Omschrijving

Kunst weerspiegelt de tijd waarin ze ontstaat. Of dat nou lang geleden is of vers van de pers. Het laat zien wat mensen bezig houdt of belangrijk vinden. Ontdek tijdsgebonden thema’s die tot uitdrukking komen in specifieke stijlkenmerken.

De kunstgeschiedenis kent meerdere ‘revivals’ van de kunst uit de klassieke oudheid. Maar tijdens de 15e  eeuw was het in Italië goed raak. Vandaar dat men dan ook spreekt van Rinascimento, Renaissance ofwel Wedergeboorte. Kunstenaars en wetenschappers wisten zich steeds meer te onttrekken aan de invloed van het religieuze denken uit de Middeleeuwen. De mens werd zich bewuster van zijn eigen kunnen. Op velerlei gebied was de Renaissance een tijdperk van grote ontdekkingen.

Na een grondige bestudering van het klassieke erfgoed in de ‘Hoog Renaissance’ ontstond de behoefte om een nieuw horizon te verkennen. De kunst van Michelangelo was daarbij het uitgangspunt. Er werd gezocht naar verfijning, maar ook gekunstelde vormen, kleuren en onderwerpen. Dit wordt het Maniërisme genoemd. In Europa zie je de mengvormen van deze ‘nieuwerwetse’ Renaissance al dan wel of niet naadloos samensmelten met ouderwetse Gotische stijlvarianten.

Je leert écht kijken naar kunst en er betekenis aan te geven. Zo leer je jezelf beter kennen: het feit dat je door bepaalde kunst wel – of juist niet – wordt geraakt, zegt veel over je eigen (belevings)wereld.

kunstgeschiedenis - Renaissance en Maniërisme
Wat kun je verwachten?
Tips ter voorbereiding
Onze docent(en)
Vraag?

Wat kun je verwachten?

  • Je krijgt een beter begrip van de Westerse kunst.
  • De beschouwing van kunstperiodes en stijlen komt tot leven door de interactieve lesvorm. Cursisten leren anders kijken naar kunst. Er wordt niet alleen besproken ‘wat er precies aan kunst te zien is’ maar ook welke (diepere) betekenis dit heeft. Zo wordt kunst meer begrijpelijk, toegankelijker en interessanter.
  • Met een excursie naar een stad en/of museum ga je kunst op een verrassende manier beleven.
  • Je krijgt regelmatig uitgebreide toelichtingen op bepaalde technieken, materialen of bouwkundige principes waarmee kunst wordt gemaakt.

Tips ter voorbereiding

  • Je hebt geen specifieke voorkennis of ervaring nodig.

  •  

    Neem eventueel materiaal mee waarmee je aantekeningen kunt maken.
  • Deze cursus is exclusief voor leden van de Van Horne Vrouwenbeweging.

Onze docent(en)

Jan Bustin

Docent Jan Bustin weet als docent kunstgeschiedenis én beeldend kunstenaar moeiteloos het ‘waarom’ te combineren met het ‘hoe’. “Ik ben me er sterk van bewust dat een kunstwerk op enig moment is gemáákt. Een idee is met behulp van bepaalde materialen en noeste handarbeid omgezet in een concreet zichtbaar en tastbaar schilderij, beeldhouwwerk of gebouw. Welke materialen en technieken er nodig waren om iets te maken dat ons tot op de dag van vandaag boeit, vind ik ontzettend interessant. Door het kijken naar kunst – en het bestuderen van de context – ben ik beter gaan begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt.”  

Wil je nog wat vragen over deze cursus?

Cursus:

kunstgeschiedenis - Renaissance en Maniërisme

Docent(en)
Jan Bustin
Locatie
RICK, Wilhelminasingel 12 Weert
Lesdag
Dinsdag (13:30 - 15:30 uur)
Aantal
8 lessen maandelijkse cursus
Doelgroep
vanaf 18 jaar, vanaf 21 jaar, vanaf 55 jaar
Startdatum
5 oktober 2021
Lesduur
120 min.
Code
8803 21-22
Prijs
84,00 Je woont in Gemeente Weert
97,00 Je woont in Gemeente Cranendonck, Gemeente Nederweert
105,00 Je woont in Gemeente Heeze-Leende, Overige gemeenten
De prijs varieert vanwege gemeentelijke subsidies.
(Gezinnen met minimale financiële middelen kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie.)

Ja, ik schrijf me in voor deze cursus!

Kunstbeschouwing Zoek een andere cursus