11 Bijzonderheden van creatieve geesten
Terug naar Nieuwsoverzicht

11 Bijzonderheden van creatieve geesten

30-06-2016
Categorie: Beeldend, In het onderwijs, Muziek, RICK, Theater

Het is een vaststaand feit: creatievelingen zijn anders. Ze denken anders, ze gedragen zich anders. Anders dan andere mensen die, laten we zeggen, minder fantasievol zijn aangelegd. De neurowetenschap bevestigt nu ook dat de hersenen van creatieve mensen inderdaad anders werken. En dat kan in het dagelijks leven wel eens tot vreemde situaties leiden. Als je met zo’n artiestieke geest samenleeft of je graag omringt met creatievelingen (of misschien ben je er zelf wel een?), dan heb je waarschijnlijk al genoeg momenten beleefd waarin het lijkt of zij in een andere wereld leven.

Feit is, dat is ook zo. Vergeet alle pogingen om een creatieve geest te veranderen, het is veel effectiever om te proberen hem te begrijpen. Om te beginnen, bekijk je de wereld door de lens van een creatieveling. Onthoud daarbij de volgende 11 dingen die hem (of haar) zo bijzonder maken. Wellicht herken je jezelf ook wel?!

1. Ze hebben geen ‘uit’-knopje

De hersenen van een creatieve geest draaien non-stop op volle toeren, gevoed door een intense en onstopbare nieuwsgierigheid. Dit kan soms hondsvermoeiend zijn, maar het staat ook garant voor hilarische en memorabele momenten en gesprekken.

2. Ze zetten overal vraagtekens bij

Wat als..? Waarom niet? Deze twee vragen liggen constant op het puntje van de tong van een creatieveling. Vraagtekens zetten bij wat iedereen normaal of gewoon vindt. Maar juist dit vermogen stelt een creatieve geest in staat om dat wat (volgens anderen) mogelijk is opnieuw te definiëren.

3. Ze omarmen hun genialiteit, ook als anderen dat niet doen

Creatieve individuen zijn liever authentiek dan populair. Dichtbij jezelf blijven, zonder compromis, luidt hun motto voor succes. Ook al betekent dat soms dat je verkeerd wordt begrepen of dat je talent wordt miskend.

4. Iets afmaken is niet altijd eenvoudig

Een creatieveling krijgt enorm veel energie van het bedenken van nieuwe dingen. Iets nieuws starten is dan ook een stuk gemakkelijker dan een bestaand project tot een goed einde brengen, want dat wordt al snel saai als nieuwe ideeën lonken.

Maar… eenmaal aan het werk, is die creatieve geest ook 100% gefocust en lijkt hij de wereld om zich heen volledig te vergeten. Als je hem op dat moment stoort, kan het zomaar 20 minuten duren voordat hij zich weer kan concentreren, ook al duurde die interruptie niet meer dan 20 seconden.

5. Creativiteit heeft een ritme

Creativiteit heeft een ritme dat wordt gekenmerkt door periodes van intense, soms zelfs manische activiteit, afgewisseld door periodes van rust en stilte, die als een diep gat of inzinking kunnen voelen. Maar iedere periode is noodzakelijk, kan niet worden overgeslagen en net als de seizoenen zijn ze afhankelijk van elkaar.

6. Ze hebben tijd nodig om hun ziel te voeden

Creatieve mensen moeten regelmatig hun bron van inspiratie vernieuwen en nieuwe drijfveren zoeken. Dit gaat vaak gepaard met het opzoeken van rust. Verbaas je dus niet als een creatieve geest zich van tijd tot tijd helemaal terugtrekt.

7. Er is letterlijk ruimte nodig om te creëren

Creativiteit vraagt om de juiste omgeving. Voor de één is dit een atelier of een koffietentje, voor de ander is het een stille ruimte in huis of ergens buiten. Een creatief persoon heeft letterlijk en figuurlijk ruimte nodig.

8. Jantje lacht, Jantje huilt

Omdat gevoelens zo intens worden beleefd, kunnen creatieve geesten soms heel snel van blijdschap in verdriet vervallen, en omgekeerd. Hun gevoelige hart is enerzijds de bron van hun genialiteit, anderzijds is het ook de reden waarom ze intens verdrietig kunnen zijn.

9. In jezelf geloven is soms moeilijk

Zelfs degene die voor de buitenwereld blaakt van zelfvertrouwen vraagt zich regelmatig af: “Ben ik wel goed genoeg?”. Het constant vergelijken van eigen werk met dat van anderen zorgt er soms voor dat ze hun eigen gave en genialiteit niet zien, terwijl dat voor iedereen duidelijk is.

10. Intuïtie is de leidraad voor alles

De wetenschap is nog steeds niet in staat om het hoe en waarom van creativiteit te verklaren. Toch voelen artistieke mensen instinctief aan hoe hun creatieve proces moet verlopen. Iets wat je volgens hen nooit zullen kunnen begrijpen, alleen maar ervaren.

11. Ze worden nooit groot

Creatieve geesten willen de wereld door de ogen van een kind blijven bekijken, altijd nieuwe dingen ontdekken en nooit het gevoel van verwondering verliezen. Het leven is volgens hen één groot mysterie, een avontuur. Groot worden, is écht geen optie.

Herkenbaar?

Bron en foto: Lifehack

 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus