RICK's Agenda
Lezing | Schrijfster Annie Ernaux in de spotlight
Terug naar Terug

Lezing | Schrijfster Annie Ernaux in de spotlight

7 februari 2023, 20:00 - 22:00
Categorie: Kunstbeschouwing

Herman van Horen, docent Literatuur bij RICK, laat je kennismaken met het werk en de achtergronden van Annie Ernaux. Kom dinsdag 7 februari om 20.00 uur naar Bibliocenter Weert.

Met de code ‘RICK75jaar’ ontvang je €5 korting op de entree. #RICK75jaar #RICKtrakteert

Annie Ernaux (82) is afkomstig uit Normandië. In meestal autobiografisch gekleurde romans beschrijft ze haar eigen leven en dat van vele vrouwen waarin uitgesproken feministische thema’s als de achterstelling in kansen en inkomen, de seksuele revolutie en ook actuele politieke ontwikkelingen rond abortus centraal staan. Ze beschrijft aan de hand van haar eigen leven de ontwikkeling van de tijd zelf. Haar herinneringen, de zoektocht naar een tijd die voorbij is maakt ze tastbaar, in haar toegankelijke ‘platte schrijfstijl,’ over kleine dingen als modetrends, actualiteiten en nieuwigheden. Zo legt ze vast wat vergeten dreigt te worden.

Ouderwetse bekentenisliteratuur, maar door de thema’s die ze beschrijft nog steeds heel erg actueel. Bovendien schrikt ze er niet voor terug om politieke keuzes te maken.

Vooral met haar roman De Jaren (2020) is ze in Nederland erg bekend geworden. Ze beschrijft daarin haar leven vanaf 1940 tot nu. Een herkenbaar verhaal, met een hoog nostalgiegehalte, maar ook veel nadruk op sociale mobiliteit en politieke standpunten verklaren haar populariteit ook bij Nederlandse lezers.

Wil je meer literatuurwerken beschouwen? Ga met onze boekenclub mee op een literaire wereldreis!