Meer LACHEN en BETERE COMMUNICATIEVE vaardigheden dankzij MUZIEK op jonge leeftijd!
Terug naar Nieuwsoverzicht

Meer LACHEN en BETERE COMMUNICATIEVE vaardigheden dankzij MUZIEK op jonge leeftijd!

05-09-2017
Categorie: In het onderwijs, Muziek, RICK

Kinderen die al op vroege leeftijd muzieklessen krijgen, lachen meer, kunnen beter communiceren en reageren kalmer in onbekende situaties.

Veel ouders vinden het leuk om samen met hun kind te zingen of naar liedjes te luisteren. Het zingen van liedjes met bijbehorende spelletjes is dan ook een van de activiteiten die tijdens de cursus muziek op schoot aan bod komen. Behalve het samen zingen van liedjes, wordt er gedanst, geluisterd naar geluiden en muziek, worden er spelletjes gespeeld met of zonder materialen en muziek gemaakt op diverse eenvoudige instrumenten.

RICK start op 6 september weer met een cursus voor de allerkleinsten. Schrijf je nu in met je kleintje voor MUZIEK OP SCHOOT: http://www.ricknet.nl/cursusaanbod/cursussen/muziek-op-schoot

Voor de studie volgde een groep baby’s van één jaar gedurende zes maanden muzieklessen. De ene groep kreeg passieve lessen, waarbij ze vooral speelden met muziek op de achtergrond. De andere groep ging actief aan de slag door samen met hun ouders liedjes te zingen en percussie-instrumenten te bespelen.Na verloop van tijd bleek dat de interactieve groep beter reageerde op muzikaal vlak. Zo waren ze duidelijk gevoeliger voor de structuur van muziek. “Ze luisterden liever naar een pianostuk dat de juiste toon hield, dan naar een versie met valse noten”, zegt co-auteur Laurel Trainor. Maar daar bleef het niet bij, want ook op niet-muzikaal vlak waren er grote verschillen tussen de twee groepen.

Baby’s uit de actieve lessen hadden duidelijk beter ontwikkelde communicatievaardigheden, zoals het aanwijzen van objecten buiten bereik of het zwaaien naar iemand die vertrekt. Ze bleken ook meer te lachen, waren makkelijker te troosten en toonden minder stress in onbekende situaties. “De meeste vorige muziekstudies focusten op oudere kinderen”, Trainor. “Maar onze resultaten suggereren dat zelfs het brein van een baby erg gevoelig is voor muziek en kan helpen bij de ontwikkeling”, besluit Trainor.

DUS begin nu alvast met het ontwikkelen van de communicatieve vaardigheden van je baby!

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus