Je bent bij: CITAVERDE College brengt cultuuronderwijs terug in onderbouw
CITAVERDE College brengt cultuuronderwijs terug in onderbouw
Terug naar Nieuwsoverzicht

CITAVERDE College brengt cultuuronderwijs terug in onderbouw

04-10-2018
Categorie: In het onderwijs, RICK

Het CITAVERDE College in Nederweert heeft van Het Fonds voor Cultuurparticipatie een subsidie ontvangen van liefst 50.000 euro voor een cultuureducatieproject in de onderbouw vmbo. De subsidie is verstrekt in het kader van de regeling Versterking cultuureducatie 2018-2020. Het gaat om het project Project-C dat samen met RICK, het Regionaal Instituut voor Cultuur en Kunsteducatie wordt vormgegeven. Het gaat om een project voor drie jaar waarvan zo’n 260 leerlingen gebruik zullen maken en dat goed aansluit bij het vak Design & Innovation  dat leerlingen in het derde jaar van hun opleiding krijgen.


Het CITAVERDE College Nederweert wil met Project-C kunst en cultuur terugbrengen in de onderbouw van de school. Vanwege de bezuinigingen is afgelopen jaren noodgedwongen geschrapt in het kunstonderwijs. Dit heeft ervoor gezorgd dat leerlingen weinig aan hun culturele ontwikkeling kunnen werken en competenties missen die nodig zijn voor het derdejaarsvak Design & Innovation. De school gaat samen met kunstencentrum RICK voor de onderbouw vier projecten van zes tot acht weken vormgeven.

Brede opdrachten
Elk jaar gaan de leerlingen twee projecten doen, waarbij het doel is dat wordt gewerkt aan de competenties onderzoeken, creëren en reflecteren. Er wordt gestreefd naar brede opdrachten, waarbij leerlingen onder begeleiding toewerken naar een eindresultaat. De projecten worden ontwikkeld door de projectdocenten van CITAVERDE, die zorgdragen voor de samenhang met de andere vakken, samen met de kunstvakdocenten van RICK.

Draaien rollen om
In het eerste jaar zullen de kunstvakdocenten de projecten begeleiden, bijgestaan door de projectdocenten. In het tweede jaar draaien de rollen om en in het derde jaar zijn de kunstvakdocenten er alleen op afroep. Na afloop van het project kunnen de projectdocenten zelf de projecten blijven geven. De lessen worden geëvalueerd door de docenten en indien nodig na het eerste jaar bijgesteld. De projectleiding is in handen van de coördinator van de school, samen met die van het kunstencentrum. Een mooie uitdaging met als resultaat dat kunst en cultuur een vaste plek krijgt in de opleiding

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus