Omschrijving

HANDLETTERING

VERVOLG -  DRIE LESSEN AAN NIEUWE INSPIRATIE

Nieuw bij RICK Weert: de vervolgcursus Handlettering (voor cursisten die de kennismakingscursus gevolgd hebben of enige voorkennis bezitten).

Tijdens de drie lessen leer je nieuwe Handlettering alfabetten waaronder letters met schaduwranden. We bewerken zelf papier met ecoline of aquarelverf voor een mooie ondergrond om op te schrijven. Handlettering op stenen of hout staan ook op het lesprogramma.

Programma:

  • Algemene informatie & inspiratie
  • Papier bewerken met  ecoline en/of aquarelverf in combinatie met letters
  • Nieuwe alfabetten zoals letters met schaduwranden
  • Handlettering op stenen of hout
  • Nieuwe lesmaterialen  - kopietjes met uitleg en voorbeelden

Benodigde materialen:

fineliners zwart - fineliners Micron of Stabilo zwart in verschillende diktes zoals: 0,1 - 0,3  - 0,5 en 0,8 mm - ruitjespapier -  papier - potlood HB of B - (kneed)gum - liniaal - aquarelverf - ecoline - oude penseeltjes - aquarelpapier - houtschijf - kleine stenen - kopieën

Mogelijkheid om materialen via docente aan te schaffen. 

Kopieën en ruitjes onderlegvel  € 5,00 via docente - te voldoen tijdens de 1e les.

 ALGEMENE INFORMATIE OVER HANDLETTERING

Handlettering is een mengeling van tekenen en schrijven. Simpelweg kan er worden gesteld dat handlettering de kunst van het tekenen van letters is. Handlettering is daarmee anders dan bijvoorbeeld typografie, waarin je een lettertype zoekt en dan vervolgens iets print.

Tevens verschilt handlettering van kalligrafie. Dit komt doordat er bij handlettering andere materialen worden gebruikt en andere  technieken worden toegepast. Bij handlettering heeft men zeer veel vrijheid en het mooiste aan deze techniek is dat het helemaal door jezelf gemaakt is.

Handlettering is helemaal van deze tijd!

Je ziet het tegenwoordig dan ook steeds vaker en vaker opduiken. Bijvoorbeeld in de vorm van leuke inspirerende handlettering teksten op winkelruiten en krijtborden, zelfgemaakt kaartjes of ingelijst aan de muur. Voor handlettering hoef je niet supercreatief te zijn of magische handen te hebben. Het is hip en iedereen kan het. Als gevolg daarvan staan er op social media allerlei afbeeldingen waarop, met behulp van handlettering, de mooiste quotes zijn geschreven in een prachtig handschrift.

Als je zelf aan de slag wilt gaan met handletteren, is het belangrijk dat je inzicht krijgt in je eigen schrijfstijl.

In principe is de ‘regel’ bij handletteren dat je bij een neerwaartse beweging meer druk zet en dus een dikkere lijn krijgt. Wanneer je ‘omhoog’ beweegt zet je minder druk en ontstaat er een dunnere lijn. Dit verschil in lijndikte zorgt gelijk voor dat ‘kalligrafie’ stijltje.

Schrijf op een blaadje het alfabet, gewoon in je eigen handschrift. Pak nu een potlood of een rode stift en omcirkel alle plekken waar je een neerwaartse beweging maakte. Hier moet je dus meer druk zetten.

Nu nog veel oefenen natuurlijk. Moderne kalligrafie werkt hetzelfde: bij een neerwaartse beweging zet je meer kracht en krijg je dikkere lijnen.

Handlettering is voor iedereen toegankelijk  en dat maakt het juist zo leuk. Voor handlettering heb je namelijk eigenlijk met een pen en een potlood al genoeg om aan de slag te gaan. En daarnaast heb je uiteraard je eigen creativiteit, een goed voorbeeld of een klein beetje hulp nodig. Verder moet je precies kunnen werken en een beetje geduld hebben want handlettering is vooral veel proberen. Daarbij is het belangrijk om een beetje lef te tonen en uit je comfortzone te stappen door andere dingen te doen dan anderen.

 Wat ik eigenlijk zelf het leukste vindt aan handletteren, is dat je je eigen handschrift kunt gebruiken. Je vormt ze als het ware om tot nieuwe letters. Maak je letters bijvoorbeeld eens extra smal en extra lang en creëer zo van je eigen handschrift een nieuwe letter.

 

Handlettering vervolg
Onze docent(en)
Vraag?

Onze docent(en)

Sjan Knoops

Wil je nog wat vragen over deze cursus?

Cursus:

Handlettering vervolg

Docent(en)
Sjan Knoops
Locatie
RICK, Wilhelminasingel 12 Weert
Lesdag
Dinsdag (19:30 - 21:30 uur)
Aantal
3 lessen
Doelgroep
vanaf 18 jaar
Startdatum
19 mei 2020
Lesduur
120 min.
Code
8964
Prijs
40,00 Je woont in Gemeente Weert
46,00 Je woont in Gemeente Cranendonck, Gemeente Nederweert
50,00 Je woont in Gemeente Heeze-Leende, Overige gemeenten
(De prijs kan variƫren vanwege gemeentelijke subsidies. Gezinnen met minimale financiƫle middelen kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie.)
Opmerkingen

Lesdata: 19 mei, 26 mei en 2 juni 2020.

Ja, ik schrijf me in voor deze cursus!