We gaan in gesprek met Maurice , sinds september onze nieuwe manager Amateurkunst.
Maurice Daemen (56) nam in september vorig jaar het stokje over van Jan van Dongen als manager Amateurkunst. De dirigent, muziekpedagoog en bugelspeler uit Maasbracht is vastbesloten om de stevige basis die de afgelopen jaren bij RICK is gelegd te behouden en uit te bouwen. We vroegen Maurice naar zijn visie, missie en zijn drijfveren.
Waarom heb je voor RICK gekozen?
"Als manager Educatie bij Stichting De Domeinen in Sittard-Geleen was ik de afgelopen jaren vooral beleidsmatig bezig. Interessant, maar als vijftiger voelde ik steeds meer de behoefte om terug te gaan naar mijn roots. Dat wil zeggen: samen met een team van docenten het verschil maken. Mooie ideeën in de praktijk brengen. Ik ben gecharmeerd van de manier waarop er bij RICK gewerkt wordt. Vol passie, in een open sfeer waarbij het echt om de mens draait. Een fijne omgeving om in te vertoeven."
Met welke opdracht ben jij aan de slag gegaan?
“Ik vind het belangrijk dat we ons cultuuraanbod zorgvuldig afstemmen op de behoeften van inwoners van deze regio. Dat betekent dat we aandachtig moeten blijven luisteren naar de vraag en ook goed moeten bekijken waar en hoe we vanuit de amateurkunst de samenwerking met onze maatschappelijke partners kunnen verstevigen en uitbouwen. Door samen op te trekken, zorgen we ervoor dat ons aanbod voor iedereen toegankelijk en bij de tijd blijft. Dat is heel belangrijk. Het is een feit: mensen die kennismaken met kunst voelen zich beter, denken ruimer en voegen meer waarde en betekenis toe aan de maatschappij."
Wat is jouw rol in deze missie?
"De cultuur van RICK draait om mede-eigenaarschap. Of het gaat om het organiseren van een piano- of fluitfestival, of het Solistenconcours dat we nieuw leven inblazen: collega's voelen zich verantwoordelijk en komen zelf met ideeën. Als manager probeer ik mensen hun kracht te zetten en te ondersteunen om breed gedragen ideeën in de praktijk te brengen. In mijn eentje bereik ik niks, we doen het samen bij RICK."
Waar zie jij kansen voor de regio?
"De cultuursector heeft een zware tijd achter de rug. Ten tijde van corona was er onvoldoende aandacht voor talentontwikkeling. Dat gaan we veranderen. Samen met het onderwijs willen we een doorlopende leerlijn ontwikkelen en RICK als cultuurpartner nóg steviger verankeren. Met conservatoria en collega-instituten gaan we in gesprek over de vorming van een vakklas. Een klas waarin we talent in de regio tot wasdom laten komen. Richting de toekomst is dat heel belangrijk. Goed geschoolde vakmensen zijn nodig om het cultuuraanbod in ons land levend en op niveau te houden. Nederlandstalige cultuurprofessionals die straks ook inzetbaar zijn om kunsteducatie te verzorgen bij instellingen zoals RICK. De taal vormt steeds vaker een belemmering. Hogescholen hebben grote behoefte aan instroom uit de eigen regio, maar liefst 80 procent van de conservatoriumstudenten komt nu uit het buitenland. Samenwerking is de sleutel om het tij te keren."
Bezuinigingen in de cultuursector plaatsen verenigingen voor forse uitdagingen. Hoe zie jij in dit licht de toekomst van harmonie- en fanfareorkesten?
“Zoals gezegd zijn het geen makkelijke tijden. Zodra Den Haag gaat bezuinigen, is cultuur altijd de eerste knop waaraan gedraaid wordt. Dat is betreurenswaardig en zorgt voor veel onzekerheid. Tegelijkertijd zie ik links en rechts licht aan de horizon. Nieuwe initiatieven worden geboren en het aantal cursisten in de amateurkunst neemt toe. Neem bijvoorbeeld het Nieuw Talent Orkest waar mensen samen laagdrempelig muziek maken en worden geschoold. Samenspel vormen zoals deze zijn zeer welkom en ook hard nodig om inwoners aan ons te blijven binden. Vanzelfsprekend blijven we met de HaFa-sector (harmonie, fanfare en brassband) in gesprek. We peilen de behoeften en ondersteunen verenigingen waar mogelijk met onze expertise. Bijvoorbeeld door docenten in te zetten voor de begeleiding van samenspeelgroepen."
Cultuureducatie moet op de eerste plaats plezier bieden, toch?
“Zeker! Maar alleen plezier is niet genoeg, zo weet ik uit mijn ervaring als dirigent, muziekpedagoog en musicus. Cultuuronderwijs moet ook tot doel hebben om cursisten naar een hoger niveau te brengen. Mensen zijn van nature competitief, ze hebben een uitdaging nodig. Daarom is het belangrijk dat we deelnemers op een eigentijdse manier prikkelen en enthousiasmeren. Alleen leuk wordt al snel saai. De ultieme voldoening bereik je als plezier en prestatie hand in hand gaan."