RAAK!

Facts & figures

 • Gratis kunstprogramma voor thuiswonende mensen met dementie én hun (mantel)zorger. 
 • Met kunst onbezorgd genieten van en met elkaar. In het hier en nu.
 • Unieke gezamenlijke ervaring.
 • Stimulans voor sociale contacten.

RAAK! is een gratis kunst- en cultuurprogramma voor thuiswonende mensen met dementie én hun partner, mantelzorger, (klein)kind, familielid of vriend. Met kunst onbezorgd genieten van en met elkaar. In het hier en nu. RAAK! start 5 april 2022 bij RICK in Weert met een bijzonder concert (lees meer over het duo Hendriks & Hendrix).

Leren leven met dementie betekent een grote verandering voor de persoon zelf en zijn of haar omgeving en mantelzorger. Bezig zijn met kunst helpt om even los te komen van alle onzekerheid, zorgen en de dagelijkse inspanningen die een dergelijke situatie met zich meebrengt.

Waarom samen meedoen aan RAAK?
Hoe ziet het programma eruit?
Meer weten?
Aanmelden

Waarom samen meedoen aan RAAK?

 • Met RAAK! genieten jullie samen bij RICK elke week van kunst- en cultuur. Het luisteren naar muziek. Het kijken naar toneel of dans. Om te ervaren én om samen te ondernemen. Zoals zelf verhalen vertellen over vroeger bijvoorbeeld. Of bewegen op muziek, tekenen en schilderen. Er is nog zoveel samen te ontdekken.
 • Bezig zijn met muziek, beeldende kunst, toneel of beweging prikkelt het brein. Mensen met dementie zijn daardoor minder kwetsbaar voor verdere symptomen van de ziekte.
 • Je deelt samen dezelfde beleving. De focus ligt op dat moment op het met elkaar genieten van kunst, in plaats van dat de zorgende rol voor de persoon met dementie centraal staat.
 • Bezig zijn met kunst, doe je door te kijken, te luisteren en te voelen. Een persoon met dementie kan volwaardig deelnemen aan de activiteit en voelt zich betekenisvol.
 • Samen naar muziek luisteren, een toneel- of dansvoorstelling bekijken en zelf kunst maken, maakt jullie band hechter en sterker. Daarnaast doen jullie samen nieuwe sociale contacten op.
 • Deelnemen is kosteloos.

Hoe ziet het programma eruit?

Het RAAK! programma bestaat uit 5 blokken van 4 weken. Iedere bijeenkomst duurt 2.5 uur inclusief een pauze. De groep bestaat uit 12 deelnemers.

 • Blok 1: 5 april t/m 10 mei kennismaking muziek, theater/dans en beeldende kunst.
 • Blok 2: 17 mei t/m 7 juni theater door Cokky van Dongen en met als start de voorstellingen “Ik kreeg een kans” en “De wil hebben”. 
 • Blok 3: 14 juni t/m 5 juli door Roel Sanders en Emmy van de Venne en met als start de presentatie “Kunst kijken met Roel”.
 • Blok 4: 6 t/m 7 september door Mea van Delden en met als start een concert. 
 • Blok 5: 4 oktober t/m 1 november door Sophie Everaerts en met als start de voorstelling “Sluit mij nogmaals in je armen”. 

Elke 4 weken is er één bijeenkomst waarin de mantelzorgers, partners of begeleiders een informatief programma van Punt Welzijn krijgen. De andere deelnemers volgen het programma. Daarna volgen 3 wekelijkse bijeenkomsten met workshops in hetzelfde kunstvak:

>> Muziek. Ontdek verschillende muziekstijlen, instrumenten en zang. Van bekende popliedjes tot lichte en klassieke muziek. Luister en doe mee. Bekijk een video over wat zang doet voor mensen met geheugenproblemen én hun mantelzorgers. 
>> Beeldende kunst. Experimenteer zelf met diverse materialen en technieken. Zo maken jullie je eigen kunstwerken. Bekijk een video over wat beeldende kunst doet voor mensen met dementie en hun familie.
>> Dans & verhalen. Dansen, naar een verhaal luisteren of vertellen, een gedicht voorlezen, iets uitbeelden of spelen. Kijken en meedoen worden afgewisseld. Bekijk een video over wat dans doet voor mensen met dementie.

Meer weten?

Wil jij meer weten over het gratis kunstprogramma?

Neem contact op met Ellen ten Haken van RICK: 
T. 0495 533954
E. e.tenhaken@rickraakt.nl 

Neem contact op met Punt Welzijn:
T. 0495 697900

'Kunst draagt bij aan een positieve gezondheid bij ouderen.'

 Onderzoek movisie 2018. Lees het hele onderzoek over hoe kunst bijdraagt aan een positieve gezondheid bij ouderen. 

Punt Welzijn, RICK, Stichting Alzheimer Nederland, Alzheimer Café Weert, ZorgMies en Hulp bij dementie werken samen om met actieve cultuurparticipatie thuiswonende mensen met dementie en hun partner/ mantelzorger te bereiken en te raken.