Dans je SLANK en SLIM
Terug naar Nieuwsoverzicht

Dans je SLANK en SLIM

26-05-2015
Categorie: Dans, RICK

Het leukste alternatief voor een uurtje sporten in het fitnesscentrum is dansen. Wist je dat je gemiddeld zo’n 300 calorieën per uur verbrandt als je lekker uit je bol gaat? En dat is slechts één van de gezondheidsvoordelen van dansen. Met dansen houd je ook je hersenen gezond. En als je jong genoeg begint, is het bovendien heel erg goed voor de ontwikkeling van je motoriek, je concentratievermogen en je geheugen. Wil jij weten hoe je je slank en slim danst? Lees dan maar snel verder.

Lekker dansen in plaats van naar de sportschool… Klinkt dat als muziek in je oren? Eén uur intensief dansen is de perfecte workout, niet alleen voor je lichaam, óók voor je geest. Met dansen werk je niet alleen aan de opbouw van je spieren, het vergt ook coördinatie, flexibiliteit en kracht. En je conditie wordt steeds beter. Dansen is volgens ons vooral de leukste manier om af te vallen of om slank te blijven. Maar hoeveel calorieën verbrand je nou tijdens een uurtje dansen? Een paar voorbeelden:

Hiphop
Hiphop is een fantastische workout als je flink uit je dak gaat. Je maakt stoere bewegingen met je armen en je benen en zo train je ál je spieren. Met een uurtje intensief hiphoppen, verbrand je al snel 300 calorieën. Het leuke is dat hiphop niet aan regels gebonden is; je bent dus vrij om je eigen bewegingen te maken. Dat betekent dat je hersenen continu geprikkeld worden om heel snel beslissingen te nemen en te reageren.

Ballet
Ooit gedacht dat je met klassiek ballet gemakkelijk zo’n 300 tot 400 calorieën per uur verbrand? Bovendien worden al je spieren flink getraind. Dus haal die spitzen maar weer van zolder!

Jazz ballet en moderne dans

Een kleine 300 calorieën, die verband je al snel tijdens een uurtje jazz of moderne dans. Bij jazz dans worden zwoele en snelle bewegingen afgewisseld met trage en emotionele manoeuvres. Goed voor je hart, maar ook voor de opbouw én de beheersing van je spieren. Net zoals voor je balans. Dat geldt ook voor moderne dans, waarbij gespeeld wordt met zwaartekracht en het natuurlijk ritme van bewegen. In beide gevallen een superleuke manier om op een gezonde manier te ontspannen en aan je gezondheid te werken (én om af te vallen).

Nog meer gezondheidsvoordelen van dansen

Okay, van dansen word je dus slank, dat weten we nu. Maar dansen heeft nóg meer voordelen:

1. Je ziet het niet, maar je voelt het wel: dansen is een geweldige training en goed voor je hart. Volgens de Britse anatoom-patholoog Vincent Forte is het voor ongetrainde mensen zelfs beter dan aerobics of joggen. Je verhoogt met dansen ook je polsslag, maar je rekt letterlijk je hart en je longen, waardoor je bloeddruk daalt, je circulatie verbetert en je hart minder hard moet werken.

2. Met dansen verstevig je je spieren en het houdt je botten sterk. Ouderen die regelmatig dansen, hebben bijvoorbeeld minder last van osteoporose.

3. Met dansen verbeter je je coördinatie.

4. Dansen maakt blij; je hebt plezier, voelt je gelukkig en het zorgt voor meer (zelf)vertrouwen. Als je danst, maakt je lichaam namelijk neurotransmitters aan, zoals endorfine en die zorgen onder meer voor een gelukzalig gevoel.

5. Dansen vermindert stress, zo blijkt uit onderzoek van de psychologe Cynthia Quiroga Murcia van de universiteit van Frankfurt; het stresshormoon cortisol neemt af als je danst. De muziek speelt hierbij vooral een grote rol.

6. Dansen verbetert je mentale scherpte, omdat je de volgorde van veel verschillende passen moet onthouden en soms in een split second beslissingen moet nemen.

7. Last but not least: dansen is vooral heel erg leuk. Een perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen met wie je lol kunt hebben.

Zin in een gratis proefles dans? Je kunt bij ons áltijd eerst een gratis proefles nemen voordat je je voor een cursus aanmeldt. Snuffel maar eens rond in ons aanbod Dans en bel ons om jouw gratis proefles af te spreken.

P.S. Hoeveel calorieën je verbrandt tijdens een uur dansen hangt natuurlijk af van je gewicht; hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je per uur verbrandt.

Foto © teo_ladodicivideo

 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus