Samen hebben we RICK in deze 75 jaar tot bloei gebracht
Terug naar Nieuwsoverzicht

Samen hebben we RICK in deze 75 jaar tot bloei gebracht

06-04-2023
Categorie: RICK

Precies 75 jaar geleden, op 6 april 1948, werd de Weerter muziekschool door broeder Wendel Jordans opgericht. Inmiddels is de muziekschool, onder andere door de fusering met Stichting Vrije Uren, uitgegroeid tot het huidige regionale kunstencentrum: RICK. Met meerdere nevenvestigingen in gemeenten Weert, Nederweert, Cranendonck en Heeze-Leende en een eigen pand aan de Wilhelminasingel in Weert bereikt RICK duizenden kinderen, jongeren en volwassenen per jaar.

De ambitie van RICK is in de loop van de jaren flink gegroeid. Cultuureducatie is, volgens de cultuurpartner, ieders recht in deze samenleving. “Het draait bij ons allang niet meer alleen om ondersteuning van muziekverenigingen of amateurkunst. Naast de vele cursussen muziek, dans, theater en beeldende kunst leggen we de verbinding met het onderwijs en de maatschappij”, vertelt Frank Rademakers, directeur-bestuurder bij RICK.

Groot bereik met kunsteducatie

In 2022 bijvoorbeeld bereikte RICK 6500 basisschoolleerlingen en 900 scholieren van het voortgezet en middelbaar (beroeps)onderwijs met educatieprojecten. In het sociaal domein zet de instelling kunst als middel in voor verschillende doelgroepen zoals mensen die dagbesteding volgen, dementie hebben, een beperking hebben of op zoek zijn naar meer grip op hun leven. Met bijna 1500 cursisten amateurkunst is weer een lichte stijging te zien na een kleine terugloop door de pandemie. “Kunst ontspant, vermaakt, ontroert, inspireert en verbindt; het brengt mensen op zóveel manieren bij elkaar en in beweging. Dagelijks zie ik welke positieve impact kunst op iemands leven kan hebben. En daar doe je het voor!”, glundert Frank.

Inmiddels heeft RICK zo’n 70 medewerkers in vaste dienst en een netwerk van 40 ZZP’ers die regelmatig cultuureducatieprojecten uitvoeren. “Ik ben hen enorm dankbaar. Zij zetten zich elke dag met hart en ziel in om kunst- en cultuureducatie voor de hele gemeenschap mogelijk te maken. Dat geldt ook voor de gemeenten en onze samenwerkingspartners. Samen hebben we RICK in deze 75 jaar tot bloei gebracht. Daar mogen we hartstikke trots op zijn.”

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus