Ga je mee op  Expeditie Orkest?
Terug naar Nieuwsoverzicht

Ga je mee op Expeditie Orkest?

31-10-2022
Categorie: In het onderwijs

Op vrijdag 16 juni 2023 om 10.30 en 13.00 uur speelt philharmonie zuidnederland de voorstelling Expeditie Orkest Live in het Munttheater in Weert. Deze voorstelling is speciaal bedoeld voor leerlingen van de groepen 5-6 van het basisonderwijs. Naast dit concert kunnen de klassen extra workshops muziek en dans volgen, dankzij financiering vanuit de CmK-regeling.  

De voorstelling

Expeditie Orkest Live is een voorstelling over de eigenzinnige Mijs. Mijs zit niet goed in haar vel, thuis is er gedoe en op school vindt iedereen haar stom. Zo langzamerhand vindt ze zichzelf ook heel stom en verdwijnt ze in chaotisch gedrag. Ze wil weglopen maar tot haar stomme verbazing verschijnt tijdens het concert een vrouw speciaal voor haar. Aan de hand van haar eigen ervaringen neemt ze Mijs mee de hele wereld over. Ze laat zien hoe de instrumenten zijn gemaakt van materialen uit de natuur, hoe ze allemaal hun eigen klankkleur en karakter hebben en hoe ze prachtig klinken als ze worden bespeeld door de musici van philharmonie zuidnederland. Door de emoties in de muziek geeft de vrouw het meisje inzicht in zichzelf. Aangemoedigd door de muzikale bijdragen van de leerlingen durft Mijs uiteindelijk haar hart te luchten. Ze ontdekt haar eigen klankkleur en kracht en dirigeert vol zelfvertrouwen het orkest naar de finale.

Expeditie Orkest Live borduurt voort op de serie video’s die philharmonie zuidnederland samen met Het Laagland maakte over de instrumenten van het orkest. Nu ontmoeten de leerlingen de muzikanten live en beleven ze samen met de musici en twee acteurs een prachtig verhaal en doen ze op belangrijke momenten in de voorstelling mee. 

Financiering

Een bezoek aan de voorstelling kost €6,- per leerling. Hiervoor is financiering via de basisfinanciering voor het primair onderwijs mogelijk. Neem daarvoor contact op met de cultuurcoaches: Johannie van Tuel, Marieke Scharroo of Cyrina van der Bolt. Limburgse scholen kunnen voor het vervoer gebruik maken van de speciale regeling van Arriva

Boek kaartjes. 

Workshops

Als extra verdieping op de voorstelling bieden philharmonie zuidnederland, het Munttheater, RICK en DOEN! kosteloos workshops dans en muziek aan! Scholen kunnen kiezen welke workshops ze willen afnemen. Inschrijven voor de workshops kan tot 1 december 2022. 

Workshops muziek 

  • Rondom de voorstelling is digitaal lesmateriaal ontwikkeld. Dit is mede gericht op de participatiemomenten in de voorstelling. Leerkrachten kunnen zelf met dit digitale lesmateriaal aan de slag. Mocht hier extra hulp bij nodig zijn, dan is het mogelijk om voorafgaand aan de voorstelling de workshops muziek te volgen. 
  • De workshops duren ieder 45 minuten en worden verzorgd door Ank Steenvoorden.
  • Mogelijke data voor de workshops zijn 12 mei, 15 mei, 26 mei, 2 juni, 5 juni en 9 juni. Na inschrijving volgt de definitieve planning.

Workshops dans

  • Bezoek aan een voorstelling is voor leerlingen iets magisch. Om de verwondering optimaal tot zijn recht te laten komen hebben dansdocenten Sophie Everaerts en Emmy Dekker 2 workshops dans ontwikkeld. 
  • Iedere workshop duurt 60 minuten.
  • De eerste workshop vindt plaats voorafgaand aan de voorstelling. Deze gaat o.a. in op de sensorische beleving van de voorstelling. Hoe ziet een theater eruit? Hoe gedraag je je als publiek? En natuurlijk een inleiding op het verhaal en de muziek.
  • Na de voorstelling vindt de tweede workshop plaats. In deze workshop reflecteren de leerlingen op de voorstelling en kijken ze terug op de voorstelling in relatie tot hun eigen leven. Wat heb je gezien, gehoord, kan je muziek omzetten in gevoel? Als je klank/vorm zou mogen geven aan jezelf (je karakter), hoe zou je dan lopen, dansen, zingen?
  • Mogelijke data voor workshop 1 zijn: 26 mei, 2 juni, 5 juni, 8 juni, 9 juni, 15 juni. Mogelijke data voor workshop 2 zijn: 22 juni, 23 juni, 26 juni, 29 juni, 30 juni, 3 juli, 7 juli. Na inschrijving volgt de definitieve planning.

Schrijf je in voor de workshops! 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus