Citaverde College in Nederweert vol lof over samenwerking met RICK
‘CKV is een feestje geworden’
CKV voelt allang niet meer als verplichte kost voor onderbouwleerlingen van het CIVAVERDE College in Nederweert. Met RICK als cultuurpartner heeft de school de kunst- en cultuurlessen veel aantrekkelijker gemaakt en projectmatig verankerd in het curriculum. Eric Bouwman nam als schooldirecteur van het CITAVERDE College het voortouw.
De arbeidsmarkt schreeuwt om jonge, creatieve vakmensen. Flexibel inzetbare en zelfbewuste krachten die denken in oplossingen.
Zie hier de reden waarom culturele en kunstzinnige vorming zo belangrijk is in het onderwijs. “Door de kennismaking met kunst en cultuur leren kinderen zichzelf en hun talenten kennen en worden ze uitgedaagd zélf te denken. Niet in voorgekauwde patronen, maar out-of-the-box”, zegt Eric Bouwman die deze zomer na vier jaar afscheid nam als directeur van het CITAVERDE College in Nederweert.
Leren met plezier
Toen Eric in februari 2015 bij de ‘Mavo in het Groen’ begon, beperkte cultuureducatie zich nog tot theoretische lesstof, aangevuld met de jaarlijkse CKV-dagen. Een uitstapje naar het museum, het theater of de bioscoop bijvoorbeeld, waarbij de docent doorgaans bepaalde waar de reis naar toe ging. “Voor de uitvoering werd vaak RICK ingeschakeld zodat de school er zelf geen omkijken meer naar had. Makkelijk, maar kwalitatief niet de beste keuze. Want RICK heeft zoveel meer te bieden dan alleen uitvoering”, weet Eric uit ervaring.
Hoe anders is het nu. De CKV-dagen bestaan nog steeds, maar bij de invulling van het kunst- en cultuuronderwijs kijkt het CITAVDERDE vooral naar wat het kind leuk vindt en wil bereiken. Vervolgens wordt RICK gevraagd om hierbij te helpen. “Een wezenlijk andere benadering die naast kwaliteit ook veel meer plezier in het onderwijs heeft gebracht”, zo kijkt de oud-directeur terug. Na zijn aantreden in Nederweert zorgt hij ervoor dat de vmbo-leerlingen van het eerste en tweede leerjaar CKV-onderwijs krijgen in inspirerende, thematische projecten. Ze produceren bijvoorbeeld samen een theatervoorstelling of een grote modeshow, organiseren een bioscoopavond met zelfgemaakte filmpjes en bouwen een carnavalswagen voor de scholenoptocht. Elke leerling mag zelf kiezen welk talent hij tijdens het project wil inzetten. “De een bouwt het decor of regelt de muziek. De ander maakt kleding en hoeden of zorgt voor het licht en geluid. Weer een ander maakt foto’s of filmpjes of regelt de pr en marketing. Alle vaardigheden en talenten komen aan bod. Expertise die niet alleen in het derde en vierde leerjaar, maar een leven lang van pas komt”, aldus Eric.
Klaar voor de toekomst
Nieuw is dat niet alleen de leerlingen, maar ook de docenten tijdens het project worden begeleid door de cultuurprofessionals van RICK. “Zij staan letterlijk naast de docent in de klas om specifieke vaardigheden aan te leren, bijvoorbeeld rond het editen van een filmpje, het inzetten van muziek of het gebruik van Photoshop. Kennis die de docenten van het Citaverde weer kunnen overbrengen op hun leerlingen. Daarmee wordt het cultuuronderwijs beter en ook nog eens toekomstbestendig.”
De samenwerking met RICK bestempelt Eric als “super”. “Zij leveren de kennis die de school zelf niet in huis heeft. We blijven leren. Daarbij zijn de lijnen kort en hebben we aan één woord genoeg. Het maakt RICK tot de ideale cultuurpartner.”
School in beweging
Sinds de zomer van 2019 heeft Eric zijn werkterrein verlegd naar een school in Bonaire waar hij naar eigen zeggen nog meer kan betekenen dan hier. Ook op de Antillen zullen ze merken dat de nieuwe directeur niet is gekomen om puntjes op de í te zetten. Maar voor vernieuwing. Want ook in Nederweert zette Eric Bouwman zaken in beweging. “Vroeger gingen de hakken van leerlingen tijdens de CKV-les vaak automatisch in het zand. Kunst werd als saai bestempeld. Nu zijn leerlingen met cultuur bezig zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Zó leuk vinden ze het.”