De gedaanteverandering van Kaat

Van vrolijke meid tot gemene heks

Elke woensdagmiddag kruipt Kaat van den Eijnden (12) uit Nederweert bij RICK in een andere huid. Les 1: “Als je toneelspeelt, hoef je je nergens voor te schamen.” 

Rick-Kaat-7.jpgThuis is Kaat gewoon Kaat. Een goedlachse blondine die graag gamet, tennist, pianospeelt en met haar hond Tuur knuffelt. Eenmaal bij RICK transformeert ze in haar tegenpool. Bij voorkeur een gemene heks of een ander loeder zoals de boze Hartenkoningin van Alice in Wonderland. “Lekker schreeuwen en gemeen zijn. Mensen de stuipen op het lijf jagen.”

En dat lukt haar - zacht uitgedrukt - vrij aardig. Vader Mark, moeder Judith en zus Noor kenden hun geliefde Kaat nauwelijks terug toen ze een tijdje geleden haar tweede toneelvoorstelling bijwoonden. ‘De Heksen’, gebaseerd op een boek van Roald Dahl. “Het was ongelooflijk om te zien hoe ze in een jaar tijd vooruit was gegaan. Kaat speelde haar rol zo overtuigend dat ik er bang van werd”, lacht Judith met zichtbare trots.

 

De schaamte voorbij

Twee jaar geleden maakte Kaat nog wat schuchter haar opwachting in de toneelzaal van RICK. Ze kwam samen met haar vriendinnetje die al langer op toneel zat. “Ik vond het best spannend, kende verder niemand.” Daarbij moest ze nog een andere drempel over. “Het belangrijkste wat ik van juf Tineke heb geleerd, is lef tonen. Ik hoef me nergens voor te schamen, ik ben het niet zelf. Het is toneel. Daarin kun je iedereen zijn.”

Rick-Kaat-5.jpg

Na de eerste proefles was er geen houden meer aan. Elke woensdagmiddag tussen half vijf en zes neemt Kaat een andere gedaante aan. Ze vindt het heerlijk. Improviseren. Samen toewerken naar de uitvoering. De ‘vreemden’ van toen zijn dikke vriendinnen geworden. “Als ik speel, ben ik helemaal geconcentreerd. Ik denk aan mijn teksten, aan mijn houding en mijn plek op het podium. Alles moet kloppen.” 

Makerslab

Twaalf jaar oud zit ze vol dromen. Werken in de meldkamer van de politie. Moorden oplossen als rechercheur. Of misschien wordt ze wel - “o ja dat zou ook vet zijn” - actrice. “Afgelopen winter heb ik als figurant meegedaan in de bioscoopfilm ‘Club van Lelijke Kinderen’. Het was steenkoud op dat industrieterrein en we moesten ontzettend lang wachten. En ook al kom ik maar heel even in beeld: ik had het absoluut niet willen missen.”

Ze wil graag verder met theater. Aangemoedigd door haar docent Ellen denkt ze er serieus over om zich aan te melden voor het Makerslab van RICK, een nieuw, creatief concept dat jongeren de mogelijkheid biedt om zelfstandig theater te maken. Vader Mark, vormgever van beroep, herkent het gevoel van zijn dochter. De drang om zich creatief te uiten en in de schijnwerpers te staan. Mark volgde de Kunstacademie en vertolkte ooit de hoofdrol in de schoolmusical. “Het mooie is dat de liefde voor toneel volledig vanuit haar zelf komt. Wij hebben Kaat daar op geen enkele manier in gestuurd.”

Story of her life

Kaat knikt. Nog geen seconde spijt heeft ze gehad van haar keuze. De eerste les herinnert ze zich nog goed. “Als groepje kregen we de opdracht een kort toneelstukje op te voeren rond het thema toveren.” Welke rol Kaat kreeg toebedeeld? “Eh, ik was de slechte heks.” Moeder Judith schudt lachend het hoofd: “Een heks, it’s the story of her life.”

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus