Zo maak je de mooiste nachtfoto
Terug naar Nieuwsoverzicht

Zo maak je de mooiste nachtfoto

23-04-2015
Categorie: RICK, Visuele media

Doodse stilte op straat, neonreclames flikkeren aan en uit, straatlantaarns werpen een oranje schijn over het natte, met bladeren beplakte asfalt, een kat vlucht stilletjes een donker steegje uit het hoekje om. Een stad in de nacht heeft altijd iets betoverends, maar ook iets spannends en zelfs geheimzinnigs. Zelfs het meest inspiratieloze appartementencomplex kan zomaar uitgroeien tot een spectaculair staaltje architectuur als het donker is. Hoe schiet je nou zo’n kekke plaat? Hier vind je de 3 belangrijkste tips om je de mooiste nachtfoto’s te maken.

Tip 1: Gebruik je statief

Vanaf het moment dat de zon ondergaat, wordt het steeds donkerder: hoe minder licht, hoe langer de sluitertijd. Dankzij de soms extreem hoge lichtgevoeligheid van moderne camera’s kun je hiermee veel langer uit de hand fotograferen, maar uiteindelijk red je het hier ook niet mee.

Voor het scherpste beeld kun je dan ook niet zonder statief. Een zelfontspanner is weliswaar geen must, maar wel extra handig om trillingen als gevolg van de druk op de ontspanknop te voorkomen.

Let op: je statief moet wel zwaar genoeg zijn, zodat het onder alle omstandigheden stabiel blijft. Een klein beetje wind zorgt al voor directe trilling als je camera op de hoogste stand van je statief staat. Je kunt een zelfgemaakt zandzak(je) gebruiken om je statief te stabiliseren.

Tip 2: Stel je ISO-waarde goed in

Als je kiest voor een hoge(re) ISO-waarde wordt je sluitertijd niet onnodig lang. Denk er wel aan dat dit onvermijdelijk voor ruis zorgt; die is vooral zichtbaar in de donkere delen van je compositie. Als je dit mooi vindt, is er niets aan de hand. Wil je dit niet, dan moet je de lichtgevoeligheid zo laag mogelijk instellen en voor een langere sluitertijd kiezen. De kat die dan net uit dat steegje komt, wordt zo opeens een mysterieuze schaduw.

Tips 3: Scherpstellen

Bijna iedereen is gewend aan automatische scherpstelling. Maar hoe geavanceerd het autofocussysteem van je camera ook is, zonder omgevingslicht wordt het wel heel erg moeilijk en onbetrouwbaar. Het beste is om dan handmatig scherp te stellen met behulp van live view. Met de vergrotingsfactor kun je heel nauwkeurig scherpstellen. Heeft je camera geen live view, richt dan op een plek waar meer licht op valt en geef de camera rustig de tijd om te focussen.

In live view kun je ook de ISO-waarde enorm opschroeven om scherp te stellen en daarna met de juiste waarde je foto te maken. De meeste digitale camera’s doen dat tegenwoordig automatisch, maar zeker nog niet allemaal. In het uiterste geval laat je je assistent het onderwerp beschijnen met je zaklantaarn om zo mooi te kunnen focussen.

Tot slot: kleed je warm aan, vooral in de winter. Tijdens het fotograferen beweeg je niet veel en voor je het weet ben je verkleumd. Neem ook een plastic vuilniszak mee om je camera en de rest van je spullen te beschermen voor het geval je opeens wordt verrast door een regenbui.

Heel veel succes!

P.S. Wat is de mooiste nachtfoto die jij ooit hebt gemaakt? Deel het met ons op Facebook!

P.S. 2 Geïnspireerd? Hier vind je alle info over ons cursusaanbod Fotografie!

Foto: hdwallpaperup.com

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus