Community of practice

De Community of Practice is in september 2022 van start gegaan met twee inspiratie- en matchingbijeenkomsten in Horst aan de Maas. Daarbij zijn uiteindelijk 12 initiatieven geselecteerd voor het traject '22-’23. Een aantal andere geintereseerde cultuurmakers en maatschappelijke initiatiefnemers zijn op een alternatieve manier verder geholpen of hebben zelf voor andere prioriteiten gekozen. Een aantal van hen zullen mogelijk wel deelnemen aan de symposia of andere onderdelen van het programma.

De 12 cultuurmakers van de deelnemende initiatieven hebben daarna deelgenomen aan vier thematische inspiratie- en intervisiebijeenkomsten op verschillende locaties binnen de regio. Daarbij stonden respectievelijk de vier kernkwaliteiten van sociaalartistiek werk centraal:

  • maatschappelijke vraag
  • artistiek antwoord
  • co-creatie
  • waarde-creatie (artistiek, sociaal, participatief en transformatief in termen van het manifest).

Naast het werken aan de eigen pilot projecten en methodische verdieping gingen de makers ook in gesprek met ervaren collega makers over inspirerende praktijken zoals de Podcast Doorgronden, Buurt Theater Maastricht (BTM), Buurt Opera Malperthuus, Fashion Clash, Loes ten Anscher (o.a. Deventer Raamwerk) en Peter Dictus (o.a. Iets met Boeren van Bureau Pees). In het voorjaar van 2023 volgen nog drie werkbijeenkomsten tbv de uitvoering en evaluatie van de eigen pilots en de symposia.

Club Andersom

'Het is heel gewoon om een beetje anders te zijn'

Docent beeldend Saskia Keijzers van RICK volgde een speciale opleiding waarmee ze haar creatieve talent projectmatig kan inzetten in de samenleving. Met haar expertise legde de Weerter kunstenares de basis voor Club Andersom, een kunstpilot voor kinderen in het basisonderwijs die extra aandacht en begeleiding nodig hebben in hun emotionele ontwikkeling. “Hoe beter een leerling zich kan uiten, hoe makkelijker de leerkracht het kind kan begeleiden.”

Lees meer. 

Kunstkracht

Door kunst in hun kracht

In de projectpilot Kunstkracht 21 van RICK, in samenwerking met Kr8tig, ontdekken zij onder intensieve en professionele begeleiding wie zij zijn, waar hun talenten liggen en waar ze gelukkig van worden. Door de kennismaking met muziek, dans, beeldend en theater leren zij op een andere manier naar zichzelf te kijken en komen zij sterker in het leven te staan.

Lees meer.