Ouder-kindles bij RICK      

‘Samen pianospelen verrijkt ons leven’

Elke woensdag heeft Monique (41) uit Weert pianoles bij RICK. Samen met haar dochters Fae en Neve. “Dat is zó leuk en voegt ook echt iets toe.”

DSC00435-bewerkt.jpgAcht kaarsjes stonden er op haar verjaardagstaart toen Fae (11) haar vurige wens in vervulling zag gaan. Haar oudere zus Liv (13) speelde al saxofoon, nu mocht zij op pianoles. Niet in haar eentje, maar samen met papa die ook gitaar speelt. Toen bleek dat vader Paul te weinig tijd had om te oefenen, nam moeder Monique de plek in de ouder-kindles bij RICK over. Niet veel later kwam ook hun jongste dochter Neve (7) erbij. Elke woensdag krijgen ze nu met z’n drieën les. Om beurten laten ze juffrouw Maartje (pianodocent Maartje Pinckaers) horen wat ze thuis hebben geoefend. Een kwartier lang, op hun eigen niveau. Ieder voor zich en toch samen.

“Behoorlijk intensief, maar vooral geweldig leuk”, vertelt Monique. “Omdat ik op hetzelfde moment les krijg, kan ik de kinderen thuis helpen als ze tijdens het oefenen vastlopen. Laatst zei m’n jongste dochter: ‘Mama, ik weet niet hoe ik moet beginnen.’ Dan help ik haar op weg. Als ik zelf geen pianoles zou hebben, was dat een stuk moeilijker geweest. Bij pianospelen is het begin het moeilijkste. De speelpositie, op welke toetsen je je vingers zet. De noten, maar ook de maat en het ritme. Muziek is lezen, maar ook voelen. Op de piano zit een centrale C. Van daaruit ga je bouwen. Het mooie is dat je met drie noten al een liedje kunt spelen.”

Het plezier voorop

In de wekelijkse hectiek van het gezin (werk, school, sport, hobby’s) proberen ze elke dag een kwartiertje te oefenen. Muziekstukken uit het lesboek, maar ook liedjes naar eigen keuze. “Dat is het fijne aan juffrouw Maartje. Zij biedt volop ruimte voor eigen inbreng. Sinterklaas- of Kerstliedjes bijvoorbeeld of een nummer dat de kinderen voor school moeten instuderen. Speciaal voor Neve zocht ze de ‘gemakkelijke’ versie bladmuziek van Arcade, het winnende liedje van het Eurovisie Songfestival. Maartje is geweldig. Lief, kundig, flexibel en ook streng als het nodig is.”

DSC00527.jpgSamen met de kinderen piano leren spelen. Moeder Monique noemt het een “verrijking in alle opzichten.” “Een instrument bespelen bevordert het leren en stimuleert ook het geheugen. Dat is natuurlijk mooi, maar voor ons niet het belangrijkste. Op de eerste plaats is het hartstikke leuk om samen met muziek bezig zijn. Het maakt de onderlinge band alleen maar hechter. Ik word blij als ik de kinderen hoor spelen. Hun muziek brengt het hele huis tot leven. Met Sinterklaas zitten we samen rond de piano en ook de rest van het jaar ontstaan er geregeld spontane thuisoptredens. Paul op de gitaar, Liv op de saxofoon, de rest op de piano. Het plezier staat voorop. Als het als een verplichting gaat voelen, stoppen we ermee.”

Zover zal het niet komen met deze Weerter familie. Muziek is voor hen onlosmakelijk verbonden met het leven. “Het is emotie”, zegt Monique. “Muziek bepaalt hoe je je voelt. Mijn vader speelde gitaar, het eerste wat hij deed als hij ’s morgens opstond, was de  radio aanzetten. En dat voorbeeld volg ik nog steeds. Thuis, in de auto of tijdens het sporten: er klinkt altijd muziek. Als ik de kinderen piano hoor spelen, weet ik hoe ze zich voelen. Of ze enthousiast zijn of met hun gedachten bij iets anders.”

Rollen omgedraaid

Hun oudste dochter Liv speelt saxofoon in de Jongerenband van RICK. Ze maakte al haar opwachting op Fatima Alive en Raadpop. Fae en Neve speelden afgelopen jaar ‘quatre mains’ tijdens het Pianofestival van RICK. Vier handen op een buik…. en op de piano. Samen speelden ze de Bulldog Blues en de Fairy Tale Walz. Momenten die elke ouder een brok in de keel bezorgen. Monique: “Het is een kwestie van tijd dat de rollen zijn omgedraaid en dat mijn dochters mij moeten helpen. Neem Fae. Waar zij een nieuw muziekstuk al na twee keer oefenen onder de knie heeft, zit ik er de hele week op te studeren. Het kinderbrein, het is om jaloers van te worden.”

 

  

 

 

   

 

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus