Rick biedt leeromgeving voor mensen met beperking
Terug naar Nieuwsoverzicht

Rick biedt leeromgeving voor mensen met beperking

16-04-2019
Categorie: Beeldend, In de maatschappij, In het onderwijs, RICK

In samenwerking met Special Arts en Huis voor de Kunsten Limburg, nodigde RICK woensdag 10 april mensen met een beperking uit om samen met reguliere cursisten een les te volgen. Er was keuze uit beeldend werken op papier en boetseren. De belangstelling was groot; beide groepen zaten vol.

De boetseergroep koos afbeeldingen en maakte die in reliëf op kleitegels, door er in laagjes stukjes klei op aan te brengen. Dat was een techniek die de deelnemers niet kenden vanuit hun vaste creatieve werkplek. Sommige van hen lieten zich graag helpen, maar een aantal wilde zo zelfstandig mogelijk werken. Lisan kleide een glad afgewerkt paardenhoofd, terwijl Ben een afbeelding van een houten Maya-paal op een grove manier weergaf, wat perfect paste bij het onderwerp. 

De deelnemers die voor papier hadden gekozen leerden in fases om vanuit een stilleven, losse voorwerpen tot een samenhangend geheel te verwerken. De eerste opdracht was om met houtskool tekeningen van de voorwerpen te maken. De docent merkte bij veel deelnemers de neiging om alles naast elkaar te tekenen. Hij gaf hen daarom gekleurd papier en liet de voorwerpen uitknippen. Dat werkte, want nu konden ze alles letterlijk over elkaar schuiven en op elkaar plakken tot een collage. Tijdens het schilderen van de collages zag je het effect van deze ervaring meteen.

RICK bood deze dag een lerende omgeving voor deelnemers van ondermeer Atelier 88 van zorgorganisatie PSW. Zowel voor deelnemers, reguliere cursisten, docenten als begeleiders smaakt dit naar meer.  

 

 

 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus