5 Briljante kunstenaars en hun muzen op vier poten
Terug naar Nieuwsoverzicht

5 Briljante kunstenaars en hun muzen op vier poten

13-09-2016
Categorie: Beeldend, In het onderwijs, RICK, Theater

Wat is een kunstenaar zonder inspiratie? Helemaal niets! Immers, creativiteit komt altijd voort uit inspiratie en inspiratie heeft veel bronnen. De bekendste is natuurlijk de muze, een - meestal opvallend mooie - vrouw die de scheppingsdrang van de kunstenaar aanwakkert. Dante Alighieri had bijvoorbeeld ‘zijn’ Beatrice Portinari, Salvador Dalí ‘zijn’ Gala en Catherine Deneuve was één van de bekenste muzen van Yves Saint-Laurant (ook een artiest in zijn vak). Maar vlak de muzen op vier pootjes niet uit! Geliefde huisdieren die menig kunstenaar exclusief gezelschap mochten en mogen houden tijdens hun creatieve proces en voor inspiratie zorg(d)en. In deze blog presenteren wij 5 briljante kunstenaars en hun dierlijke muzen.

Frida Kahlo

Frida Kahlo, wellicht het bekendste kunstenaarsgezicht uit Mexico. Haar zelfportretten zijn legendarisch. De feministe schilderde zichzelf vaak omringd door haar huisdieren en dat waren er nogal wat. Frida had niet alleen aapjes, ze hield ook honden, papegaaien, parkieten, kippen en had zelfs een tamme arend die luisterde naar de naam Gertrudis Caca Blanca. En dan was er nog Granizo, een tam hertje. Al deze kameraden zorgen voor een constante rust en inspiratiebron in Frida’s bewogen leven.

Foto Frida Kahlo Via tumblr.com

Pablo Picasso

Pablo Picasso, wie kent hem niet? Deze misschien wel meest invloedrijke kunstenaar van de twintigste eeuw werd in 1881 geboren in Spanje en gedoopt als

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Crispiniano de la Santísima Trinidad. What’s in a name?

Picasso was waanzinnig productief en creëerde in zijn leven meer dan 50.000 kunstwerken, waaronder 12.000 tekeningen, duizenden prints, 2.880 objecten van keramiek, 1.885 schilderijen, 1.000 beelden en talloze (wand)tapijten.

In 1957 kwam zijn Lump in zijn leven; de kortharige teckel van fotograaf David Douglas Duncan. Toen Lump en Pablo elkaar ontmoetten, was het liefde op het eerste gezicht en het hondje vond een nieuw thuis. De kortharige teckel was zelfs het enige wezen op aarde dat Picasso’s atelier mocht betreden. Hij verschijnt in 54 van Picasso’s werken. Pablo en Lump waren zestien jaren samen en stierven kort na elkaar.

Foto Picasso en Lump via Via lemonys.net.au 

Andy Warhol

Nog een teckelliefhebber: Andy Warhol, één van de bekendste protagonisten van de pop art in de Verenigde Staten. Jed Johnson, Warhol’s partner, overtuigde Andy in 1973 dat ze een hond moesten aanschaffen. Dat was het begin van de liefdesrelatie tussen Andy en teckel Archie. Een paar jaar later kwam er een kameraad voor Archie bij: Amos. Andy nam Archie óveral mee naar toe: vernissages, diners én naar zijn studio. Natuurlijk maakte ook Warhol een aantal kunstwerken als eerbetoon aan zijn geliefde teckel(s).

Foto Warhol en Archie via genealogiadelestilo.blogspot.com

Foto Warhol Dachshund print via dachshundlove.blogspot.com

Salvador Dalí

Met zekerheid één van de meest excentrieke kunstenaars op aarde was de Spanjaard Salvador Dalí. En uiteraard had hij, passend bij zijn extravagante levensstijl, bijzonder merkwaardige huisdieren: twee ocelotten, Babou en Bouba. Babou stond talloze malen naast zijn schijnbaar maffe baasje in de schijnwerpers, want de pardelkat ging bijna overal mee naar toe, van tripjes op een luxe jacht tot openingen in galerieën in binnen- en buitenland.

Foto Salvador Dalí en Babou via cityroom.com

David Hockney

Geloof het of niet, nóg meer teckels: de Engelse kunstenaar David Hockney, één van de bekendste vertegenwoordigers van de pop art-beweging in de jaren zestig, liet zich meer dan eens inspireren door zijn begeerde teckels Stanley en Boogie. Op 79-jarige leeftijd is Hockney nog altijd actief als kunstenaar.

Foto David Hockney, Stanley en Boogie via paintlater.wordpress.com

 

 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus