RICK's Agenda
Gratis literaire bespreking 'Mijn lieve gunsteling'
Terug naar Terug

Gratis literaire bespreking 'Mijn lieve gunsteling'

4 oktober 2021, 20:00
Categorie: Kunstbeschouwing
Locatie: RICK, Wilhelminasingel 12, 6001 GT, Weert

Op maandag 4 om 20.00 uur behandelt literatuurdocent Herman van Horen het nieuwe boek van schrijfster Marieke Lucas Rijneveld: Mijn lieve gunsteling. 

Deze literaire bespreking, die plaatsvindt bij RICK in Weert, is gratis toegankelijk voor publiek. Je kunt vrij binnenlopen. Erna kun je de reeks lessen over Meesterwerken uit de Literatuur, een cursus die al bijna twintig jaar loopt, volgen. 

Jonge schrijfster van schokkende bestseller naar Weert

De eerste roman van Marieke Lucas Rijneveld kreeg in 2020 tamelijk onverwacht een vette prijs: de internationale Booker prijs. Voor het eerst in Nederland. Sindsdien kent Rijneveld een ruim publiek. En terecht want wat een opzienbarend boek was De avond is ongemak, geschreven terwijl ze nog maar half de twintig was!

Boek twee: Mijn lieve gunsteling

Toch moet ze tijdens de hausse rond die prijs al volop bezig zijn geweest met haar lijvige nieuwe roman Mijn lieve gunsteling, die eind vorig jaar verscheen. Nog net geen dertig en dan al twee van zulke kanjers van romans!

Het meest wonderbaarlijke is nog dat de ophef totaal ontbreekt in de publiciteit. De recensies zijn ronduit enthousiast. Natuurlijk wordt rond deze tweede roman de link gelegd met het beroemde en beruchte Lolita van Vladimir Nabokov. Die link is overduidelijk, maar In haar verhaal verwijst Rijneveld nergens rechtstreeks naar deze roman uit 1955, al zijn de overeenkomsten in beide verhalen heel erg duidelijk.

Haar bewondering voor Jan Wolkers steekt ze niet onder stoelen of banken, hij is met zijn ‘onverbiddelijke’ stijl haar grote voorbeeld. De laatste jaren zijn in de o zo vrijzinnige Nederlandse literatuur ongeveer alle taboes op seksuele handelingen van welke aard dan ook verdwenen, dankzij o.a. Wolkers. Toch er is één taboe overeind gebleven: seks met minderjarigen. Dat is precies de reden waarom de hoofdpersoon van Nabokovs roman indertijd voor de rechter werd gesleept. En natuurlijk ook waarom de roman zo’n schandaal veroorzaakte.

De veearts die de hoofdrol speelt in Mijn lieve gunsteling is op dezelfde bezeten manier uit op de verovering van een 14-jarige naamloze boerendochter. Die gepassioneerde relatie wordt tot in detail beschreven. De man is zich wel bewust van de heikele kant van deze verhouding en hij put zich, in zijn verweerschrift aan de magistraten, dan ook uit om zijn obsessie te verklaren.

Rijneveld komt naar Weert

Intussen komt de publiciteit rond deze schokkende bestseller echt op gang. Marieke Lucas Rijneveld is een veel gevraagde gast in allerlei programma’s maar trekt ook het theater in. Ivo van Hove gaat een toneelversie maken, ze verschijnt in het Amsterdamse Concertgebouw in de serie Scherpdenkers, samen met Weertenaar Dominic Vleeshouwers. Datzelfde gebeurt ook in het Eindhovense Muziektheater en op 5 oktober wordt ze om 20.00 uur in de bibliotheek van Weert geïnterviewd.