Uniek in Limburg: RICK introduceert beproefd dansconcept ‘Dance for Health’ voor mensen met bewegingsbeperkingen
Terug naar Nieuwsoverzicht

Uniek in Limburg: RICK introduceert beproefd dansconcept ‘Dance for Health’ voor mensen met bewegingsbeperkingen

21-04-2016
Categorie: Dans, RICK

Bewegen op muziek is effectief en zorgt voor een betere kwaliteit van leven.

Wil jij je lichamelijk en mentaal lekkerder voelen? Maar denk dat dit niet (meer) kan omdat je een bewegingsbeperking hebt, bijvoorbeeld als gevolg van Parkinson, reuma, MS, een hartkwaal of iets anders? Vergeet het maar! Het unieke dansconcept Dance for Health zet mensen letterlijk en figuurlijk in beweging. Je zult verbaasd zijn wat je wél kan en boven alles hoe ontzettend leuk het is om weer te bewegen en te dansen, samen met anderen. En hoeveel fitter en energieker je hiervan wordt! Jij hebt nu de kans om mee te doen, want als enige in Limburg biedt RICK vanaf donderdag 12 mei 2016 de cursus Dance for Health in Weert aan.

Parkinson, reuma en MS kunnen het gevoel van contact met je lichaam verstoren.

De meest eenvoudige dagelijkse bewegingen zoals lopen, schrijven, iets vastpakken - die iedereen als vanzelfsprekend ervaart - worden steeds moeilijker. En dat heeft grote invloed op je dagelijks leven.

Marc Vlemmix (voormalig artistiek leider van danshuis Station Zuid en inititor van Dance for Health) ‘mocht’ dit al op 37-jarige leeftijd aan den lijve ervaren toen bij hem Parkinson werd gediagnostiseerd. Een tijd lang probeerde hij het te negeren, maar de symptomen werden van kwaad tot erger: “Er moest wat gebeuren. Het antwoord bleek vlak voor mijn neus te liggen: dansen!”

“Als directeur van een professioneel danshuis werd ik elke dag omringd door professionele dansers, die op een creatieve manier met hun lijf werken. Ik vroeg balletmeester Andrew Greenwood om mij dansles te geven. Dat begon stijf en onwennig, maar het gaf me al snel een gevoel van vrijheid. Bewegen kon ook gewoon weer leuk zijn. Al snel ontdekte ik dat dansen mij helpt om mijn motoriek te verbeteren en opnieuw vertrouwen te krijgen in mijn lichaam.”

Een nieuw dansconcept was geboren

En zo werd in 2012 het idee voor Dance for Health geboren. Marc Vlemmix en Andrew Greenwood ontwikkelden samen een nieuwe dansmethode, gebaseerd op het model van de Mark Morris Dance Group en de Brooklyn Parkinson Group uit New York, waarbij mensen met Parkinson zich door dans beter en vrijer gaan bewegen.

Inmiddels is het Dance for Health-concept doorontwikkeld voor mensen met reuma en MS. Maar ook iedereen die herstellende is van een operatie, die een hartkwaal heeft of om een andere reden last heeft van een bewegingsbeperking, is gebaat bij deze unieke dansmethode. Sterker nog, ook als je niets hebt, is het een heerlijke ontspannende manier van bewegen, waarna je je de hele dag blij en energiek voelt.

Wat kun je verwachten?

Dance for Health combineert kennis en specifieke ervaring uit de moderne dans, klassiek ballet en fysiotherapie. Met dans, muziek en verbeeldingskracht wordt gewerkt aan balans, flexibiliteit, kracht, coördinatie en houding. In de fysieke training wordt ook je creativiteit geprikkeld, zodat je je eigen kracht en mogelijkheden kunt (her)ontdekken, waardoor je je energieker, fitter en beter gaat voelen.

Wetenschappelijk onderzoek bewijst: bewegen op muziek is effectief

Dat blijven bewegen voor mensen met bewegingsbeperkingen goed is, is al langer bekend. Recentelijk wetenschappelijk onderzoek naar ‘Parkinson en Dans’ in Duitsland en Zwitserland laat zien dat bewegen in de vorm van dans op vele niveaus bijzonder effectief kan zijn. “Wekelijkse danslessen hebben direct effect op stijfheid, fijne motoriek en gezichtsuitdrukking. Bovendien is de kwaliteit van leven van patiënten en hun verzorgers verbeterd. Kortom, dans is een zeer efficiënte activiteit om de mobiliteit en het welzijn van Parkinsonpatiënten te verbeteren”.

Een enthousiaste Dance for Health-deelnemer bevestigt dit: “Door de wekelijkse danslessen gaan dagelijkse handelingen, zoals lopen, tanden poetsen en veters strikken me gemakkelijker af.”

Ook artsen in eigen land onderschrijven de effectiviteit van beweging voor mensen met beperkingen op dit vlak:

Professor Thea Vliet Vlieland, Leiden University Medical Center (LUMC), Departement of Orthopaedics, Rehabilitation and Physical Therapy:

“Het wordt steeds duidelijker dat bewegen gezien moet worden als een medicijn, waarmee klachten als pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen bij mensen met reuma kunnen worden verminderd of voorkomen.”

Dr. Agnita Boon, neuroloog Erasmus Medisch Centrum Rotterdam:

Er is een positief effect op het sociale leven, gezondheid, lichaamsbeleving, mobiliteit en op alledaagse activiteiten. Ook is er een gunstig effect gevonden van dans op de mantelzorgers. De kwaliteit van leven verbeterde dus voor zowel de patiënten als voor de mantelzorgers. 

Professor Bas Bloem, medisch directeur van het Parkinson Center Nijmegen (ParC), afdeling Neurologie Radboud Universiteit Nijmegen Medisch Centrum:

Er is een eerste indicatie dat bewegen niet alleen goed is voor de mobiliteit, maar ook het ziekteproces mogelijk kan vertragen.

Doe mee aan Dance for Health bij RICK in Weert!

Wil jij je ook fitter en energieker voelen? Zet die stap en meld je aan voor Dance for Health! Je mag ook bellen om je aan te melden (T 0495 / 53 39 54).

Ben niet bang, want je staat er niet alleen voor!

Samen in een groepje van 6 tot maximaal 10 mensen neemt onze gediplomeerde Dance for Health-docente en bewegingsspecialiste Sandra Hopfner-Buchnitizki je figuurlijk en letterlijk bij de hand. Haar liefdevolle en professionele begeleiding zorgt ervoor dat iedereen zich op z’n gemak voelt en vrij om te bewegen binnen zijn of haar mogelijkheden.

De eerste les is altijd een gratis proefles. En natuurlijk mag je je partner of mantelzorger meenemen!

Heb je vragen, dan aarzel niet en bel ons!  0495 - 53 39 54.

De wekelijkse cursus Dance for Health begint op donderdag, 12 mei van 11:00 tot 12:15 uur.

  • De introductiecursus van 8 lesen kost 70 euro.
  • Sportkleding is niet noodzakelijk, draag gewoon gemakkelijke kleding waarin jij je lekker voelt en waarin je vrij kunt bewegen.

Beeld © RICK

 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus