Franz en Ellie verheugen zich iedere week op het dinsdagmiddaguitje bij RICK

Bewust samen leuke dingen doen

Aan de buitenkant zie je niet wie mantelzorger is en wie recent de diagnose beginnende dementie heeft gekregen. Franz en Ellie zijn al 54 jaar gelukkig getrouwd en, hoewel ze niet weten wat hen te wachten staat, proberen ze elke dag volop te genieten. Van elkaar en van het leven. Ze verheugen zich iedere week op het dinsdagmiddaguitje bij RICK in Weert, waar ze samen met lotgenoten lekker creatief bezig zijn. Ze doen mee aan het kunst- en cultuurprogramma RAAK! dat mensen met dementie in de hoofdrol zet.

De oudste dochter van Franz en Ellie ziet in maart 2022 een publicatie over RAAK! in de regionale media en attendeert haar ouders op dit initiatief. Zij worden meteen enthousiast en geven zich op, alleen de eerste keer moeten ze missen vanwege andere afspraken. “We zijn er later ingevallen”, zegt Ellie die net als Franz altijd uitkijkt naar dit gezellige uitje. “We hebben leuke contacten met andere deelnemers. Alle dagen staan vermeld in onze agenda’s, want we willen er niets van missen.”

Als het droog is op dinsdagmiddag komen ze te voet. “Dan lopen we vanuit de Graafschap Hornelaan naar de binnenstad en hebben meteen een leuke wandeling gehad”, aldus Franz. Hij geeft aan dat ze op deze leeftijd niets meer hoeven te leren, maar het wel heel fijn is om opnieuw dingen te doen. Samen meedoen werkt verfrissend, omdat het anders is dan de dingen die ze normaal gesproken met elkaar doen. “Dat is een leuke bijkomstigheid. Bewust weer samen leuke dingen doen.”

Nieuwe herinneringen maken

Samen nieuwe herinneringen maken nu het nog kan. Nieuwe herinneringen die waarschijnlijk later nog waardevoller zullen zijn. Het ziektebeeld van Ellie - dat nog in een heel vroeg stadium verkeert - is nauwelijks te voorspellen en dus maakt het echtpaar het beste van elk moment. “Wat ons te wachten staat, daar houd ik me wel mee bezig”, legt Franz uit die zich toch enigszins wil voorbereiden. “Ik volg momenteel een cursus ‘Omgaan met dementie’ en in de ontmoetingen met andere mantelzorgers zie ik dat zij al in een andere fase zitten dan ik. Dat is soms confronterend.”

Ontspannen via kunst en cultuur

Bij RICK komen ze in vijf blokken van vier weken samen met andere lotgenoten - waar beginnende dementie of een lichte niet aangeboren hersenletsel (NAH) een rol speelt - om te ontspannen via kunst en cultuur. Door de actieve focus op verschillende kunstvakken zijn ze echt aanwezig in het hier en nu. Het brein wordt geprikkeld en de beleving geraakt.
Op het moment van dit gesprek hebben ze net een middag geschilderd met docent Roel Sanders. “Met veel plezier”, benadrukken Ellie en Franz. “De locatie is heel gezellig en de mensen gaan prettig met elkaar om. Zowel de begeleiding als de onderlinge contacten verlopen heel natuurlijk. Iedereen praat met elkaar en niemand sluit zich af. Er ontstaan mooie verbindingen.”

Ellie constateert zelfs dat zij, sinds ze aan dit programma meedoet, een stuk opener is geworden. Franz twijfelt of dit een gevolg is van de beginnende dementie of van de gezamenlijke middagen bij RICK. “Of dit direct verband houdt met elkaar, weet ik niet, maar het is in ieder geval zo dat ze hier opener is. De eerste keer, zag je iedereen overigens denken: wie is wie? Je kunt aan ons namelijk niet zien wie beginnende dementie heeft en wie de ‘zorger’ is”, deelt hij lachend. “Dat is dan weer een voordeel!”

De grenzen verdwijnen

Feit is dat ze beiden graag naar RAAK! gaan, daar ontspanning vinden, wederzijds begrip en een luisterend oor. “Beiden vinden we de relaxte omgang met lotgenoten, in een totaal andere setting dan in je eigen woning, heel erg fijn”, vertelt Franz verder. Ellie vindt vooral de contacten met de mensen een meerwaarde. “Het klikt gewoon. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, de grenzen verdwijnen. Ook tussen mantelzorger en patiënt. We zijn duidelijk blij met dit initiatief. Als het volgend jaar doorloopt, doen we zeker weer mee!”

 

Is RAAK! iets voor jullie?

Experimenteer zelf met diverse materialen en technieken. Zo maken jullie je eigen kunstwerken. Bekijk de video over wat beeldende kunst doet voor mensen met dementie en hun familie.