Theatervoorstelling onderbouw Heeze-Leende
Terug naar Nieuwsoverzicht

Theatervoorstelling onderbouw Heeze-Leende

17-04-2023
Categorie: Heeze-Leende

Op 18, 19 en 20 april bezoeken de leerlingen van de onderbouw van Merlebos, de Parel, Trumakkers, St. Jan, de Talententoren en de Triangel de schoolvoorstellingen in de Schammert in Leende.

De groepen 1-2 gaan naar de Koning van Karton. De groepen 3-4 naar Onder de Grond. Het zijn schoolvoorstellingen die door professionele theatermakers speciaal zijn gemaakt voor het basisonderwijs.

Het kijken van voorstellingen is niet alleen leuk, het is ook leerzaam! Het draagt bij aan het vergroten van de creatieve, culturele vorming van kinderen. Want er is zo veel meer dan rekenen en taal! 

Het kijken naar voorstellingen doet een beroep op de verbeeldingskracht van de kinderen. Hun fantasie wordt aangesproken. En verbeeldingskracht (of fantasie) is super belangrijk: bijna alles wat gemaakt is door de mens is immers ooit ontstaan als idee, wat is voortgekomen uit verbeeldingskracht.

En dat niet alleen! Een ervaring in het theater leert kinderen dat er meer is dan tv of tablet of buiten spelen. Ook theater kijken, of zelf maken, kan een hele fijne manier zijn om je vrije tijd zinvol te besteden. En je weet meteen wat er zoal gebeurt in de Schammert!

Het samen kijken naar een theatervoorstelling is een andere ervaring dan samen een film kijken. Het gebeurt recht voor je neus: de acteurs staan live op het podium. Ze horen wat je zegt! Je kunt de voorstelling niet op pauze zetten als je even moet plassen of iets wilt bespreken met je vriendje. Allemaal leerervaringen die het naar school gaan verrijken.

Dus zit je kind in de onderbouw van 1 van de bovengenoemde scholen? Vraag dan eens wat hij of zij gezien heeft! Vragen die je kunt stellen aan je kind:

  • Wat heb je gezien in de voorstelling?
  • Hoe zag het decor eruit?
  • Waren er veel of weinig acteurs?
  • Heb je ook muziek gehoord?
  • Was er een moment dat je moest lachen tijdens de voorstelling? Of werd je juist droevig?
  • Begreep je alles van de voorstelling? Of vraag je je nog iets af hoe iets kon?
  • Kregen de acteurs een applaus na de voorstelling? Hoe hard heb je zelf meegeklapt?
  • Gingen de acteurs na afloop nog iets vragen of vertellen aan het publiek?

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus