Cultuurimpuls Kunst in transitie (KiT)
Terug naar Nieuwsoverzicht

Cultuurimpuls Kunst in transitie (KiT)

19-07-2022
Categorie: RICK

In najaar 2022 gaat Kunst in transitie (KiT) van start. Dit nieuwe programma biedt ondersteuning aan culturele projecten die een extra impuls geven aan de leefbaarheid en veerkracht van dorpen en lokale communities.

In najaar 2022 selecteren we tien tot vijftien initiatieven die - met wat extra steun in de rug - kunnen uitgroeien tot inspirerende voorbeelden hoe je samen met cultuurmakers het verschil kan maken in je eigen leefomgeving. Heb je een idee of initiatief rond een maatschappelijke kwestie en/of ben je een cultuurmaker die met verbeeldingskracht aan de slag wil in een maatschappelijke context? Meld je dan nu aan!

Voor wie?

We zijn op zoek naar koppels van lokale initiatiefnemers en regionale cultuurmakers. Als je nog geen koppel bent kunnen wij je helpen om een koppel te worden. We werken graag met initiatiefnemers die al sterk betrokken zijn bij hun eigen leefomgeving. Van deelnemende cultuurmakers verwachten we dat ze ook na dit project actief blijven in onze regio. Welk type initiatieven denken we aan? De creatieve herbestemming van een leegstaand pand. Een nieuwe roeping voor de noodlijdende harmonie. Een opsteker voor de jeugd met mentale problemen. Een mediaproject dat jonge boeren een eigen stem en gezicht geeft. Kortom, alles wat vanuit verbeeldingskracht bijdraagt aan nieuwe verbindingen, vermogens en veerkracht binnen lokale gemeenschappen.

Wat gaan we doen?

Gedurende een half jaar werk je als koppel aan de verdere ontwikkeling van je eigen initiatief. Per project is €1.500 beschikbaar voor de uitvoering van een pilot. Dit kan eventueel de aanzet zijn tot een groter project. Tegelijk investeer je ook in je eigen ontwikkeling. We bieden een zestal gezamenlijke werkbijeenkomsten en individuele coaching op locatie. Je werkt met toonaangevende landelijk experts en deelt kennis en ervaring met je collega’s in de regio. De voortgang en de resultaten van dit traject maken we samen zichtbaar op twee regionale symposia. Het traject start met een inspiratieochtend op zaterdag 24 september in Horst aan de Maas en een selectieochtend op zaterdag 15 oktober in Helden. De serie werkbijeenkomsten start op zaterdag 5 november. Iedere 3 tot 4 weken ontmoeten we elkaar bij een ander inspirerend initiatief in de regio.

Door wie?

Kunst in transitie (KiT) is een initiatief van kunstencentrum RICK i.s.m. Community Arts Lab XL, Burgerkracht Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg en Cultuurregio Noord-Limburg. Het wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit is wat ons betreft de start van een duurzame ‘Community of Practice’ van lokale initiatiefnemers en regionale makers die geloven in de kracht van kunst en cultuur in maatschappelijke ontwikkeling. Samen maken we ons sterk om steeds meer en betere projecten te realiseren en zichtbaar te maken. Join the club!

Meer informatie

Kijk voor meer informatie, aanmelden en updates op de pagina van Kunst in transitie (KiT) of neem contact op met Sikko Cleveringa via info@cal-xl.nl

 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus