Bij NTO telt alleen het speelplezier
Terug naar Nieuwsoverzicht

Bij NTO telt alleen het speelplezier

14-06-2023
Categorie: Muziek

In tien weken tijd een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen en samen musiceren. Onmogelijk? Welnee. Het kan in het Nieuw Talent Orkest. Het muziekproject van RICK in samenwerking met de plaatselijke muziekverenigingen, dat afgelopen maart startte in Weert, Nederweert en Heeze-Leende, is een doorslaand succes. Tientallen aanstormende muzikanten ervaren hoe fantastisch het is om samen muziek te maken. Ook in Buurthuis Moesel spat het plezier er vanaf.

Een paar maanden geleden, tijdens de eerste repetitie, was er van samenspel nog geen sprake. De ruim vijftig blazers en slagwerkers hadden het nog te druk met zichzelf. Hun instrument voelde onwennig en de tonen vlogen alle kanten uit. Het resultaat was een kakofonie van geluiden.  

Oefening baart kunst

Hoe anders is dat nu, amper acht weken later. De beginnende muzikanten zijn een orkest geworden. Het geheim? Een uiterst toegankelijke, uit Friesland overgewaaide lesmethode waarin het speelplezier centraal staat. Of zoals deelneemster Brigitte van Halbeek uit Altweerterheide het lachend verwoordt: “Een plekje in het orkest van André Rieu zal er voor mij niet meer inzitten, maar daar gaat het niet om. Ik vind het heerlijk om muziek te maken. Het houdt mijn geest fris. Als ik aan het spelen ben, is mijn hoofd leeg en ben ik helemaal in het moment.”

Brigitte (59) had het als muziekliefhebber al vaker tegen zichzelf gezegd: ‘Wat jammer dat ik zelf geen instrument kan bespelen’. “Voor kinderen op de basisschool in ons dorp is er volop muziekonderwijs, eigenlijk zou er voor volwassenen ook zoiets moeten zijn. Toen ik een tijdje geleden hoorde over het Nieuw Talent Orkest, viel alles op z’n plaats. Samen muziek maken met gelijkgestemden. Ik dacht: dit is mijn kans, nú moet ik het doen, anders komt het er nooit meer van.”  

Tijdens een muzikale ‘speeddate’ op een basisschool maakte Brigitte kennis met verschillende blaas- en slagwerkinstrumenten van de plaatselijke muziekverenigingen. Ze koos voor de saxofoon. “Het enige waar ik die avond geluid uit kreeg”, lacht ze. “Daarbij woon ik in een tweekapper. Voor de buren leek het me niet zo handig om voor slagwerk te kiezen.”

Samen spelen

Op de eerste repetitie in maart, trof Brigitte dorpsgenoot Inge Koller die notabene schuin tegenover haar in dezelfde straat woont en die ze tot dan nog alleen van gezicht kende. Ook Inge (43) meldde zich vol overtuiging aan voor het Nieuw Talent Orkest. “Mijn man is slagwerker bij de boerenkapel en onze kinderen spelen blokfluit. Ik wil muzikaal ook graag meedoen. Wat ritme- en melodiegevoel betreft, had ik bij de start een kleine voorsprong. Ik zing in het koor van de Streetsingers en was een tijdje slagwerker bij de schutterij.”

De saxofoon is haar favoriete instrument. “Die vind ik wat sexyer dan de klarinet”, lacht ze. “Het lijkt me heerlijk als ik straks het deuntje van The Pink Panter kan spelen. En hoe mooi zou het zijn als we straks met het hele gezin in de boerenkapel muziek maken in de boerenkapel. Samen spelen is toch het leukst.”

Elke week leren de muzikanten van het Nieuw Talent Orkest onder leiding van een dirigent van RICK nieuwe noten en brengen ze samen een liedje ten gehore. ‘Do-re-mi’ uit de Sound of Music, ‘Yankee Doodle’ of ‘Royal Fanfare’, om een greep uit het repertoire te noemen. Leden van harmonieën, fanfares en schutterijen in deze regio staan klaar met tips en aanwijzingen. Van elk deuntje in het lesboek is een YouTube-filmpje gemaakt zodat de cursisten bij hun repetities thuis ook direct kunnen horen of ze de juiste noten spelen. Op 15 juni, tijdens een afsluitend concert in Buurthuis Moesel, kan iedereen horen wat de deelnemende muzikanten in tien weken geleerd hebben. Inge: “Ik sta werkelijk versteld van de vorderingen die we in zo’n korte tijd hebben gemaakt. De eerste repetitie was hilarisch. Het was één getoeter. Nu klinken we als een écht orkest.”

Nieuwe vriendschappen

Brigitte knikt instemmend. “Ik had deze ervaring voor geen goud willen missen. Daarbij heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Ook dat is fijn.” Met een knipoog richting Inge: “Een paar maanden geleden zeiden wij nog alleen ‘hallo’ tegen elkaar. Dankzij het Nieuw Talent Orkest heb ik er een gezellige buurvrouw bij.”

In Weert doen 60 volwassenen mee aan het Nieuw Talent Orkest. Het initiatief wordt gedragen door de Weerter muziekverenigingen: Stedelijke harmonie St. Antonius, Harmonie St. Jozef Weert-Zuid, Kerkelijke harmonie St. Jozef 1880 Weert, Fanfare St. Willibrordus Stramproy, het Tungelroys orkest, het Vrijetijdsorkest RICK en Harmonie van het Heilig Hart Altweerterheide. Ben jij benieuwd naar Het Nieuw Talent Orkest? Op donderdag 15 juni om 20.00 uur vindt het eindconcert in Weert plaats in Buurthuis Moesel. Entree is gratis.

 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus