Start educatieproject ‘Verhaal van het kanaal‘
Terug naar Nieuwsoverzicht

Start educatieproject ‘Verhaal van het kanaal‘

21-03-2023
Categorie: In het onderwijs

Deze week start het project ‘Het verhaal van het kanaal’, een samenwerking tussen verschillende cultuuraanbieders van Weert in het kader van het 200-jarige jubileum van de Zuid-Willemvaart. Op een speelse en interactieve manier leren circa 1000 scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs meer over de geschiedenis van het kanaal. 

Bibliocenter, Bosuil, Museum W, Munttheater en RICK ontwikkelden in samenwerking met Beam it Up een educatiebeleving voor alle groepen 5 t/m 8 en de brugklassen in Weert. Op een actieve en betrokken manier maakt de jeugd kennis met de geschiedenis van het kanaal dat dwars door Weert loopt. 

Als eerste leren de leerlingen de betekenis van het beeld van Studio Job ‘On the shoulders of Giants’ beter begrijpen. Het beeld verbindt op een hele mooie manier het heden en het verleden met elkaar. Hier krijgen de klassen met een audiotour meer informatie over de personen die de cabine van de hijskraan dragen en hun rol in de geschiedenis van Weert. Kinderen van groep 5 t/m 8 volgen erna een fotografieworkshop bij RICK. In groepjes maken ze een verbeelding van één van de vijf personages die zij hebben leren kennen in de audiotour. Op basis van deze foto’s vertalen brugklasleerlingen bij Bibliocenter de personages via spoken word naar verhalen. 

De resultaten van dit project, fotografie en spoken word, worden in juni geëxposeerd bij het kanaal. Enkele historische en beeldende werken vanuit Museum W en het Gemeentearchief vullen deze expo aan. Zo kan een breed publiek meer leren over dit belangrijke erfgoed van Weert. De audiotour komt in beheer van Museum W, als onderdeel van de izi.TRAVEL-app (audiogids) en is daardoor permanent beschikbaar voor iedereen.

Klassen kunnen zich nog aanmelden voor het educatieproject via: https://www.rickraakt.nl/in-het-onderwijs/inschrijving-200-jarig-bestaan-zuid-willemsvaart.

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus