Cursus

Kunstgeschiedenis: de moderne klassieken

Kunst weerspiegelt de tijd waarin ze ontstaat. Of dat nou lang geleden is of vers van de pers. Het laat zien wat mensen bezig houdt of belangrijk vinden. Ontdek tijdsgebonden thema’s die tot uitdrukking komen in specifieke stijlkenmerken. Merk ook gebeurtenissen en opvattingen op die toentertijd speelden, maar hedendaags nog steeds van betekenis zijn. Je leert écht kijken naar kunst en er betekenis aan te geven. Zo leer je jezelf beter kennen: het feit dat je door bepaalde kunst wel – of juist niet – wordt geraakt, zegt veel over je eigen (belevings)wereld.

In deze cursus staan de moderne klassieken centraal. Het tijdperk van ca. 1880 tot ca. 1930 was een van de meest vernieuwende periodes in de kunstgeschiedenis. In de samenleving bracht de vergaande industrialisatie niet alleen vooruitgang en voorspoed. Maar in het kielzog van de ontwikkelingen was er ook veel ellende, zoals de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. In deze cursus starten we met stromingen en ontwikkelingen die al tegen het einde van de 19e eeuw flink op stoom waren gekomen, zoals Post-Impressionisme, Symbolisme en Art Nouveau. Kunstenaars als Van Gogh, Gauguin en Cezanne legden de basis voor het Expressionisme. Maar ook voor het Kubisme en de abstracte kunst die daar weer uit voort komt. Denk b.v. aan Picasso, Mondriaan en de Stijlbeweging. De architectuur onderging veranderingen die het aanzien van de woonomgeving volledig veranderden. 

kunstgeschiedenis - De moderne klassieken
Wat kun je verwachten?
Tips ter voorbereiding
Onze docent(en)
Vraag?

Wat kun je verwachten?

  • Je krijgt een beter begrip van de grondleggingen van de moderne kunst.
  • De beschouwing van kunstperiodes en stijlen komt tot leven door de interactieve lesvorm. Cursisten leren anders kijken naar kunst. Er wordt niet alleen besproken ‘wat er precies aan kunst te zien is’ maar ook welke (diepere) betekenis dit heeft. Zo wordt kunst meer begrijpelijk, toegankelijker en interessanter.
  • Met een excursie naar een stad en/of museum ga je kunst op een verrassende manier beleven.
  • Je krijgt regelmatig uitgebreide toelichtingen op bepaalde technieken, materialen of bouwkundige principes waarmee kunst wordt gemaakt.

Tips ter voorbereiding

  • Je hebt geen specifieke voorkennis of ervaring nodig.

  •  

    Deze cursus leent zich uitstekend om in te stappen als je meer wilt met kunstbeschouwing en moderne kunst.
  • Neem eventueel materiaal mee waarmee je aantekeningen kunt maken.

Onze docent(en)

Jan Bustin

Docent Jan Bustin weet als docent kunstgeschiedenis én beeldend kunstenaar moeiteloos het ‘waarom’ te combineren met het ‘hoe’. “Ik ben me er sterk van bewust dat een kunstwerk op enig moment is gemáákt. Een idee is met behulp van bepaalde materialen en noeste handarbeid omgezet in een concreet zichtbaar en tastbaar schilderij, beeldhouwwerk of gebouw. Welke materialen en technieken er nodig waren om iets te maken dat ons tot op de dag van vandaag boeit, vind ik ontzettend interessant. Door het kijken naar kunst – en het bestuderen van de context – ben ik beter gaan begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt.”  

Wil je nog wat vragen over deze cursus?

Cursus:

kunstgeschiedenis - De moderne klassieken

Docent(en)
Jan Bustin
Locatie
Het Kwintet(locatie Odaschool) , Ehrenstein 10 , 6002 VJ Weert
Lesdag
Donderdag (20:00 - 22:00 uur)
Aantal
13 lessen incl. excursie
Doelgroep
vanaf 18 jaar, vanaf 21 jaar, vanaf 55 jaar
Startdatum
6 oktober 2022
Lesdata
6 oktober 2022
20 oktober 2022
3 november 2022
17 november 2022
1 december 2022
15 december 2022
12 januari 2023
26 januari 2023
9 februari 2023
2 maart 2023
23 maart 2023
6 april 2023
Lesduur
120 min.
Code
8802 22-23
Prijs
162,00 Je woont in Gemeente Weert
186,00 Je woont in Gemeente Nederweert, Gemeente Cranendonck
203,00 Je woont in Overige gemeenten
De prijs varieert vanwege gemeentelijke subsidies.
(Gezinnen met minimale financiƫle middelen kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie.)
Opmerkingen

excursie datum nader te bepalen!

Ja, ik schrijf me in voor deze cursus!

Kunstbeschouwing Zoek een andere cursus