aller tijden

10-12-2018
Categorie: Beeldend, Dans, In het onderwijs, Muziek, RICK, Theater, Visuele media, Zang

Nu is de term ‘beste’ natuurlijk een behoorlijk subjectieve aangelegenheid. Terwijl de eerste noten van Maria Carey’s All I Want For Christmas honing over jouw trommelvliezen uitsmeren, zal een ander niet weten hoe hard hij moet rennen om deze mierzoete Kerstklassieker te ontvluchten.

Dus hoe is onze subjectieve top 5 tot stand gekomen? Dankzij een rondvraag; een week lang struinden wij door de gangen en klaslokalen van RICK en vroegen zowel cursisten (jong én oud) als docenten: “Wat vind jij het beste Kerstliedje aller tijden?” Deze top 5 is het resultaat (in willekeurige volgorde overigens); laat je inspireren en heb een heerlijke muzikale Kerst!

1. Do They Know It’s Christmas – Band Aid

In 1984 richten Bob Geldof en Midge Ure Band Aid op, een Britse gelegenheidsgroep van populaire pop- en rocksterren. Het door Geldof geschreven Do They Know It’s Christmas werd datzelfde jaar, op 28 november, in één dag opgenomen en bereikte in heel veel landen in Europa in no time de eerste plaats in de popcharts. Doel van het nummer was om zoveel mogelijk geld in te zamelen om hulp te bieden in Ethiopië, waar een acute hongersnood was uitgebroken. Hoewel de originele song inmiddels al 31 jaar oud is, hoor je dit nummer in december áltijd weer voorbijkomen. Een absolute Kerstklassieker dus.

2. O Come, All Ye Faithfull

In het Nederlands beter bekend als Wij Komen Tezamen en in het Latijn als Adeste Fideles. Deze Engelse variant wordt uitgevoerd door Susan Boyle, die in 2009 tweede werd tijdens de Britse talentenjacht Britain’s Got Talent. Haar verhaal herinner je je misschien nog wel: een 47-jarige dame die tijdens de eerste auditie in eerste instantie een beetje werd uitgelachen, maar die meteen wereldwijd alle harten veroverde met I Dreamed A Dream uit Les Misérables. Het bijzondere aan deze uitvoering van O Come, All Ye Faithfull is dat het een duet is met Elvis Presley.

3. Last Christmas

Tja, het was te verwachten dat Wham!’s Last Christmas veelvuldig zou worden genoemd als beste Kerstsong aller tijden. Ondanks het feit dat het nummer al 31 jaar oud is, kent jong en oud deze Kerstklassieker. You love it or you hate it…

4. Driving Home For Christmas

Nog eentje uit de jaren tachtig die met recht een golden (Christmas) oldie mag worden genoemd en waar je meteen dat heerlijke Kerstgevoel bij krijgt. Als je wilt weten hoe singer-songwriter Chris Rea op het idee kwam voor dit nummer, dan bekijk vooral ook even dit filmpje.

5. Why Couldn’t It Be Christmas Everyday

Lang leve The Voice of Holland, want veel van onze jonge(re) cursisten herinneren zich Why Couldn't It Be Christmas Everyday, waarmee de acht halve finalisten vorig jaar samen de vijfde liveshow openden. Het origineel is overigens een nummer van Bianca Ryan.

En omdat de Kerstavonden (en -diners) meestal lang zijn, hier nog een paar muzikale Kerstsuggesties:

Elton John - White Christmas

John Lennon – Happy XMas

Michael Buble – Let It Snow

Andy Williams – The Most Wonderful Time Of The Year

Trijntje Oosterhuis - Merry Christmas Baby

Coldplay - Have Yourself A Merry Little Christmas

Celine Dion - I Met An Angel On Christmas Eve

Anita Baker – I’ll Be Home for Christmas

Michael McDonald – This Christmas

Luther Vandross - Every Year, Every Christmas

Youp van 't Hek - Flappie

Johnny Mathis - Rudolph The Red Nosed Reindeer

Cher & Rosie O'Donnell - Christmas (Baby, Please Come Home)

Foto gevonden via OfficialCharts.com

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus