Cursus

Kunstgeschiedenis: Noordelijke Renaissance en Reformatie

Kunst weerspiegelt de tijd waarin ze ontstaat. Of dat nou lang geleden is of vers van de pers. Het laat zien wat mensen bezig houdt of belangrijk vinden. Ontdek tijdsgebonden thema’s die tot uitdrukking komen in specifieke stijlkenmerken.

Met de kunst uit de Oudheid als inspiratie werden in de loop van de 16e eeuw in Italië de doelstellingen van de Renaissancekunst bereikt. Al snel raakte ook de rest van Europa in de ban van klassieke kunst. Van land tot land ontstonden er stijlvarianten op Italiaanse thema's. En zo keek men ook in het koude Noorden niet meer op van een badende Venus in grotendeels ontklede staat. Maar ten Noorden van de Alpen brak er ook een tijd aan van ingrijpende hervormingen, met veel onrust op religieus en maatschappelijk vlak. Denk aan de Reformatie. Op het raakvlak van al deze ontwikkelingen ontstond een stroming als het Maniërisme en werd de basis gelegd voor wat later in de ‘contra-reformatie’ en de Barok zou uitmonden. We zien dit niet alleen in de kunst die het ‘verhaal van Nederland en Vlaanderen’ vertelt, maar in heel Europa.

Je leert écht kijken naar kunst en er betekenis aan te geven. Zo leer je jezelf beter kennen: het feit dat je door bepaalde kunst wel – of juist niet – wordt geraakt, zegt veel over je eigen (belevings)wereld.

kunstgeschiedenis - Noordelijke Renaissance en Reformatie
Wat kun je verwachten?
Tips ter voorbereiding
Onze docent(en)
Vraag?

Wat kun je verwachten?

  • Je krijgt een beter begrip van de Westerse kunst.
  • De beschouwing van kunstperiodes en stijlen komt tot leven door de interactieve lesvorm. Cursisten leren anders kijken naar kunst. Er wordt niet alleen besproken ‘wat er precies aan kunst te zien is’ maar ook welke (diepere) betekenis dit heeft. Zo wordt kunst meer begrijpelijk, toegankelijker en interessanter.
  • Met een excursie naar een stad en/of museum ga je kunst op een verrassende manier beleven.
  • Je krijgt regelmatig uitgebreide toelichtingen op bepaalde technieken, materialen of bouwkundige principes waarmee kunst wordt gemaakt.

Tips ter voorbereiding

  • Je hebt geen specifieke voorkennis of ervaring nodig.

  •  

    Neem eventueel materiaal mee waarmee je aantekeningen kunt maken.
  • Deze cursus is exclusief voor leden van de Van Horne Vrouwenbeweging.

Onze docent(en)

Jan Bustin

Docent Jan Bustin weet als docent kunstgeschiedenis én beeldend kunstenaar moeiteloos het ‘waarom’ te combineren met het ‘hoe’. “Ik ben me er sterk van bewust dat een kunstwerk op enig moment is gemáákt. Een idee is met behulp van bepaalde materialen en noeste handarbeid omgezet in een concreet zichtbaar en tastbaar schilderij, beeldhouwwerk of gebouw. Welke materialen en technieken er nodig waren om iets te maken dat ons tot op de dag van vandaag boeit, vind ik ontzettend interessant. Door het kijken naar kunst – en het bestuderen van de context – ben ik beter gaan begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt.”  

Wil je nog wat vragen over deze cursus?

Cursus:

kunstgeschiedenis - Noordelijke Renaissance en Reformatie

Docent(en)
Jan Bustin
Locatie
RICK, Wilhelminasingel 12 Weert
Lesdag
Dinsdag (13:30 - 15:30 uur)
Aantal
9 lessen maandelijkse cursus
Doelgroep
vanaf 18 jaar, vanaf 21 jaar, vanaf 55 jaar
Startdatum
3 oktober 2023
Lesduur
120 min.
Code
8803 23-24
Prijs
105,00 Je woont in Gemeente Weert
121,00 Je woont in Gemeente Cranendonck, Gemeente Nederweert
131,00 Je woont in Overige gemeenten
De prijs varieert vanwege gemeentelijke subsidies.
(Gezinnen met minimale financiƫle middelen kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie.)

Ja, ik schrijf me in voor deze cursus!

Kunstbeschouwing Zoek een andere cursus