Cursus

Kunstgeschiedenis: de Hoge Middeleeuwen

Kunst weerspiegelt de tijd waarin ze ontstaat. Of dat nou lang geleden is of vers van de pers. Het laat zien wat mensen bezig houdt of belangrijk vinden. Ontdek tijdsgebonden thema’s die tot uitdrukking komen in specifieke stijlkenmerken.

Rond het jaar 1000 had het christendom en de daarmee verbonden tradities zich stevig in de Europese wereld genesteld. De pionierstijd was voorbij. De maatschappelijke en economische rust keerde min of meer terug. Langs belangrijke pelgrimsroutes verrezen Romaanse kerken, op initiatief van kloosters. Maar het werd ook tijd voor nog ambitieuzere projecten. Vanaf de 12e eeuw ontstaan er zelfbewuste steden die er - enerzijds door geloof, anderzijds door competitie gedreven - naar streefden om met hun kathedraal elke ander gebouw in hoogte de loef af te steken. De ‘sky was the limit’ en een plaatsje in de hemel het uiteindelijke doel. Daarmee werd de kunst van de Gotiek een feit. 

Je leert écht kijken naar kunst en er betekenis aan te geven. Zo leer je jezelf beter kennen: het feit dat je door bepaalde kunst wel – of juist niet – wordt geraakt, zegt veel over je eigen (belevings)wereld.

Kunstgeschiedenis - De Hoge Middeleeuwen
Wat kun je verwachten?
Tips ter voorbereiding
Onze docent(en)
Vraag?

Wat kun je verwachten?

  • Je krijgt een beter begrip van oude kunst.
  • De beschouwing van kunstperiodes en stijlen komt tot leven door de interactieve lesvorm. Cursisten leren anders kijken naar kunst. Er wordt niet alleen besproken ‘wat er precies aan kunst te zien is’ maar ook welke (diepere) betekenis dit heeft. Zo wordt kunst meer begrijpelijk, toegankelijker en interessanter.
  • Met een excursie naar een stad en/of museum ga je kunst op een verrassende manier beleven.
  • Je krijgt regelmatig uitgebreide toelichtingen op bepaalde technieken, materialen of bouwkundige principes waarmee kunst wordt gemaakt.
  • Een 2-wekelijkse cursus, inclusief begeleiding door de docent tijdens een excursie (exclusief reis- en verblijfskosten en eventuele entreekaartjes).

Tips ter voorbereiding

  • Je hebt geen specifieke voorkennis of ervaring nodig.
  • Deze cursus leent zich uitstekend om in te stappen als je meer wilt met kunstbeschouwing.
  • Neem eventueel materiaal mee waarmee je aantekeningen kunt maken.

Onze docent(en)

Jan Bustin

Docent Jan Bustin weet als docent kunstgeschiedenis én beeldend kunstenaar moeiteloos het ‘waarom’ te combineren met het ‘hoe’. “Ik ben me er sterk van bewust dat een kunstwerk op enig moment is gemáákt. Een idee is met behulp van bepaalde materialen en noeste handarbeid omgezet in een concreet zichtbaar en tastbaar schilderij, beeldhouwwerk of gebouw. Welke materialen en technieken er nodig waren om iets te maken dat ons tot op de dag van vandaag boeit, vind ik ontzettend interessant. Door het kijken naar kunst – en het bestuderen van de context – ben ik beter gaan begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt.”  

Wil je nog wat vragen over deze cursus?

Cursus:

Kunstgeschiedenis - De Hoge Middeleeuwen

Docent(en)
Jan Bustin
Locatie
Het Kwintet(locatie Odaschool) , Ehrenstein 10 , 6002 VJ Weert
Lesdag
Woensdag (20:00 - 22:00 uur)
Aantal
13 lessen incl excursie.2-wekelijkse cursus. Inclusief begeleiding door de docent tijdens een excursie
Doelgroep
vanaf 18 jaar, vanaf 21 jaar, vanaf 55 jaar
Startdatum
4 oktober 2023
Lesduur
120 min.
Code
8801 23-24
Prijs
164,00 Je woont in Gemeente Weert
189,00 Je woont in Gemeente Cranendonck, Gemeente Nederweert
205,00 Je woont in Overige gemeenten
De prijs varieert vanwege gemeentelijke subsidies.
(Gezinnen met minimale financiƫle middelen kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie.)
Opmerkingen

excursie datum nader te bepalen

Ja, ik schrijf me in voor deze cursus!

Kunstbeschouwing Zoek een andere cursus