Je bent bij: ‘In het spoor van Graaf Philips’
 ‘In het spoor van Graaf Philips’
Terug naar Nieuwsoverzicht

‘In het spoor van Graaf Philips’

24-05-2018
Categorie: In het onderwijs

Ruim 1200 kinderen en 150 begeleiders lopen de komende dagen langs historische plekken in de Weerter binnenstad en ontmoeten daar figuren uit de tijd van Graaf Philips van Horne. De kinderen worden door de actuers meegenomen in het spel en beleven op deze manier het levensverhaal van de beroemde inwoner van Weert.  Deze interactieve theaterontdekkingstocht is een initiatief van Ku+Cu, in het kader van het Van Horne Jaar. Het samenwerkingsproject van  Munttheater, Bibliocenter, Erfgoedcluster en RICK heeft als doel de kinderen op een ervaringsgerichte wijze iets te leren over de lokale geschiedenis. Even geen geschiedenis uit een boekje, maar een echte belevenis.. Tot en met vrijdag 1 juni gaan  dagelijks ongeveer 6 bovenbouwgroepen van basisscholen uit Weert en directe omgeving op ontdekking naar graaf Philips. 

Philips zelf maakt zijn opwachting! In een koets rijdt hij de kinderen tegemoet, en vertelt hen over zijn belangrijke werk voor de koning van Spanje, Philips de Tweede. Bij de poort van het Kasteel passeren ze boer Krelis die steunend en kreunend met zijn hoofd in het schandblok. De boer kan zijn ‘tienden’ niet betalen, en Graaf Philips straft hem met harde hand! Dorpsgek Martien neemt de kinderen mee via de Oelemarkt waar ze terecht komen in een beeldenstorm bij de Zusters Birgittenessen.  Artiesten, marktlieden en een heuse vuurdanseres treden op de Markt op! De kinderen krijgen een lekkere wafel en lopen verder in de richting van het Bibliocenter. Hier draagt Reinout de troubadour zijn gedicht over graaf Philips voor. Ter reflectie op en als aandenken aan  de ontdekkingstocht maakt de groep een foto van een tableau vivant, een ‘levend schilderij’ van een situatie uit de tocht.

De theaterontdekkingstocht is een initiatief van Ku+Cu. Een samenwerkingsproject van de culturele instellingen, RICK, Munttheater, Erfgoedcluster en Bibliocenter. Het script is in handen van Frits Criens en Elke Nieskens verzorgt de regie. Met dank aan de vele vrijwilligers, kostuumverhuur Incognito Roermond, Eynderhoof, Kr8gtig en houthandel Scheijmans.

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus