Zelf muziek maken maakt je kind slim
Terug naar Nieuwsoverzicht

Zelf muziek maken maakt je kind slim

19-05-2016
Categorie: Muziek, RICK

Droom jij ervan dat jouw kind het beter doet op school? Dan zou je eens kunnen overwegen om je zoon of dochter enthousiast te maken om een muziekinstrument te leren bespelen. Tal van wetenschappelijke onderzoeken hebben namelijk bewezen dat muziek maken een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het IQ van kinderen en hun sociale vaardigheden varen er ook wel bij. Met alle positieve gevolgen van dien voor onder meer hun toekomstige leerprestaties.

Door zelf muziek te maken verhoogt niet alleen de intelligentie van je kind, vooral ook het abstractievermogen en analytisch denken worden stukken beter. Samen met andere kinderen musiceren versterkt bovendien het groepsgevoel en de discipline, net zoals de sociale en emotionele vaardigheden. Dit zorgt ook nog eens voor een positiever zelfbeeld. Dat klinkt iedere ouder toch als muziek in de oren?

Waarom maakt muziek maken slim?

Hersenonderzoeken tonen aan dat bij kinderen die muziek maken de linker en rechter hersenhelft sterker met elkaar verbonden raken dan bij niet-musicerende kinderen. De linker hersenhelft staat voor spraak en intellect, de recht hersenhelft voor gevoel. Muziek maken, zo blijkt uit dezelfde onderzoeken, heeft een positieve en stimulerende werking op de zogenaamde ‘neuronale verbindingen’ (verbindingen tussen zenuwcellen in de hersenen). Deze zenuwcellen (neuronen) worden door het maken van muziek geactiveerd, waardoor er minder afsterven en er betere verbindingen ontstaan. Dit bepaalt uiteindelijk het intelligentieniveau.

Bekijk vooral ook even dit filmpje waarin de effecten van muziek maken op de hersenen in 4,5 minuut heel duidelijk worden uitgelegd. Samengevat: wetenschappers hebben aangetoond dat muziek maken

  • de intelligentie stimuleert
  • schoolprestaties bevordert
  • concentratieproblemen vermindert
  • sociaal gedrag verbetert
  • integratie bevordert

 Snuffel eens rond in ons uitgebreide cursusaanbod muziek voor kinderen. Er zit vast en zeker een instrument bij dat jouw zoon of dochter dolgraag wil leren bespelen. Onze muziekdocenten helpen overigens ook met alle liefde bij het uitzoeken van het leukste instrument voor zoon- of dochterlief. Je mag ons altijd bellen voor hulp en advies.

Beeld © Harsh1.0 via Flickr

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus