We gaan in gesprek met Jitse Zonneveld, onze nieuwe projectleider sociaal domein
“Zeker in deze tijd van polarisatie kunnen we met kunst het verschil maken”, zo is de overtuiging van Jitse Zonneveld (27), sinds september projectleider sociaal domein bij RICK. "Met gerichte projecten brengen we mensen bij elkaar en creëren we begrip. Om die bruggen te kunnen bouwen, is het belangrijk om alert te zijn en te weten wat er in de samenleving speelt."
Als gitaardocent is Jitse al enkele jaren actief in het sociaal domein. Binnen het project Kunstkr8 bood hij jongeren voor wie een reguliere baan niet vanzelfsprekend is de ruimte en veiligheid om hun talent te ontwikkelen. "De deelnemers stapten uit hun comfortzone, groeiden naar elkaar toe en leerden op gelijkwaardige basis samenwerken. Het plezier spatte ervan af. Prachtig om mee te maken!"
Onvergetelijke indrukken zoals deze vormden afgelopen najaar de trigger om te solliciteren naar de functie van projectleider sociaal domein. Jitse merkte dat hij toe was aan de volgende stap. Daarin voelde hij zich gesteund door RICK, die zijn passie en talent zag en hem de kans gaf de cursus 'Leidinggeven aan projecten' te volgen.
Eens uitleggen wat we doen
Als projectleider in het sociaal domein spant Jitse zich in om RICK te positioneren als dé cultuurpartner in deze Midden-Limburgse en Brabantse regio. Hij initieert, coördineert en leidt projecten die kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen helpen om zichzelf, elkaar en de wereld beter te begrijpen. "Cultuurprofessionals hebben nog wel eens de neiging om alle kanten op te vliegen. Daar is niks mis mee, dat hoort bij hun creatieve drift. Aan mij de taak om het overzicht en de structuur te bewaken en de vertaalslag te maken naar onze partners in het sociaal domein. Het is belangrijk dat we goed uitleggen en zichtbaar maken waar we mee bezig zijn en wat we met onze inspanningen willen bereiken."
Het project Studio CS
Tijdens zijn gitaarlessen hoort en spreekt Jitse de taal van de jongeren. "Jongeren hebben behoefte aan een eigen plek en willen gehoord en serieus genomen worden. Om bij de behoefte aan te sluiten zijn we in oktober samen met de gemeente gestart met Studio CS. De voormalige bloemenwinkel in het stationsgebouw in Weert is nu een ontmoetingsplaats die de jongeren zelf naar eigen inzicht en wensen hebben ingericht. Binnen deze veilige omgeving kunnen zij bijvoorbeeld samen huiswerk maken, deelnemen aan culturele activiteiten of maatschappelijke vraagstukken bespreken. De jongeren hebben de regie. Wij en onze partners begeleiden en bieden workshops aan. Onze droom is dat er uit Studio CS en jongerenpanel voortkomt dat in deze regio het voortouw neemt bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.
Snel schakelen
Om jonge deelnemers te bereiken, te raken en in hun kracht te zetten, legt RICK net als bij andere projecten in het sociaal domein de verbinding met het onderwijs en de amateurkunst. "Dat biedt grote voordelen", ervaart Jitse. "Doordat alle kennis van deze drie domeinen onder een dak zit, kunnen we heel snel schakelen en tot resultaten komen."
Als voorbeeld noemt hij het Special Art Team dat jongeren met een verstandelijke beperking een mooie dagbeleving biedt. "Het is fantastisch om hen bezig te zien met muziek, theater en beeldende kunst. Het plezier en het vertrouwen waarmee zij nieuwe vaardigheden opdoen, als mens groeien en laten zien dat zij tot veel meer in staat zijn dan menigeen misschien denkt."
Dromen werkelijkheid maken
De jonge projectleider voelt zich verantwoordelijk voor de missie van RICK. “Kunst is een prachtig middel om mensen te verbinden en in beweging te brengen. En om meer begrip te krijgen voor elkaar. Daarom is het belangrijk dat we goed kijken wat er speelt. We moeten alert en relevant blijven. Maar ook: onze dromen najagen.”
Zijn eigen droom? "Jong en oud in deze regio bij elkaar brengen. Er is nog zoveel onwetendheid over en weer. Hoe mooi zou het zijn als zij elkaar écht leren kennen en begrijpen, en van elkaar gaan leren. Een voorproefje van wat dat kan opleveren, zagen we onlangs bij het project 'In de spiegel kijken' in Cranendonck. Jongeren en ouderen bogen zich samen over de vraag hoe we eenzaamheid de wereld uit kunnen helpen. De podcast die zij maakten werd - hoe toepasselijk - afgelopen Kerst gepresenteerd. Ik word oprecht blij van initiatieven zoals deze."