Winnaars publiekswedstrijd 'Laat je horen'
Terug naar Nieuwsoverzicht

Winnaars publiekswedstrijd 'Laat je horen'

23-03-2021
Categorie: RICK

Bijna 2.000 stemmen zijn uitgebracht bij de publiekswedstrijd ‘Laat je horen!’ van RICK. Jongeren t/m 21 jaar ontroerden met hun indrukwekkende en creatieve inzendingen. Zij uitten de frustratie, wanhoop en eenzaamheid die zij voelen in deze tijd, niet middels rellen, maar met  beeldende kunst, muziek, theater of dans.

RICK feliciteert de drie winnaars die met hun inzending de meeste stemmen binnenhaalden:

1.     Mayra Salimans, 20 jaar, schrijft en zingt haar eigen lied ‘Ik zie je wel’, waarbij ze zichzelf begeleidt op de piano. Samen met Jort Cuijpers maakt ze er een sfeervolle videoclip bij. “Het nummer gaat over wanneer je ziet dat het met een dierbare niet goed gaat. In deze coronatijd heel herkenbaar. Het is lastig om diegene te helpen. Maar je weet dat het uiteindelijk goedkomt.”

2.     Zara Moonen, symboliseert met een tekening de situatie tijdens corona. “Machteloosheid, frustratie, wanhoop en eenzaamheid, hiermee associeer ik corona. Het virus en de maatregelen die worden genomen begon ik te zien als een soort poppenspeler. We kunnen niet ontsnappen uit de greep en zodra we dit proberen, worden we teruggetrokken.”

zara-moonen.jpg

3.     Keira van de Vliert, 14 jaar, stuurt een indrukwekkende video in waarin zij open en eerlijk vertelt over hoe zij corona en het coronajaar beleeft. Deze duizendpoot filmt, edit het filmpje met haar iPad en speelt haar eigen muziek in. 

Deze dames ontvingen de meeste stemmen van alle 72 inzendingen. “Als RICK zijn we overdonderd door de briljante inzendingen. Het creatieve talent dat eruit blijkt, is buitengewoon. We zijn ontzettend trots op de jongeren in de regio. Ze weten hun gedachten en gevoelens ontzettend goed neer te zetten met kunst die raakt. Ik ben blij dat we hen een stem hebben kunnen geven. Als organisatie gaan we kijken hoe we jongeren nog meer een podium kunnen bieden, want dit smaakt naar meer!”, licht Frank Rademakers, directeur van RICK, toe.

Geldprijzen

De winnaars ontvangen vrijdag 26 maart hun prijs: 350 (1e prijs), 250 (2e prijs) en 150 euro (3e prijs). Het geld kunnen de winnaars besteden aan cursussen, coaching, masterclasses, materialen of (studio)opnames bij RICK om hun creativiteit verder te ontwikkelen. Frank: “Dit zijn terechte winnaars. Door naar onze jongeren te luisteren, kunnen we genieten van schitterende ideeën en creaties.” 

EERVOLLE VERMELDING TOP 10:

4.     Sterre Geenen vraagt met haar ‘gestipte servies’ aandacht voor de horeca die tijdens de lockdown de deuren hebben moeten sluiten. “Ondanks dat de horeca er alles aan doet om veilig open te kunnen, mag dit nog niet. De eigenaren maken zich terecht zorgen over hun toekomst. Ik wil met mijn servies dat ik gestipt heb met porseleinverf in verschillende kleuren en patronen, aandacht geven aan de dit actuele onderwerp.”

Sterre-Geenen.jpeg

5.    Roos Houf, 14 jaar, laat met haar tekening zien dat zij ‘en anderen nu wel helemaal klaar zijn met corona’. En geloof je dit: het haar haar tweede tekening die ze ooit maakt van een persoon!

Roos-Houf.jpg

6.     Fauve Hensens componeert haar eigen lied ‘Can’t stop the unstoppable’ en neemt een eigen videoclip op. “Ik wil graag als boodschap meegeven dat alles goed komt. Maar je moet er nu wél even doorheen.”

7.     Robine Adriaens steekt met haar tekening mensen een hart onder de riem. “Het is de laatste tijd super druk en hectisch geweest met werk, school en natuurlijk het coronavirus. Met dit huis in een rustige omgeving moedig ik je aan om rust of een pauze te nemen. Ik denk dat iedereen daar wel aan toe is op het moment.”

Robine-Adriaens.jpeg

8.     Vince Weekers drumt mee met het nummer ‘Holding on to you’ van Twenty One Pilots. “Met dit liedje en filmpje wil ik de verschillende gevoelens, die de huidige tijd met zich meebrengt, uiten. Dit zijn zowel de mooie en fijne, als de meer sombere en eenzame gevoelens.” Vince heeft de clip zelf gemaakt. 

9.     Noa Choquet, 15 jaar, schreef het lied ‘Trapped in my own mind’ over hoe zwaar het voor jongeren is in de coronatijd. “Het is geen zeuren, maar gehoord willen worden. Dan hebben we iemand nodig die ons begrijpt en steunt.”  Noa zocht de juiste akkoorden voor bij haar lyrics en maakte zelf de muziek.

10.     Mirte Mackus, maakte met een 3D-pen een eigen beeldje. “De pen smelt draadjes plastic zodat je er vervolgens 3D mee kunt tekenen. Het drukt ‘de roep om vrijheid en wedergeboorte’ uit. We zijn namelijk veel vrijheid kwijtgeraakt in dit ‘nieuwe normaal’. De persoon die ik heb uitgebeeld, snakt naar vrijheid. Je ziet wanhoop en een feniks die erachter herrijst uit zijn as. Want ik hoop dat we elkaar snel weer kunnen zien.”

Mirte-Mackus-01.jpg

 Bekijk alle inzendingen.

Kunst als middel

Nadat er eerder dit jaar een aantal rellen in Nederland plaatsvonden, wilde RICK die behoefte aan meningsuiting een positieve draai geven. Met de wedstrijd ‘Laat je horen’ konden jongeren van 12 t/m 21 jaar, uit Weert, Nederweert, Cranendonck en Heeze-Leende, hun mening over actualiteiten uiten door middel van kunst. Ruim 70 jongeren geven aan de oproep van RICK gehoor. 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus