Design Academy Kinderen stimuleren met creativiteit
In januari 2024 waaide er een frisse wind door Hogeschool de Kempel in Helmond. Studenten van de Design Academy Eindhoven presenteerden daar hun project 'Color outside the lines', met als doel leerkrachten te inspireren om creativiteit bij kinderen blijvend te stimuleren. Deze samenwerking tussen de Design Academy, RICK en de Kempel bracht vernieuwende ideeën voort om cultuureducatie een prominentere plaats te geven in zowel het basis- als voortgezet onderwijs.
Een Nieuwe Kijk op Cultuureducatie Henriette Wachelder, cultuurdrager en dans- en dramadocent van de Kempel, benadrukte het belang van deze samenwerking: "We vinden het enorm belangrijk dat er binnen het hoger onderwijs niet alleen aandacht is voor rekenen en taal, maar dat kinderen zich ook op cultureel en creatief gebied leren ontwikkelen." De studenten van de Design Academy boden de toekomstige leerkrachten innovatieve ideeën om cultuureducatie zowel binnen als buiten de reguliere lestijd te integreren.
Praktijkgerichte Benadering De studenten gingen in gesprek met basisscholen zoals de Triolier in Budel, OBS Cranendonck in Maarheeze en het Peelland College in Deurne. Remco, leerkracht van groep 8, deelde zijn ervaring: "Het is een interessante ervaring voor zowel leerlingen als docent om buiten de vertrouwde comfortzone te stappen. Het biedt een unieke kans om op een andere manier te denken en naar de dingen te kijken." Deze praktijkgerichte benadering gaf leerkrachten nieuwe inzichten en praktische handvatten om creatief denken in de klas te stimuleren.
Innovatieve Concepten Een van de opvallende ideeën was een mobiele spelhoek waar kinderen spelletjes van over de hele wereld kunnen spelen. Marieke Scharroo, cultuurcoach bij RICK, lichtte toe: "Met een prachtig ontworpen spelletjesmuseum krijgen kinderen toegang tot vermaak van over de hele wereld. Ter plekke kiezen ze een spel uit en gaan het met elkaar spelen. Zo gaan plezier en meer leren over een andere cultuur perfect samen."
Toekomstige Samenwerkingen Frank Rademakers, directeur van RICK, was enthousiast over de resultaten: "We zijn erg verrast door de studenten van Design Academy Eindhoven. Met een aantal gaan we verder in gesprek. Wie weet waar het toe leidt." Deze positieve ervaring opent de deur voor toekomstige samenwerkingen tussen onderwijsinstellingen en culturele partners om creativiteit in het onderwijs te bevorderen.
Deze samenwerking benadrukt het belang van interdisciplinaire initiatieven om creativiteit en cultuureducatie in het onderwijs te versterken, waardoor kinderen de kans krijgen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.