Regionaal instituut Cultuur- en kunsteducatie
Omschrijving

Het begin

Het “Senioren Orkest RICK” is een onderdeel van RICK in Weert. In 1991 werd dit orkest als ‘Senioren Orkest Weert’ opgericht door de toenmalige directeur van de Streekmuziekschool Dhr. Toon Janssen. Hij was tevens de eerste dirigent van het orkest. Bij de naamswijziging van Streekmuziekschool in Academie voor Muziek en Dans is ook de naam van het orkest gewijzigd in: ‘Academie Orkest Weert’. Met ingang van 2008 is de Academie voor muziek en dans gefuseerd met het Kunstcollege Weert wat tot de naam RICK, Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie, heeft geleid. Hierdoor is de naam van het orkest opnieuw aangepast in “Senioren Orkest RICK.”

Het doel

De doelstelling is, gepensioneerden en vutters, en mensen die op vrijdagmorgen tijd hebben om te komen repeteren, een plezierige muziekochtend te bezorgen. In de schoolvakanties wordt er niet gerepeteerd.

De bezetting

Het orkest telt momenteel 39 leden. Veel deelnemers zijn afkomstig uit de wereld van de harmonie- en fanfare-orkesten uit de regio. De bezetting bestaat op dit moment uit: 1 hobo, 1 dwarsfluit, 1 sopraansax, 8 klarinetten. 6 altsaxen, 3 tenorsaxen, 2 hoorns, 4 trompetten, 1 piston, 1 bugel, 4 baritons, 1 fagot, 2 trombones, 2 besbas, 1 piano en slagwerk. Een grote variatie aan muzikale mensen die iets te bieden hebben voor Weert en omgeving.

Muzikale leiding

Het orkest staat sinds voorjaar 2012 onder leiding van Bert Ramakers. Hij stelt het repertoire samen en past de muziek eventueel aan naar de mogelijkheden van de muzikanten.

Repertoire

Het repertoire bestaat uit vlotte marsen, vrolijke walsen, swingende polka’s, bekende schlagers, en populair klassieke muziek, zogenaamde evergreens.

Concerten

Het orkest geeft regelmatig uitvoeringen in de regio bij ouderverenigingen, ouderencentra, seniorenfestivals, winkelgalerijen en braderieën. Voor deze optredens wordt een kleine financiële vergoeding gevraagd om de onkosten te dekken. Er wordt getracht om ± acht keer per jaar op te treden. Jaarlijks hoogtepunt is het traditioneel nieuwjaarsconcert, vrijwel altijd voor een overvolle, uitverkochte zaal.

Het orkest maakt ook regelmatig een buitenlandse reis waar ook concerten gegeven worden. Zo is al opgetreden in Rakonovik (Tsjechië), Trier (Duitsland), Luxemburgstad, Echternacht en Clervaux (Luxemburg), Antwerpen en Hasselt (België).

Nieuwe leden

Wilt u graag muziek maken in groepsverband en klinkt het seniorenorkest u als muziek in de oren, bel dan met onze voorzitter of woon vrijblijvend een repetitie bij. Iedere vrijdagochtend zijn we aanwezig in de concertzaal van RICK. We hopen u snel te mogen begroeten!

Contactpersonen

Voorzitter: Thieu Beelen, telefoon: 0495-539614, e-mail: mathb@home.nl

PR en Communicatie: Fried den Ouden, telefoon:  0495 -492262 frieddenouden@hetnet.nl

 

Cursus:

senioren orkest RICK

Docent(en)
Bert Ramakers
Locatie
Muziekhuis Weert
Lesdag
Vrijdag (10:00 - 11:30 uur)
Aantal
jaarcursus, start september 2019
Doelgroep
volwassenen
Startdatum
6 september 2019
Lesduur
90 min.
Code
7011
Prijs
114,00 Je woont in Asten, Cranendonck, Heeze-Leende, Nederweert, Someren, Weert, Overige gemeenten
(De prijs kan variëren vanwege gemeentelijke subsidies. Gezinnen met minimale financiële middelen kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie.)
Opmerkingen

Tussentijds instromen is mogelijk. Bel gerust!

Ja, ik schrijf me in voor deze cursus!