Knutsel je eigen fantasiedier
Terug naar Nieuwsoverzicht

Knutsel je eigen fantasiedier

09-02-2021
Categorie: Beeldend

Nu we veel thuis zitten, is het de ideale tijd om onze buurt te prikkelen met kunst. Hieronder vind je creatieve opdrachten waarmee jij zelf thuis iets leuks in elkaar kunt knutselen. Maak het alleen, of met je hele gezin. Is het klaar? Zet het voor je raam, of in de tuin, zodat voorbijgangers ernaar kunnen kijken. Zo wordt het een spannende wandeling door de wijk!

Week 7: vlekkenbeest

Deze week knutsel je, met de instructies van docente Emmy, zelf een vlekkenbeest. De laatste opdracht; want na de vakantie beginnen de scholen weer. 

Voor alle leeftijden

vlek-1.jpgNodig voor ons beest: een half wit blaadje papier en een drupje verf met veel water aangelengd. Heb je geen verf? Dit gaat ook met koffie, nat van rode bieten of spinazie.

Maak dicht bij elkaar wat vlekken op je papier met een kwastje of klein lepeltje. Laat het even goed drogen (anders vlekt de stift). Dan teken je er met een dunne donkere stift een dier in.

Dit is het leukste als spel met een ander persoon. Als je vlekken voor jezelf maakt, dan heb je stiekem al een dier in je gedachten. Maar draai het eens om: jij maakt vlekken voor een ander die er dan in gaat tekenen. De ander maakt vlekken voor jou en jij tekent erin. Er komen dan verassende dieren tevoorschijn!

Klaar met je vlekkenbeest? Hang het achter je raam.

vlek-2.jpg

Week 6: klapperbeest

Klapperbeest-1.jpgDeze week knutsel je, met de instructies van docente Emmy, zelf een klapperbeest.

Voor alle leeftijden

Dit speelgoedje is afgeleid van castagnetten, houten muziekinstrumenten. In de winkel lijkt het misschien wat kinderachtig, maar ze zijn super leuk om zelf te maken. Deze opdracht kun je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

Dit heb je nodig: een reep karton van ongeveer 30 bij 7 cm, restjes karton, stukje elastiek, 2 kroonkurken en een flesje transparante knutsellijm (geen lijmstift, dit hecht niet met karton). 

Zo maak je het klapperbeest:  

  • Zorg dat de ribbels van het karton in de lange richting lopen, anders is je beest niet stevig.
  • Buig het karton halverwege: maak een lijn met de achterkant van een bot mes langs een liniaal, nu kun je het karton mooi knikken.
  • Maak bovenaan de dubbelgevouwen kant 2 gaatjes waar je later de elastiek doorheen haalt. 
  • Plak aan de uiteinden grotere rechthoeken op het karton plakken, zo heb je meer ruimte om de kop te maken. 
  • Versier het instrument. Je kunt zelf van alles verzinnen, zie de laatste plaatjes. Werk met stiften, garen, knopen, papier, verf, enz. Pas op,  niet de reep verven want dan wordt deze slap van het water. Verf op een ander stukje karton wat je weer op de reep plakt.
  • Als laatste knoop je de elastiek erdoor waar je je vingers in kunt schuiven. Lijm de 2 kroonkurken aan de binnenkant vast.
  • En nu klapperen maar.

Hang je kunstwerk na het spelen voor je raam!

Klapperbeest-2.jpg Klapperbeest-3.jpg

Week 5: kriebelbeest

Deze week knutsel je, met de instructies van docente Emmy, zelf een kriebelbeest.

Voor kinderen vanaf 4 jaar: collage

Kriebelbeest-1.jpgHet is winter, koud en donker, maar in de grond zitten nog allerlei kriebelbeestjes. Ze zijn bruin, grijs of zwart; dat vinden ze zelf maar saai. Eigenlijk zijn ze een beetje jaloers op de vlinders, ze zouden ook wel eens zo’n kleurig jasje willen!

Nodig: een wit vel papier, oude kranten, stiften en een lijmstift.

De achtergrond beplak je met krant, je kunt knippen of scheuren. Voor de beestjes knip je stukken papier, die kleur je in en plak je op de kranten. Weet jij wel hoeveel poten een insect heeft?

Klaar, hang je kunstwerk voor het raam!

Voor kinderen vanaf 7-8 jaar: collage

Bedenk een mooi landschap voor je kriebelbeesten, met papier, afvalplastic, takjes, enz.

Nodig: een wit vel papier, stukjes restmateriaal plastic, papier, stof (van oude kleren), etc., takjes, garen, transparante knutsellijm.

Begin met het maken van een achtergrond: het landschap. Plak daar je insecten op. Deze zijn gemaakt van lapjes stof en garen. Vraag voor het knippen van het stof thuis een goede schaar. Op stof kun je ook tekenen met een permanent stift.

Kunstwerk klaar! Hang het voor het raam.

Kriebelbeest-3.jpg Kriebelbeest-2.jpg

 

Week 4: zakken- en klerenbeest

Deze week knutsel je, met de instructies van docente Emmy, zelf een zakken- of klerenbeest.

Voor kinderen vanaf 4 jaar: zakkenbeest

zakkenbeest.jpgNodig:  (gebruikt) papieren tasje, wit of gekleurd papier, stiften of kleurpotloden, lijmstift of flesje lijm. Maak van de zak een beest dat je leuk vindt. Je kunt de hele zak versieren.

Vooraan, aan de zijkant van de zak maak je gaatjes die je verstevigt met plakband. Hier haal je het touw doorheen om vast te houden. 

Ga nu buiten hard rennen met het zakkenbeest in de lucht. Kijk wat er gebeurt! En daarna natuurlijk voor het raam hangen voor de Art Fart expositie.

Voor kinderen vanaf 7-8 jaar: klerenbeest

klerenbeest-2.jpgNodig: 1 mouw van overhemd, blouse of T shirt., 1 halve liter beker (plastic of karton), karton,  satéprikker of breinaald.

1       Snijd de halve liter beker op ongeveer 4 cm van de bovenkant af. Gebruik dit bovenstuk. Maak 2 gaatjes, direct onder de rand van de beker en steek hier de satéprikker door. Zet dit vast met lijm.

2       Maak de mouw vast aan de beker met transparante knutsellijm en nietjes. Je kunt plooien leggen om het passend te krijgen.

3       Knip een cirkel van karton en maak deze vast boven op de beker voor de stevigheid.

4       Het binnenste uit de cirkel wordt de kop. Dit rondje vouw je dubbel om de satéprikker en lijm je binnen de rand. De constructie is nu klaar. Versier de kop, rand en mouw met papier, stof of stiften.

Ga naar buiten en kijk hoe de wind waait! Het klerenbeest werkt net als de windzakken op het strand, brrrr! Daarna kun je je klerenbeest in een lege fles of vaas voor het raam zetten.

klerenbeest-1.jpg

 

Week 3: takkenbeest

Wandel je graag in het bos of heb je een leuke tuin die best wel wat gesnoeid kan worden? Dan is deze opdracht geknipt voor jou! Deze week knutsel je, met de instructies van docente Emmy, zelf een takkenbeest. Takken zijn overal, in de tuin of het bos. Verzamel er een aantal. Welk dier ga je maken? Het kan helpen om eerst heel veel plaatjes van dieren te bekijken. Hoe zit het eigenlijk precies met die poten/koppen/vleugels. En welke gekke combinaties kun je maken?

Voor kinderen vanaf 4 jaar

Takkenbeest-4.jpgLeg de takken op een vel papier zoals jij het mooi vindt. Teken er met potlood lijnen langs. Neem de takken weg en teken de lijnen over met een dunne zwarte stift. Op de plekken waar de takken kruisen teken je knopen.

Je hebt nu vlakken. Vul deze op met getekekende structuren/patroontjes met kleurpotloden of -stiften. Denk aan figuurtjes als bolletjes, sterretjes, enz.

Klaar, hang je takkenbeest voor het raam! 

Voor kinderen vanaf 7-8 jaar

Knip een aantal takken op maat met een combinatietang of snoeischaar. Daarna binden we de takken met elastiekjes. Doe dit aan de uiteinden van de takken anders kun je er niet bij. Schuif de tak naar de goede plaats. Om de constructie stevig te maken, heb je altijd een rechthoek of een driehoek nodig (een kruis blijft wiebelen). Over de elastiek bind je voldoende garen op dezelfde manier als de elastiek. Met een beetje lijm erop, is het nog steviger.

De constructie is klaar. Versieren maar! Bind wat creatieve materialen aan de takken, denk aan veertjes, knoopjes, kralen, gaas, plastic, stof of papier, met binddraad of naald en draad vast. Maak je eigen fantasiebeest. 

Klaar! Hang je takkenbeest voor de raam.

Takkenbeest-1.jpgTakkenbeest-2.jpgTakkenbeest-3.jpg

 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus