Jazz dans: swingend, rythmisch, expressief én gezond
Terug naar Nieuwsoverzicht

Jazz dans: swingend, rythmisch, expressief én gezond

19-05-2016
Categorie: Dans, In het onderwijs, RICK

Iedereen kan dansen en je hoeft echt geen uitblinker te zijn. Het allerbelangrijkste is dat je er plezier in hebt. Een mooie bijkomstigheid is dat dansen goed voor je is: voor de ontwikkeling van je spieren, voor je houding, voor je conditie, maar ook voor je mentale scherpte. Bovendien word je er blij van, want als je danst komt er endorfine vrij in je lichaam en dat zorgt voor een heerlijk geluksgevoel. Wat dacht je bijvoorbeeld van Jazz dans?

Jazz dans, jazzdance of jazzballet: drie namen voor één heerlijke vrije manier van dansen op moderne muziek. Qua structuur lijkt jazz dans weliswaar op klassiek ballet, maar de bewegingen en de muziek zijn veel en veel losser en vrijer, lekker ‘jazzy’. Zwoele en snelle bewegingen worden afgewisseld met trage en emotionele. Zo leer je zonder woorden emoties uit te beelden: vreugde, verdriet, passie, woede… Niet alleen expressief, ook ingetogen en beheerst.

Jazz dans is een bijzonder veelzijdige dansvorm met veel varianten, ritmes en stijlen, van Afro jazz tot show jazz en moderne jazz. Waarbij alles draait om het vrij bewegen van je lichaam. Karakteristiek voor jazz dans zijn de isolaties: het afzonderlijk van elkaar bewegen van lichaamsdelen (hoofd, schouders, bekken). Techniek speelt daarom ook een belangrijke rol, want alleen daarmee kom je tot een goede beheersing van je lichaam en uitvoering van de verschillende danspassen en bewegingen.

Het leuke van jazz dans is dat het continu in ontwikkeling is. Er komen steeds weer nieuwe passen(combinaties) bij, waardoor de mogelijkheden eigenlijk oneindig zijn. Jazz dans is de perfecte keuze voor iedereen die van dansen houdt, jong én oud. Het biedt een bijzonder leuke manier om te ontspannen, om je energie kwijt te kunnen, maar vooral ook om aan je lichaam te werken. Jazz dans zorgt namelijk voor lenigheid en souplesse, kracht, een betere coördinatie, houding, presentatie én uithoudingsvermogen.

Het werken aan een juiste danstechnische uitvoering is altijd weer uitdagend, prikkelend en stimulerend. Bovendien word je steeds beter en bereik je ook een intensere dans- en muziekbeleving.

 

Zin gekregen? Neem eens een kijkje in ons cursusaanbod Jazz dans voor kinderen, jongeren en volwassenen >>

 

Beeld © Alyssa Becker via Flickr.com

 

 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus