RICK Presenteert: Cultuurmanifestatie!
Terug naar Nieuwsoverzicht

RICK Presenteert: Cultuurmanifestatie!

06-12-2016
Categorie: Beeldend, Dans, In het onderwijs, Muziek, RICK, Rockplein, Theater, Visuele media, Zang

Op woensdag 30 november 2016 presenteerde RICK zichzelf in vogelvlucht. Aan de hand van een zeer afwisselend programma kwamen op deze ene avond alle aspecten van RICK aan bod. Het publiek bestond uit genodigden van onder andere gemeenteraden, onderwijsdirectie en relaties van RICK.

De gasten werden muzikaal begroet door saxofonist en tevens jong talent Cis Leveau. Na het ontvangst met een heerlijk stukje vlaai, mochten de gasten plaatsnemen in de concertzaal. Nietsvermoedend werden ze meteen verrast door de eerste act van het programma: een scene uit het toneelstuk Pipi Langkous, gespeeld door drie jonge cursisten van RICK’s toneeldocente Tineke Prins. De avond was hiermee officieel geopend. Paul ’t Lam, de presentator, nam het woord over. Hij stond er echter niet alleen voor, want tegenwoordig is een presentator geen presentator zonder “sidekick”. Raf Uuldriks (12 jaar) was met zijn vlotte babbel en toneelervaring geknipt voor deze rol.

De avond draaide echter niet om de presentatoren, maar om de gasten die zij op het podium mochten ontvangen. Zo stonden drie jonge muzikanten al klaar om het publiek kippenvel te bezorgen. Sanne Bruynaers (harp), Linn Douven (cello) en Amber Truijen (dwarsfluit) brachten twee nummers ten gehore. Hiermee was de toon voor de avond gezet.

Na een kennismaking met praktijkvoorbeelden van RICK’s aanbod werd het programma vervolgd met theoretische informatie over RICK. Sprekers en filmpjes wisselden elkaar af en informeerden de gasten over de vele projecten en mogelijkheden bij RICK. Deze theoretische informatie werd vervolgens weer met een praktijkvoorbeeld duidelijk gemaakt. Ditmaal door een jong en zeer talentvol pianistentrio: Dara Nguyen, Kirsten Schepers en Quinten Schepers. Hoewel ze nog zo jong zijn, wisten ze imponerende klanken uit de grote vleugels te krijgen. Het publiek luisterde gefascineerd.

Omdat RICK zich, net als het onderwijs, bezig houdt met “21st century skills”, is Frank van den Oetelaar gevraagd hier kort over te vertellen. Op dit thema voortbordurend werd een gedachtewisseling in gang gezet waarbij vier professionals (Joost van Gils - Clusterdirecteur Provincie Brabant, Hans Teunissen - gedeputeerde Cultuureducatie Limburg, John Hausmans - bestuurder LVO en Arno Gubbels - bestuurder SPOLT) hun meningen deelden. Om een mogelijkheid van 21st century skills in de praktijk te tonen, werd nog kort een livestream verbinding gelegd met een cursus die op dat moment bezig was. Erik den Tuinder liet zo op afstand zien hoe hij en zijn cursisten als band aan het werk waren.

Aan ieder programma komt helaas een einde. Tjeu Snoek had de eer om alle gasten weer op de been te brengen. Door middel van twee pauken, een vleugel en de stadsagenda (die in de eerder ontvangen goodiebag zat) werd het programma gezamenlijk beëindigd met een letterlijke knal. De gasten werden naar de foyer begeleid waar voor een afsluitende borrel Als kers op de taart zorgde RICK’s Big Band, onder leiding van Mia Claessen, voor een muzikaal slotconcert.

Wij bedanken alle gasten voor hun aanwezigheid en alle deelnemers voor hun bijdrage.

We hebben gemerkt dat iedereen erg enthousiast was over de filmbeelden die werden vertoond.

Hierbij enkele reacties en natuurlijk de bijbehorende link.

DOOR! “Zo zou het muziekonderwijs op alle basisscholen moeten worden ingericht”

Link: https://youtu.be/BqQNhf-jpfQ

RICK WERKT “Wat leuk dat je bij RICK ook met het bedrijfsleven terecht kunt, weer eens wat anders dan de standaard teamuitjes die we meestal doen en het levert ook nog meer op!”

Link: https://youtu.be/Op52joLn_Ss

HEEL WEERT WENST “Dit project laat zien dat kunst en cultuur inspireert om na te denken en iets in gang te zetten”

Link: https://youtu.be/CzP3RGoUixQ

HART VOOR JE WIJK “Eén van de mooiste projecten die ik tot nu toe heb gezien op cultureel gebied. Fascinerende samenwerking tussen jong en oud en je ziet en merkt de verbindende factor van kunst en cultuur.”

Link: https://youtu.be/WSg4NANr1b8

 

 

 

 

 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus