Tips om je eigen band te beginnen
Terug naar Nieuwsoverzicht

Tips om je eigen band te beginnen

20-10-2015
Categorie: Muziek, RICK

Ben je een echte ster in het bespelen van een instrument of heb je een stem als een nachtegaal? Wat is er dan leuker om samen met andere muzikanten en zangers muziek te maken? Alleen is maar alleen, vind je niet? Misschien heb je er al eens over gefantaseerd om een bandje te beginnen, maar hoe doe je dat? Hoe pak je dat slim aan? In deze blog vind je een paar eenvoudige tips om je eerste band op te richten.

Je gaat natuurlijk niet alleen maar iedere week naar je muziek- of zangles omdat je slimmer wordt van muziek maken. Je droomt stiekem van een leven als rockster of niet? Je droomt van grote optredens, schitteren op het poppodium. Ons advies: zoek een paar leuke vrienden met wie je samen muziek kunt gaan maken. Uiteindelijk zijn alle grote bands en rocksterren klein begonnen.

De makkelijkste manier om te beginnen, is met vrienden of familie. Vraag eens op school of op je sportclub wie het leuk zou vinden om samen met jou een band op te richten. Natuurlijk kun je ook bij RICK een briefje ophangen of andere leerlingen vragen of ze mee willen doen. Je zult zien dat er best veel mensen een instrument spelen of zingen zonder dat ze in een band zitten.

Het is natuurlijk wel handig als je een goede mix bij elkaar krijgt. De meeste bandjes bestaan tenminste uit een drummer, een gitarist, een bassist en een of twee zangers of zangeressen. Het allerbelangrijkste is dat iedereen net zo gek is op muziek maken als jij en hier ook regelmatig tijd voor wil vrijmaken.

Als je een paar enthousiastelingen bij elkaar hebt, dan spreken jullie de eerste keer af om samen te gaan jammen. Zo kun je ontdekken of het muzikaal gezien klikt. Zo’n jamsessie is vooral bedoeld om verschillende liedjes uit te proberen. Iedereen kan laten horen wat hij of zij goed kan en graag speelt. Want is het natuurlijk ook zaak dat jullie het eens zijn over het soort muziek dat jullie willen spelen. Wat vinden jullie leuk?

In het begin moeten jullie vooral spelen, spelen en nog eens spelen én samen lol maken. Dat is de beste manier om er achter te komen welke stijl het beste bij jullie band past. En je mag altijd verschillende genres combineren, dat maakt het juist spannend. Probeer gewoon alles uit. Als iets niet klinkt, dan niet, big deal. Ben vooral niet bang om te experimenteren. Het allerbelangrijkste is dat jullie samen plezier hebben en dat doen waar jullie het beste in zijn: samen muziek maken!

Drie laatste tips tot slot:

* Een band beginnen, doe je niet alleen; ben geduldig en flexibel en luister altijd goed naar elkaar.

* Neem het allemaal niet té serieus in het begin, heb vooral heel veel plezier.

* Verzin een bandnaam, want zonder naam geen band!

* Ook niet onbelangrijk: vind een geschikte ruimte waar jullie kunnen oefenen.

P.S. Heb je nog geen band, maar zou je wel eens willen ‘proeven’ hoe dit is? Bij  RICK’s Rockplein  ontstaan de meest waanzinnige groepen. De docenten bemiddelen om een coole groep samen te stellen. Je kunt altijd bij hen terecht voor advies, bandles of tips om meer uit je instrument te halen.

Bij Rick's Rockplein.nl vind je enthousiaste, geschoolde docenten, met veel podiumervaring. We houden niet vast aan de oude manier van het geven van muzieklessen, maar stemmen de lesinhoud af op jouw vragen en wensen. Je kunt bij ons terecht voor keyboardles, popkeysles, gitaarles, drumles, basgitaarles en mediamusicles.

We werken aan nummers die jij leuk vindt en die bij je passen. Het maakt niet uit of je nu een beginner of een semiprofessional bent. Het kunnen lezen van noten is ook geen vereiste. De enige must is: enthousiasme en inzet

En het allermooiste: je mag altijd eerst een gratis proefles regelen om te kijken of je het leuk vindt. Je hoeft alleen maar even te bellen (0495-533954) om je proefles af te spreken. Give it a try!

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus